Σάββατο 23 Μάρτη 2024 - Κυριακή 24 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει ευρωομόλογα πολέμου και κλείνει «συμφωνίες ασφαλείας» με την Ουκρανία

Από την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό

Eurokinissi

Από την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό
Την έκδοση ευρωομολόγου για εξοπλισμούς πρότεινε ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, κάτι που θα φορτώσει νέα χρέη στις πλάτες των λαών για πολεμικές δαπάνες, ενόσω κλιμακώνεται η κόντρα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού τόνισε ότι διάγουμε «περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας», επέμεινε για «περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς». Θύμισε άλλωστε ότι «η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ (σ.σ. πιάνοντας τον σχετικό ΝΑΤΟικό κανόνα), πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σε αυτό το φόντο, ζήτησε η ΕΕ «να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών», κάνοντας μάλιστα συγκεκριμένη πρόταση «να εκδώσει ευρωομόλογα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση». Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες να εξαιρούνται οι στρατιωτικές δαπάνες κατά τη διαδικασία του «υπερβολικού ελλείμματος», οπότε τώρα πάνε για το επόμενο βήμα.

Εξάλλου, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Οδησσό, ενόψει των συζητήσεων στο Συμβούλιο για την Ουκρανία είχε την Πέμπτη και νέα συνομιλία με τον Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας ξανά ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία».

Ο δε Ζελένσκι έσπευσε να «καρφώσει» την ελληνική κυβέρνηση για τις συμφωνίες που έχουν στα σκαριά: Σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «μίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας. Στις 6/3, στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας (...) Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφαλείας που θα βασίζεται στη Δήλωση του G7 στο Βίλνιους».

Η κυβέρνηση επιχείρησε κατόπιν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με «πηγές» του Μαξίμου να ψελλίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία με την Ουκρανία» ή ότι «η συμφωνία για την οποία μιλά ο Ουκρανός Πρόεδρος στην ανάρτησή του είναι η στρατηγική συμφωνία που καλούνται να συνομολογήσουν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας» και η οποία, όπως αναφέρουν, «δεν είναι καν έτοιμη». Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά την Παρασκευή, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει «καμία συμφωνία» με το Κίεβο, ωστόσο επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται».

Θυμίζουμε ότι στις 6/3, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι στην Οδησσό, ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι Αθήνα και Κίεβο ετοιμάζουν μια διμερή συμφωνία για μελλοντικές «δεσμεύσεις στον τομέα της Ασφάλειας», στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης του G7 (για στήριξη στην Ουκρανία) της 12/7/2023. «Ελπίζω ότι οι ομάδες μας θα προετοιμάσουν σύντομα μια συμφωνία για υπογραφή. Πρέπει να ορίσουμε σε αυτήν το επίπεδο συνεργασίας και υποστήριξης που έχουμε επιτύχει για φέτος και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η μακροχρόνια συνεργασία αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα», τόνιζε.

Αλλά και προηγουμένως, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πέρυσι τον Αύγουστο και τις συζητήσεις στο Μαξίμου, ο Ζελένσκι είχε ευχαριστήσει δημόσια τον Μητσοτάκη για την πρότασή του η Ελλάδα να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους και είχε ζητήσει βοήθεια και για την «άμυνα της παρευξείνιας περιοχής», ενώ των πρόσφατων επαφών στην Οδησσό προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τον ευχαρίστησε «για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

Αλλωστε, σε διμερές επίπεδο η κυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει στο Κίεβο δεκάδες χιλιάδες πυρομαχικά και έπεται συνέχεια. Ενόψει δε της συζήτησης που έγινε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η κυβέρνηση φέρεται να είχε ενημερώσει από νωρίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ ότι το 2024 μπορεί να πουλήσει με διακρατικές συμφωνίες στην Τσεχία (που με τη σειρά της τα προωθεί στην Ουκρανία): 2.000 ρουκέτες αέρος - εδάφους 5 ιντσών, 180 ρουκέτες αέρος - εδάφους 2,75 ιντσών, 90.000 βλήματα των 90 χιλιοστών (για αντιαρματική και αντιαεροπορική άμυνα), 4 εκατ. σφαίρες για τυφέκια και πολυβόλα διαστάσεων 7,62x54 χιλιοστών και, τέλος, 70 πυροβόλα Μ-114Α1 που βάλλουν με βλήματα των 155 χιλιοστών.

Οι Ουκρανοί ζητούν επίσης την παραχώρηση από το ελληνικό οπλοστάσιο των αντιαεροπορικών TOR-M1 (συγκροτούν την αντιαεροπορική άμυνα του Δ' Σώματος Στρατού - Περιοχή Ευθύνης Θράκης) και OSA-AK (είναι στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ - νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων), ενώ έχουν συζητηθεί η παράδοση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70 και η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων FAGOT. Τέλος, έχει τεθεί και το θέμα της παραχώρησης των S-300 που εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης. Συστήματα που η κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της προσπαθούν να παρουσιάσουν ως απαρχαιωμένα, φτιάχνοντας κλίμα για την παραχώρησή τους, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για την ελληνική Αμυνα και Αποτροπή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες «δεσμεύσεις ασφαλείας» στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία(2024-03-07 00:00:00.0)
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Κίεβο για την πορεία της αντεπίθεσης(2023-09-07 00:00:00.0)
Μεθοδεύει παραχώρηση και άλλων όπλων στο Κίεβο(2023-08-29 00:00:00.0)
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ζελένσκι(2023-04-11 00:00:00.0)
«Διεύρυνση» εκατέρωθεν επιδιώξεων με μοχλό τα ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς(2022-07-26 00:00:00.0)
Επέστρεψε στην Ουκρανία ο Σαακασβίλι(2019-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ