Σάββατο 23 Μάρτη 2024 - Κυριακή 24 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Το ΝΑΤΟικό έγκλημα δεν ξεχνιέται, η αλληλεγγύη όπλο των λαών!

Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη από τη Θεσσαλονίκη, στις 19 - 22 Απρίλη η νέα αποστολή από την Αθήνα

Από την επίσκεψη των συνδικάτων της Θεσσαλονίκης στο Βελιγράδι
Από την επίσκεψη των συνδικάτων της Θεσσαλονίκης στο Βελιγράδι
Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα η αποστολή δεκάδων σωματείων της Θεσσαλονίκης στο Βελιγράδι, όπου συμμετείχαν πάνω από 400 εργαζόμενοι, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τους βομβαρδισμούς.

Τα λεωφορεία έφτασαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη που χτυπήθηκε σκληρά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν, την Κυριακή το πρωί, στην ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο πρώην υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας που διατηρείται μισοκατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς.

Στη σύντομη ξενάγηση, αναδείχθηκαν οι αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που και σήμερα απειλούν τους λαούς, οι ανταγωνισμοί δηλαδή ανάμεσα στα κράτη και τις συμμαχίες τους, το κυνήγι των κερδών για τους ομίλους τους. Οτι τόσο στη Γιουγκοσλαβία, όσο και σήμερα στην Ουκρανία, ξεσπούν πόλεμοι ανάμεσα σε κράτη, ύστερα από πολλές δεκαετίες που οι λαοί έζησαν και μεγαλούργησαν αδελφωμένοι, οικοδομώντας τον σοσιαλισμό.

Μέσα από την ξενάγηση, τα σωματεία πρόβαλαν τη σπουδαία παρακαταθήκη από την έμπρακτη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον γιουγκοσλαβικό, τα κομβόι βοήθειας που στάλθηκαν από την Ελλάδα στο Βελιγράδι την ώρα που έπεφταν βροχή οι βόμβες, την ανθρώπινη αλυσίδα που δημιούργησαν σε γέφυρα ώστε με τα κορμιά τους να την προστατεύσουν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Τις πρωτοβουλίες που πήραν οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη για να καθυστερούν τα ΝΑΤΟικά οχήματα να μεταφερθούν από το λιμάνι της πόλης, το οποίο δόθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων στο ΝΑΤΟ, στη Γιουγκοσλαβία.

Το αναμνηστικό που δόθηκε στην αποστολή, με αφιέρωμα στους ναύτες του Α/Τ «Θεμιστοκλής»
Το αναμνηστικό που δόθηκε στην αποστολή, με αφιέρωμα στους ναύτες του Α/Τ «Θεμιστοκλής»
Τα σωματεία ετοίμασαν ένα όμορφο αναμνηστικό δώρο σχετικά με τη σπουδαία ιστορία του Α/Τ «Θεμιστοκλής» και την άφοβη στάση του πληρώματός του, που αρνήθηκε να βάλει ενάντια στο Βελιγράδι, την περίοδο του πολέμου.

Τόσο η αταλάντευτη στάση των ναυτών, που έφτασαν στο σημείο να κατεβάσουν τις ΝΑΤΟικές σημαίες από το πολεμικό πλοίο, όσο και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του λαού απέναντί τους, αποτελούν παράδειγμα για το πόση δύναμη έχει ο λαός όταν αποφασίζει να σηκώσει κεφάλι, τι μπορεί να καταφέρει όταν είναι οργανωμένος, ότι οι ιμπεριαλιστές και τα κράτη τους δεν είναι ανίκητοι.

Τη Δευτέρα το πρωί, αντιπροσωπεία των συνδικάτων συναντήθηκε με συνδικαλιστές από τη Σερβία, με επικεφαλής τον Zeljko Veselinovic, πρόεδρο της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης SLOGA της Σερβίας.

Οι Σέρβοι ευχαρίστησαν τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης για την παρουσία τους στο Βελιγράδι. Επισήμαναν την προσπάθεια που κάνει η σερβική κυβέρνηση να ξεχαστούν τα εγκλήματα του πολέμου, να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη ο βομβαρδισμός αμάχων από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Επίσης, ενημέρωσαν ότι υπάρχει προσπάθεια από αμερικανική εταιρεία να αγοράσει τα βομβαρδισμένα κτίρια για να τα μετατρέψει σε ξενοδοχεία και μάλιστα με τη στήριξη του σερβικού κράτους. Κάτι που αναδεικνύει και τη μεγάλη σημασία της αποστολής των συνδικάτων για τη διατήρηση της μνήμης των λαών για τον πόλεμο, αλλά και για την τεράστια δύναμη της αλληλεγγύης.

Από τη μεριά της, η ελληνική αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τη σερβική για την παρουσία της, ανέδειξε την επικαιρότητα του αγώνα ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ιδιαίτερα σήμερα που τα φιτίλια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων πληθαίνουν με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Ενημέρωσε για τους τελευταίους μεγάλους απεργιακούς αγώνες, με το συγκλονιστικό συλλαλητήριο στις 28/2.


Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των συνδικάτων στο φρούριο Kalemegdan, όπου δόθηκε χρόνος για να δουν τα πανέμορφα κτίρια στη συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη, κάποια από τα οποία χρονολογούνταν από τον 3ο αι. π.Χ., αλλά και διατηρημένα πολεμικά οχήματα από τους πολέμους του 20ού αιώνα.

Νέα αποστολή συνδικάτων από την Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι ετοιμάζεται νέα αποστολή συνδικάτων στο Βελιγράδι, αυτήν τη φορά από την Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 19 - 22 Απρίλη.

«25 χρόνια μετά, τα ταξικά συνδικάτα της χώρας συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, στα ίδια μέρη - σύμβολα της καταστροφής αλλά και της αλληλεγγύης των λαών. Μαθαίνουμε τη σπουδαία αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση των συνδικάτων, παίρνουμε παράδειγμα από αυτήν. Συνεχίζουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά και επεμβάσεις», σημειώνουν τα συνδικάτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ