Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
41η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Από τον Μαραθώνα μέχρι το «διευθυντήριο» της ελληνικής εμπλοκής

Με μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε η Πορεία, που ξεχώρισε για τον παλμό της

Με μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Αμυνας, το «διευθυντήριο» της ελληνικής εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους πολέμους, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η μεγάλη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας δεκάδες ειρηνοδρόμοι συγκεντρώθηκαν στον Τύμβο του Μαραθώνα, από όπου δόθηκε η εκκίνηση της Πορείας στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη πριν από 61 ακριβώς χρόνια, όταν έγινε η πρώτη Μαραθώνια Πορεία, στις 21/4/1963.

Στην καθιερωμένη εκδήλωση έναρξης της πορείας παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή. Επίσης παρευρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα, Σπύρος Ηλίας. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η Μαρία Μόσχου εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο Ανδρέας Μαμωνάς, ο μόνος εν ζωή συνοδοιπόρος του Γρηγόρη Λαμπράκη, και ο εγγονός του αγωνιστή της Ειρήνης, Γρηγόρης.

Με το πανό της ΕΕΔΥΕ στην κεφαλή, η μαζική πορεία ξεκίνησε τη μαραθώνια διαδρομή της με συνθήματα και τραγούδια. Τον τόνο και τον παλμό έδιναν οι ντουντούκες από το προπορευόμενο βανάκι, ενώ πολύς κόσμος στη διάρκεια της διαδρομής στεκόταν να χειροκροτήσει την πορεία, ακόμα και να φωνάξει συνθήματα μαζί της. Οδηγοί έδειχναν τη συμπαράστασή τους με σφιγμένες γροθιές έξω από τα αυτοκίνητα, αλλά και κορνάροντας.


Οι ειρηνοδρόμοι πορεύτηκαν για ώρες με άκαμπτο ηθικό, ενώ έγιναν και οι καθιερωμένες στάσεις σε Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη και Αγία Παρασκευή. Σε όλους τους σταθμούς γίνονταν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους των Επιτροπών Ειρήνης, σωματείων και φορέων. Μάλιστα, στην Παλλήνη υπήρξε και απευθείας σύνδεση με τη γέφυρα του Νόβι Σαντ στο Βελιγράδι, όπου βρισκόταν η αποστολή του ΠΑΜΕ (βλ. σχετικό θέμα), και στους ειρηνοδρόμους μίλησε η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στην ίδια στάση ένας από τους χαιρετισμούς έγινε από τον δήμαρχο Παλλήνης Χρήστο Αηδόνη. Στεφάνι στο μνημείο του Λαμπράκη κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος, ενώ παρευρέθηκε η Ελένη Γερασιμίδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. η Πορεία έφτασε στον κατάμεστο χώρο της συγκέντρωσης απέναντι από το υπουργείο Αμυνας. Με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, χειροκροτήματα και τραγούδια από τα μεγάφωνα, πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τους ειρηνοδρόμους. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ και του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτές του Κόμματος και οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου.

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήρε πρώτος ο Βάιος Τσαπρούνης, υπολοχαγός εν ενεργεία και πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Ακολούθησαν ο σμηνίτης Ωρίωνας Παπαδάκης και ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.


Η μεγάλη συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μουσική εκδήλωση την οποία προετοίμασαν με πολύ μεράκι το μουσικό σύνολο της ΚΝΕ και μέλη του συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη», με την επιμέλεια του Τεό Λαζάρου. Μ' αυτόν τον μελωδικό και αισιόδοξο για τη συνέχεια τρόπο ολοκληρώθηκαν στην Αττική η μέρα πανελλαδικής δράσης και η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, δίνοντας τη σκυτάλη στους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με κορυφαίο ανάμεσά τους την απεργία της 1ης Μάη.





Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ