Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπεράσπιση όλων των εργαλείων που οδήγησαν στη σημερινή άθλια κατάσταση

Μία προς μία όλες τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στο σημερινό σμπαράλιασμα του δημόσιου συστήματος Υγείας και στις πληρωμές ασθενών ακόμα και για στοιχειώδεις και ζωτικές υπηρεσίες υπερασπίστηκαν μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη για το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ξεχωρίζοντας ως μεταρρυθμιστική «τομή» τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο, ώστε όλο και περισσότερο η προσφορά στα κρατικά νοσοκομεία να αντιμετωπίζεται ως «πάρεργο» και ως πεδίο άντλησης πελατείας, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε το συγκεκριμένο μέτρο σαν «διέξοδο» από την υποστελέχωση. Επικαλούμενος το ότι μια σειρά προκηρύξεις βγαίνουν «άγονες», ισχυρίστηκε ότι η παραπάνω δυνατότητα θα λειτουργήσει σαν «κίνητρο» για γιατρούς ώστε να ενταχθούν και στο ΕΣΥ. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς, να επιστρέψει όσα έχει κλέψει από τους υγειονομικούς, να πάρει ουσιαστικά μέτρα ώστε να μην είναι η δουλειά στα νοσοκομεία «κόλαση» λόγω των ελλείψεων, δείχνει ως «λύση» την ένταση της επιχειρηματικής δράσης. Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίασε σαν «τρέλα» το δίκαιο αίτημα για διπλασιασμό του μισθού των γιατρών, αφού δεν «υπάρχουν λεφτά».

Παρακάτω, υπερασπιζόμενος το χαράτσι που θεσπίζεται στους ασθενείς από διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να υπάρξει «έκπτωση» στα ποσά που επιστρέφουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο κράτος, να «ανακουφιστούν» δηλαδή οι ιδιώτες της Υγείας, υπερασπίστηκε αυτήν τη μείωση του clawback σαν επενδυτικό «κίνητρο». Αλλωστε εκεί απέδωσε και τις ελλείψεις στα φάρμακα, καλώντας ουσιαστικά τον λαό να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να μην εγκαταλείπουν οι βιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι την ελληνική αγορά.

Κριτική επί της ...δοσολογίας της ιδιωτικοποίησης

Σαν μεταρρύθμιση που «αποτελειώνει» τώρα το ΕΣΥ παρουσίασαν το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, ισχυριζόμενοι περίπου ότι τώρα ξεκινούν οι πληρωμές των ασθενών και η εμπορευματοποίηση, σε μια προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες των δικών τους κυβερνήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των επί πληρωμή χειρουργείων, που η κυβέρνηση υπερασπίστηκε και χτες στη Βουλή, με τα άλλα κόμματα να κατακεραυνώνουν το μέτρο, αν και πρόκειται για νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, που ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε να καταργήσει και ήρθε σήμερα η ΝΔ να εφαρμόσει για να απογειώσει τις ιδιωτικές πληρωμές.

Κατά τα άλλα, η κριτική τους περιορίστηκε στη δοσολογία της ιδιωτικής - επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, σε απόλυτη δηλαδή συνέπεια με τη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, αποδεχόμενοι ουσιαστικά τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα. Χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να υπερασπιστεί μεταξύ άλλων το Ταμείο Ανάκαμψης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί τις χρηματοδοτήσεις, όταν οι προβλέψεις του έχουν ως προαπαιτούμενο την ένταση της εμπορευματοποίησης. Το δε ΠΑΣΟΚ εστίασε π.χ. στους «κανόνες» με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα απογευματινά - επί πληρωμή χειρουργεία, και όχι στο γεγονός ότι οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν ξανά και ξανά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ