Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για ευρωατλαντικές «δουλειές» σε Λιθουανία - Πολωνία

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών («3 Seas Initiative») στο Βίλνιους της Λιθουανίας πήρε μέρος χθες ο πρωθυπουργός, σχήμα ευρωατλαντικής κοπής κόντρα στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού» και στη ρωσική παρουσία σε μια σειρά αγορές.

Διόλου τυχαία, στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν κράτη - μέλη της ΕΕ που βρίσκονται κατά μήκος του άξονα βορρά - νότου, από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι την Αδριατική και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ελλάδα έγινε δεκτή ως το 13ο πλήρες μέλος της κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών, ανοίγοντας τη νότια οδό συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά στη σιδηροδρομική και οδική συνδεσιμότητα είτε αφορά στην Ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε το φυσικό σημείο εισόδου για την Ενέργεια - είτε πρόκειται για φυσικό αέριο είτε για Ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές - από τον νότο στον βορρά», ενώ ταυτόχρονα «ανοίγει τον νότιο διάδρομο προς το Αιγαίο Πέλαγος».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναζήτησης ευκαιριών για διεύρυνση των μπίζνες, παράλληλα με τη Σύνοδο γίνεται και «Επιχειρηματικό Φόρουμ», εστιάζοντας σε ζητήματα όπως «ενίσχυση της ανθεκτικότητας και διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και μεταφορικών δικτύων», «χρηματοδοτικά εργαλεία και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας» κ.α.

Το βράδυ ο πρωθυπουργός μετέβη στη Βαρσοβία για «δείπνο εργασίας» Ευρωπαίων ηγετών που οργάνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για διαβουλεύσεις πάνω στη λεγόμενη «Στρατηγική Ατζέντα» της ΕΕ.

Αλλη μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι

Στο μεταξύ άλλη μια συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι είχε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, αυτή την φορά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» στο Βίλνιους της Λιθουανίας, διαβεβαιώνοντάς τον για πολλοστή φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία». Αποδέχτηκε, εξάλλου, την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ζελένσκι να συμμετάσχει στη «Διάσκεψη Ειρήνης» που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.

Θυμίζουμε πως στις προηγούμενες συναντήσεις έχουν κλείσει μια σειρά από όλο και πιο επικίνδυνες συμφωνίες, με την ελληνική κυβέρνηση να φτάνει ως το σημείο να στέλνει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στο αντιδραστικό καθεστώς, ενώ έχει υπογράψει και συμφωνία για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία με ό,τι αυτό σηματοδοτεί...

«Παραινέσεις» για Ελληνοτουρκικά

Τους «δύο συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», Ελλάδα και Τουρκία, να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, ενθάρρυνε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Τσούνις, μιλώντας χτες στο Φόρουμ των Δελφών, ενώ ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει λόγους να ανησυχεί για τα F-16 που θα πάρει η γείτονα από τους Αμερικανούς, επεχείρησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει F-16 εδώ και δεκαετίες, όπως και η Ελλάδα, και πρέπει να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι είναι δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».

Είπε ακόμα ότι «η Ελλάδα φυλάει τα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό να εκμοντερνίσουμε τον εξοπλισμό της», δείχνοντας και τον πραγματικό λόγο των πανάκριβων εξοπλισμών. «Αυτό που συνέβη στην Ουκρανία μάς έκανε όλους να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ και τις δυνατότητες αποτροπής του», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε και την «ενίσχυση του ρόλου» της Ελλάδας στα Ενεργειακά, με τις εγκαταστάσεις Αλεξανδρούπολης και Ρεβυθούσας, δεδομένης και της αποσύνδεσης της Ευρώπης από τη ρωσική Ενέργεια. Ταυτόχρονα χαιρέτισε την «πολύ ταχεία μετάβαση» της χώρας στην «πράσινη ενέργεια», όπου ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια.

Σε αυτό το φόντο, μίλησε για «εξαιρετικές σχέσεις» Ουάσιγκτον - Αθήνας, λέγοντας ότι η διμερής σχέση «βελτιώνεται διαρκώς εδώ και χρόνια, καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες για ειρήνη και δημοκρατία». Στο μεταξύ, τόνιζε ότι και το Ισραήλ είναι «ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ», αναγνωρίζοντάς του «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όμως το πώς το κάνει έχει σημασία», έβαλε και μια πινελιά ανθρωπισμού, την ώρα που στη Γάζα εξελίσσεται γενοκτονία.

Τέλος επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση «για τις πρωτοβουλίες στα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ τους και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», καλώντας «να σταματήσουμε τη ρητορική του μίσους και να μιλήσουμε τη γλώσσα της αγάπης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ