Eurokinissi |
Οπως είπε, το ΚΚΕ με την Επερώτηση θέλει να αναδείξει το σοβαρό ζήτημα της Υγείας, που κριτήριο πρέπει να έχει τη δωρεάν εξασφάλιση όλων όσα απαιτούνται για τη ζωή του λαού.
Ανέδειξε ότι σήμερα τα οξυμένα προβλήματα του λαού στην Υγεία επιδεινώνονται και, παρότι διευρύνονται οι δυνατότητες λόγω της τεχνολογίας και της γνώσης, υπάρχει διεύρυνση της δυσκολίας πρόσβασης του λαού σε αυτήν. Η δυσκολία αυτή, είπε, δεν οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού, αλλά στο ότι τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.
Ως βασική αιτία ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε το γεγονός ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων πατούν στη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, για πιο φτηνούς εργαζόμενους, στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, για τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, των κρατικών δαπανών για Υγεία και Πρόληψη. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση το κριτήριο κόστους - οφέλους, την ανταγωνιστικότητα και την ατομική ευθύνη και όχι με κριτήριο την πλήρη, έγκαιρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην Υγεία.
Αναφερόμενος στην εμπορευματοποίηση της Υγείας που εντείνεται, στάθηκε μεταξύ άλλων στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τονίζοντας ότι «αντανακλούν τη βαθιά αντιλαϊκή, ταξική πολιτική της κυβέρνησης, που έθεσε τιμοκατάλογο στην υγεία και τη ζωή και αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης στο δικαίωμα του λαού σε δημόσια Υγεία.
Την ίδια ώρα που υπάρχουν οι ατελείωτες λίστες της ντροπής για τα εκκρεμή χειρουργεία, με ασθενείς να ξεροσταλιάζουν για χρόνια, υπάρχουν τεράστια κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές και κλειστές αίθουσες χειρουργείων».
Οσο για τις ελλείψεις προσωπικού, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση κομπάζει επί 2,5 χρόνια για 6.500 προσλήψεις, που αν και εφόσον γίνουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες». Ομως, «αντί για προσλήψεις θα συνεχιστούν η κινητικότητα των γιατρών, οι διπλοβάρδιες, η αξιοποίηση συνταξιούχων και η υπερεφημέρευση, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα των παροχών Υγείας».
Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως κερδισμένο είναι το κεφάλαιο και χαμένος ο λαός. «Κι αυτό γιατί το κράτος συμμετέχει στις παροχές Υγείας με 30%, ενώ 70% είναι οι ιδιωτικές δαπάνες, άμεσες και έμμεσες. Αυτό σημαίνει περιορισμό της κρατικής δαπάνης, ενώ ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώνεται. Επίσης, η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από τον λαό, ενώ τα μέτρα όλων των κυβερνήσεων είναι υπέρ των φαρμακοβιομηχάνων, ώστε να απαλλαχθούν από υποχρεώσεις τους. Ετσι, το φάρμακο γίνεται φαρμάκι για τον λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το γεγονός ότι η πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών είναι απέναντι στην προστασία της υγείας του λαού.
Το γεγονός ότι στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ τοποθετήθηκαν με βάση τα οξυμένα προβλήματα των δημόσιων μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα, για τα οποία ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε σχεδόν σε τίποτα, σημείωσε ο Γιώργος Λαμπρούλης κατά τη δευτερολογία του.
Σχολίασε ότι ο Αδ. Γεωργιάδης, εκτός από τις αναφορές του στο προσωπικό των μονάδων Υγείας και στα απογευματινά χειρουργεία, αναλώθηκε σε διθυράμβους για τον καπιταλισμό και για το πόσο αγαπά το σύστημα αυτό.
Απαντώντας στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι «δεν περισσεύουν γιατροί για να ανοίξουν τα κλειστά χειρουργικά τραπέζια», ο Γ. Λαμπρούλης είπε ότι ως διά μαγείας περισσεύουν για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και πρόσθεσε ότι αφού τελικά υπάρχουν γιατροί, ας χειρουργούν χωρίς να πληρώνει ο λαός.
Τέλος, σχετικά με το φαιδρό επιχείρημα περί «ελευθερίας επιλογής», που τάχα εξασφαλίζει ο καπιταλισμός, σε αντίθεση με τον κομμουνισμό, απάντησε δηκτικά ότι στον σοσιαλισμό οι ασθενείς ...πράγματι δεν είχαν την «ελευθερία» να πληρώνουν για να χειρουργηθούν, ούτε να περιμένουν σε λίστες αναμονής.