Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2024 - αριθ. φύλλου: 14479

ΕΥΣΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τη σφραγίδα της ΕΕ ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αποκαλυπτική απάντηση σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ | Στις ευρωεκλογές ο κόσμος της Εκπαίδευσης να δώσει απάντηση με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ


ΣΕΛ.  19
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Αμείλικτα ερωτήματα μετά τα νέα στοιχεία της συγκάλυψης

Παραποίηση των συνομιλιών παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ | ΚΚΕ: Να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση, που παριστάνει την ανήξερη και την αθώα


ΣΕΛ.  5

«Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο με ΝΑΤΟικό αέρα

«Γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία στο Αιγαίο» βλέπει η τουρκική κυβέρνηση, πριν τον νέο γύρο της διαπραγμάτευσης στα Ελληνοτουρκικά με ευρωατλαντική ατζέντα

ΚΚΕ: Για μία ακόμη φορά γίνεται σκόνη ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση όλων των υπόλοιπων κομμάτων, περί «καλού κλίματος» και «ήρεμων νερών» στα Ελληνοτουρκικά. Αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι ακριβώς το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων για μια ΝΑΤΟικής κοπής διευθέτηση στο Αιγαίο, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, που δίνουν περισσότερο «αέρα στα πανιά» των διεκδικήσεων αυτών.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αμίλητο νερό

«Το αμίλητο νερό» ήπιε για δεύτερη φορά η κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες, αφήνοντας αναπάντητα τα ερωτήματα που έθεσαν το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» σχετικά με τα νέα επικίνδυνα βήματα εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Την Τρίτη 3 Απρίλη το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι στη νέα παρτίδα όπλων που ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση στην Ουκρανία βρίσκονται και πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, απαγορευμένα από διεθνείς Συνθήκες, τα οποία προκαλούν τεράστια ζημιά στον άμαχο πληθυσμό.

Μια βδομάδα μετά, στο προχτεσινό φύλλο ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι ένα πλοίο μισθωμένο από τις ΗΠΑ ξεφόρτωσε δεκάδες κοντέινερ με πολεμικό υλικό στην Αλεξανδρούπολη, αφότου η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα της αμερικάνικης πρεσβείας να υποδεχτεί το φορτίο και να το αποθηκεύσει για τρεις μήνες, πριν μεταφορτωθεί προς άγνωστο προορισμό.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αρνήθηκε να παραλάβει το φορτίο, το οποίο κατέληξε τελικά στην Ελλάδα.

Και σ' αυτήν την περίπτωση ένα από τα κοντέινερ φέρεται να μεταφέρει επικίνδυνο στρατιωτικό υλικό, πιθανότατα όπλα λευκού φωσφόρου, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι τυχαία τα φορτία με αυτό το δολοφονικό υλικό που προωθείται στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Αμυνας, πέρα από μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, ήταν η ...απόλυτη σιωπή.

Με τη στάση της επιβεβαιώνει τις καταγγελίες, αλλά και την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό και την εμπλοκή της χώρας πίσω από την πλάτη του λαού, οδηγώντας τον σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Σ' αυτόν τον σχεδιασμό έχει τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Εχει όμως σύμμαχο και την «κανονικότητα» της ΕΕ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ ανταγωνίζονται στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και σε πολεμικούς εξοπλισμούς.

Πάνω από 240 δισ. ευρώ ήταν οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ το 2022, μακράν οι μεγαλύτερες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ πάνω από 74 δισ. ευρώ είναι η «βοήθεια» που έχει ήδη αποσταλεί στο καθεστώς Ζελένσκι, με προοπτική διπλασιασμού το επόμενο διάστημα.

Αυτή είναι λοιπόν η ΕΕ της «ειρήνης» και της «σταθερότητας», που η «στρατηγική της αυτονομία» θα παίξει τάχα ρόλο «αντίβαρου» στην πολιτική των ΗΠΑ και στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή!

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Η ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας της ΕΕ, η συγκρότηση ευρωστρατού και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων όπου Γης ενισχύουν την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και την εγκληματική πολιτική του, με στόχο την υπεράσπιση των μονοπωλίων της ΕΕ.

Αυτόν τον πολεμικό σχεδιασμό στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση και οι άλλοι που πουλάνε παραμύθια στον λαό ότι μια πιο ισχυρή στρατιωτικά και πολιτικά ΕΕ μπορεί να παίξει ρόλο «εξισορροπιστή» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, να συμβάλει στην ειρήνη.

Αδιάψευστος μάρτυρας της πραγματικότητας είναι η ναυτική αποστολή «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου συμμετέχει και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα». Η πολεμική αυτή επιχείρηση γίνεται σε συνδυασμό με την αντίστοιχη ΝΑΤΟική και ρίχνει «λάδι στη φωτιά» του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που απειλείται με γενίκευση κάθε λεπτό που περνάει.

Η ΕΕ του πολέμου και τα κόμματα που τη στηρίζουν, η βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στα ευρωατλαντικά πολεμικά σχέδια, με ασύλληπτους κινδύνους για τον λαό, είναι βασικό κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Ειδικά μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να αποτελέσει η χώρα μας και στρατιωτικό στόχο αντίπαλων στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως ξεκάθαρα προειδοποιεί η Ρωσία με την τελευταία παρέμβαση της πρεσβείας της στην Ελλάδα.

Η ΕΕ του κεφαλαίου «εγγυάται» ένα ζοφερό μέλλον για τους λαούς. Μόνο με την πάλη τους μπορούν να ανοίξουν μια νέα σελίδα αντεπίθεσης και αγώνα, βάζοντας στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, την πολιτική του κέρδους σε κάθε χώρα, πολιτική που γεννά ανταγωνισμούς, πολέμους, εκμετάλλευση.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, και κυρίως η μεγαλύτερη συμπόρευση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με το ΚΚΕ στους αγώνες, είναι η καλύτερη συμβολή σ' αυτήν την ελπιδοφόρα και αναγκαία προοπτική.


ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ
Ολα μετράνε αντίστροφα για τη μεγάλη πανεργατική μάχη

Πληθαίνουν οι αποφάσεις στο Δημόσιο, κόντρα στην ανοιχτή απεργοσπασία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ | Ξεσηκωμό σημαίνουν στη Λοκρίδα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ | Δεμένα τα καράβια, νεκρώνουν μεγάλοι χώροι δουλειάς


ΣΕΛ.  14   -   16


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Σιγή ασυρμάτου για την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη»

Καμιά απάντηση στα ερωτήματα για την αποθήκευση και φύλαξη δεκάδων κοντέινερ με επικίνδυνο πολεμικό υλικό των ΗΠΑ


ΣΕΛ.  7
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάνθρωπο το Σύμφωνο - έκτρωμα της ΕΕ για τη μετανάστευση

Εγκρίθηκε χτες στην Ευρωβουλή


ΣΕΛ.  5
ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΧΙΟ
Πνίγηκαν τρία προσφυγόπουλα, μέλη της ίδιας οικογένειας

ΣΕΛ.  25
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ
Αλληλεγγύη και αγώνας η ασπίδα στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών

ΣΕΛ.  18
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο κόκκινο η ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν

ΣΕΛ.  20   -   21

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ