Σάββατο 23 Μάρτη 2024 - Κυριακή 24 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση του λαού και των υγειονομικών να συγκρουστούν με την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ

Η τραγική κατάσταση στην Υγεία δεν μπορεί να συνεχιστεί, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Απαντώντας στον υπουργό Υγείας (βλ. σελ. 8), ξεκαθάρισε ότι παρά τον αντικομμουνισμό και την εμπάθειά του, δεν μπορεί να διαγράψει τα ιστορικά επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον τομέα της Υγείας.

Ξεκαθάρισε, απαντώντας στις λαθροχειρίες του Αδ. Γεωργιάδη, ότι το ΚΚΕ «δεν βρίζει το ΕΣΥ», αλλά καταγγέλλει την κυβέρνηση και την πολιτική της, την πολιτική της ΕΕ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή οικτρή κατάσταση στη χώρα μας και όχι μόνο. Αλλωστε, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, το 42% των πολιτών της Ευρώπης δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες μετά την πανδημία, εξαιτίας του μεγάλου κόστους, της μεγάλης απόστασης και της μεγάλης αναμονής.

Το ΚΚΕ, επισήμανε, έχει άλλη λογική και θεωρεί την Υγεία κοινωνικό δικαίωμα που πρέπει όλοι να απολαμβάνουν, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, σε υψηλό επίπεδο. Η κυβέρνηση το θεωρεί εμπόρευμα για αποκόμιση κέρδους και υπάρχει τάση διεύρυνσης της εμπορευματοποίησης.

Ενώ σχολιάζοντας τις μονότονες αναφορές του υπουργού Υγείας ότι τάχα με τα επί πληρωμή χειρουργεία δίνεται «ελευθερία επιλογής», ανέφερε: «Τι ελευθερία επιλογής υπάρχει όμως σε μια άδικη κοινωνία; (...) Τι επιλογή έχουν ο φτωχός και ο άνεργος; (...) Να πάει σε κάνα ράντζο».

Αναλυτικά στάθηκε ακόμα στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην παράλληλη ενίσχυση του ιδιωτικού, ενώ μετέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα της τραγικής κατάστασης, π.χ. στον Πύργο, όπου δεν υπάρχει παθολόγος, στην Κεφαλονιά, όπου υπάρχουν μόνο 2 μονάδες του ΕΚΑΒ, στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού της τάξης του 50%.

Αντίθετα, σημείωσε, στη λογική του ΚΚΕ προβλέπεται πρόληψη για όλο τον λαό, με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πλήρως στελεχωμένη για όλο το 24ωρο και πλήρως στελεχωμένα νοσοκομεία.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την Υγεία του λαού

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στους αγώνες για δημόσια, δωρεάν αναβαθμισμένη Υγεία», πρόσθεσε επίσης στη δευτερολογία του ο Ν. Καραθανασόπουλος, καλώντας τους υγειονομικούς να ισχυροποιήσουν αποφασιστικά το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που έχει οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση και το σύστημα Υγείας.

Σημείωσε ότι, όπως αποδείχθηκε, η πρωτοβουλία του Κόμματος με την Επερώτηση ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές διαθέσεις των υγειονομικών και του λαού και επανέφερε ενδεικτικά ορισμένα από τα αιτήματά τους, όπως για: Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των συμβασιούχων, των εργαζομένων με μπλοκάκι, των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων, με κατάργηση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, κατάργηση όλων των νόμων που περικόπτουν τις αποδοχές, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Ενταξη του συνόλου των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων με σύγχρονο εξοπλισμό, με επαρκή στελέχωση όλων των ειδικοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ