Σάββατο 23 Μάρτη 2024 - Κυριακή 24 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Μεταξύ των θεμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες περιλαμβανόταν και η διεύρυνση της ΕΕ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού στρατοπέδου με τη Ρωσία και την Κίνα στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Η Σύνοδος αποφάσισε να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε), ενώ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία (που έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε την πρόοδό τους στις «απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις» και κάλεσε σε έγκριση των σχεδίων πλαισίων διαπραγμάτευσης.

Ανακοινώνοντας την απόφαση για τη Β-Ε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα» και κάλεσε το Σαράγεβο σε «σκληρή δουλειά», που «πρέπει να συνεχιστεί».

Προηγουμένως, πάντως, είχαν εκφραστεί «επιφυλάξεις» από ορισμένα κράτη - μέλη, όπως η Γαλλία, αλλά και τοποθετήσεις που εμφάνισαν ως επείγουσα την ένταξη της Β-Ε, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Για παράδειγμα, η Αυστρία υποστήριξε ότι η διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια επιβάλλεται από τις «νέες γεωπολιτικές συνθήκες», ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι απλώς μια γειτονιά, αλλά η εσωτερική αυλή της ΕΕ» και ότι η αναγνώριση της Β-Ε ως υποψήφιας χώρας θα μπορούσε «να λειτουργήσει ως αντίβαρο σε εξωτερικές επιρροές όπως αυτές της Ρωσίας και της Κίνας».

Η (Κροατο-βόσνια) πρωθυπουργός της Β-Ε, Borjana Kristo, χαρακτήρισε την έναρξη των συνομιλιών «ιστορική στιγμή» και δεσμεύτηκε για περαιτέρω επιτάχυνση των απαιτούμενων «μεταρρυθμίσεων».

Την απόφαση της Συνόδου χαιρέτισε και ο πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας» (η μία από τις δύο οντότητες της Β-Ε, όπου πλειοψηφούν οι Σερβοβόσνιοι), Μ. Ντόντικ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη που προέκυψε από τη Συμφωνία του Ντέιτον, με δύο ίσες οντότητες και τρεις ίσους λαούς, μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ, δείχνει ότι η εσωτερική δομή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης δεν αποτελεί εμπόδιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια(2023-12-30 00:00:00.0)
«Παράγοντας αστάθειας η επέκταση του ΝΑΤΟ»(2023-05-25 00:00:00.0)
Παζάρια για την εκλογική μεταρρύθμιση, με ευρύτερες προεκτάσεις(2022-01-28 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν διακυβερνητικές συναντήσεις(2022-01-20 00:00:00.0)
Μυστικές συναντήσεις Αμερικανών διπλωματών(2009-01-17 00:00:00.0)
Οι μεταρρυθμίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις(2005-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ