Σάββατο 23 Μάρτη 2024 - Κυριακή 24 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Απαράδεκτες εξελίξεις φέρνουν τα ευρωατλαντικά σχέδια

«

Αέρα στα πανιά» των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Τουρκίας δίνουν τα ευρωατλαντικά σχέδια και οι «διευθετήσεις» που δρομολογούν στην περιοχή με άξονα τα Ελληνοτουρκικά.

Απόδειξη οι νέες προκλήσεις στις οποίες προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας τη βδομάδα που πέρασε σε στρατιωτική εκδήλωση αναφέρθηκε στην περίοδο της εισβολής στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν στο χείλος της γενοκτονίας μόλις πριν από μισό αιώνα» και προσθέτοντας: «Αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο, το λέω αυτό με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπήρχε πλέον Νότος - Βορράς, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας».

Ενδεικτικές είναι στο μεταξύ και οι «χλιαρές» αντιδράσεις «διπλωματικών πηγών», που μίλησαν για «στρέβλωση» της ιστορικής αλήθειας σε ακατάλληλο χρόνο αφού σε εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια για την επανεκκίνηση των συνομιλιών και στόχο να «τρέξουν» τα διχοτομικά σχέδια στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης.

Ταυτόχρονα, καλλιέργησαν εφησυχασμό, με τον ισχυρισμό ότι έως τις 31/3, οπότε και διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, όλες οι αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις εκεί ανεβάζουν τους τόνους, αποδίδοντας πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης σε ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

Ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές, όπως αυτή του πρ. υφυπουργού Χρ. Ροζάκη που είπε «φωναχτά» όσα η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα λένε πίσω απ' τις κλειστές πόρτες, ότι «είναι δύο θέματα διαφορετικά, τα καθαρά Ελληνοτουρκικά, είναι και το Κυπριακό. Στα καθαρά Ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να αφεθούμε στη λογική να καταστρέψουμε τον διάλογο (...) Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο».

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε τελετή παραλαβής ελικοπτέρων για το Πολεμικό Ναυτικό, επιχείρησε να παρουσιάσει τους εξοπλισμούς που γίνονται κατά βάση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ως δήθεν αμυντική θωράκιση απέναντι στη... ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία.

Είπε συγκεκριμένα ότι «οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται, συνεπώς, οι προσεγγίσεις, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Ολοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο και τη συνεργασία, ταυτόχρονα όμως και σε διαρκή επιφυλακή για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων», βάζοντας πάντα προτεραιότητα την επίτευξη διευθετήσεων με επώδυνους συμβιβασμούς για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και ΝΑΤΟικό «πατρόν».

Σημειωτέον, όλα αυτά λέχθηκαν στον απόηχο και όσων συζητήθηκαν στις 11/3, στον δεύτερο γύρο του «Πολιτικού Διαλόγου» Ελλάδας - Τουρκίας, με επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Ακολουθούν ο επόμενος γύρος συζήτησης, στις 15 Απρίλη στην Αγκυρα, πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», την πλατφόρμα για ενίσχυση των διμερών μπίζνες που στρώνει έδαφος στις «διευθετήσεις», και η συνάντηση στις 22 Απρίλη, στην Αθήνα, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο, με την ατζέντα να απλώνεται σε 29 σημεία, όπως λέγεται αρμοδίως, και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον πρέσβη Θεοχ. Λαλάκο). Δεν αποκλείεται, εξάλλου, μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 3 - 4/4 στις Βρυξέλλες.

Στο φόντο αυτό, με το πύκνωμα των επαφών, και καθώς όλα δείχνουν ότι οδεύουμε πια προς το «ζουμί» των συζητήσεων για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και ό,τι βάζει στο τραπέζι η Τουρκία, επίκειται τον Μάη και συνάντηση των Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία.

«Η συνάντηση των δύο ηγετών πιθανόν να σηματοδοτήσει την είσοδο στα βαριά θέματα, στην ουσιαστική συζήτηση για το μείζον υποκείμενο θέμα», ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, λένε αρμόδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «milestone» (ορόσημο) σε όλη αυτήν την πορεία διμερών επαφών την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στην Ουάσιγκτον στις 9 - 11/7, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, ο Γεραπετρίτης, μιλώντας την Πέμπτη στον «Alpha», ανέφερε ότι στη διαδικασία που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες, οι δύο κυβερνήσεις έχουν «εδραιώσει έναν δίαυλο επικοινωνίας» που τους επιτρέπει να συζητούν, έστω και αν «υπάρχουν και διαφωνίες αρχής». Παραδέχτηκε, άλλωστε, ότι «η Τουρκία έχει τις δικές της θέσεις», από τις οποίες «δεν αφίσταται εύκολα». Σε κάθε περίπτωση, έστειλε μήνυμα στη γείτονα και άλλα κέντρα ότι στην Αθήνα θέλουν «να συζητήσουμε τα δύσκολα θέματα», «υπό όρους που θα μπορούσαν να είναι παραγωγικοί» ως προς την επίτευξη αποτελεσμάτων. Υποστήριξε, εξάλλου, ότι «στα μεγάλα και τα δύσκολα (σ.σ. ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής συζήτηση», διαβεβαίωσε ωστόσο πως «η δικιά μας πρόθεση είναι ότι εφόσον οι συνθήκες είναι ώριμες, δηλαδή εφόσον και οι δύο καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο διαδικασίας που θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για τα ζητήματα αυτά, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση», όπως και ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα» σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση εφησυχασμού για τα Ελληνοτουρκικά ενόψει της συνάντησης με Ερντογάν(2024-05-10 00:00:00.0)
Ατζέντα με Ουκρανία, Κίνα και στο παρασκήνιο Ελληνοτουρκικά(2024-04-03 00:00:00.0)
«Αυστηρό χρονοδιάγραμμα» και «συναινέσεις» με ορίζοντα επώδυνες διευθετήσεις(2024-03-05 00:00:00.0)
Επιταχύνεται το παζάρι, με ορίζοντα τετραετίας(2023-12-23 00:00:00.0)
Παίρνει σφραγίδα από ΝΑΤΟ - ΕΕ ο «οδικός χάρτης» των διευθετήσεων(2023-07-20 00:00:00.0)
Προετοιμασία εδάφους για «υποχωρήσεις» στο ευρωΝΑΤΟικό παζάρι(2023-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ