Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο και αλλού

Η Χαμάς αποφάσισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και καιρό, με στόχο μία εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, παρά την προχτεσινή δολοφονία τριών γιων και τριών εγγονών του πολιτικού αρχηγού της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.

Η παλαιστινιακή οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ πως με την επίθεση αυτή επιχείρησε να υπονομεύσει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο στέλεχος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς διεμήνυσε πως η οργάνωση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο και αλλού.

Από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της Ντ. Μένσερ ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει μια πολύ λογική πρόταση στο τραπέζι και η Χαμάς συνεχίζει να της γυρίζει την πλάτη». Στην πραγματικότητα, ωστόσο, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία και πλήρη απομάκρυνση του ισραηλινού κατοχικού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας.

Χτες στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal» εξέφρασαν το φόβο πως πλέον οι περισσότεροι από τους περίπου 130 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα (στους οποίους περιλαμβάνονται και αιχμάλωτοι στρατιώτες) είναι νεκροί. Αφορμή για αυτήν την υπόθεση δίνει η αδυναμία της Χαμάς να δώσει λίστα με τα ονόματα 40 ηλικιωμένων ομήρων, γυναικών (αμάχων και στρατιωτικών) που παραμένουν ζωντανοί.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν 129 Ισραηλινοί όμηροι και αιχμάλωτοι στη Γάζα και πως 34 από αυτούς έχουν σκοτωθεί. Η αμερικανική εφημερίδα τόνισε πως σε ιδιωτικές συνομιλίες Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών ομήρων είναι πολύ υψηλότερος.

Η Χαμάς έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για τους θανάτους ομήρων εξαιτίας των σφοδρών ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, ενώ επισημαίνει ότι όσο αυτές οι επιθέσεις συνεχίζονται δεν μπορεί να υπάρξει συγκεντρωτική ενημέρωση για την κατάσταση των ομήρων που κρατούνται μυστικά σε διάφορα μέρη στη Λωρίδα της Γάζας.

Προς «ομαλοποίηση» οι σχέσεις Ινδονησίας - Ισραήλ

Μεγάλη δημοσιότητα πήρε χτες στο Ισραήλ η πληροφορία πως η Ινδονησία αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία σύναψης διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, προκειμένου να γίνει δεκτή στον ΟΟΣΑ.

Η πληροφορία αυτή διοχετεύτηκε σε ισραηλινά ΜΜΕ από ανεπίσημες πηγές στην Ινδονησία με πρώτη την ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», που υποστήριξε πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις γίνονται στο παρασκήνιο εδώ και πολλούς μήνες μεταξύ Ιερουσαλήμ και Τζακάρτα με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Μ. Κόρμαν.

Η εν λόγω εξέλιξη, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την ινδονησιακή πλευρά, εάν αληθεύει θα συνιστά σημαντικό γεγονός, αφού θα ανοίξει τον δρόμο για «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, περίπου 3 χρόνια μετά τις πρώτες «συμφωνίες του Αβραάμ» του Ισραήλ με Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Πράσινο φως» από ΗΠΑ στο Ριάντ για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ που, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, εξακολουθούν να μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για ακόμη μία «συμφωνία του Αβραάμ», ανακοίνωσαν μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως ενέκριναν την πιθανή πώληση πολυλειτουργικού συστήματος πληροφορικής στο Ριάντ έναντι 101,1 εκατ. δολαρίων.

Τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός καινοτόμου τεχνολογίας, τεχνική υποστήριξη και προγράμματα εκπαίδευσης φαίνεται πως συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το πακέτο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφάλειας και Αμυνας» των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ