Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Αυστηρό χρονοδιάγραμμα» και «συναινέσεις» με ορίζοντα επώδυνες διευθετήσεις

INTIME NEWS

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος τηλεφώνησε για να ευχηθεί για τα γενέθλιά του. Είχε προηγηθεί αντίστοιχο τηλεφώνημα του Ελληνα πρωθυπουργού πριν κάποιες μέρες. Πίσω, βέβαια, από τις αβρότητες συνεχίζονται οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά, ώστε να προχωρήσουν αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μίλησε στα «Νέα» περί «αυστηρού χρονοδιαγράμματός μας που αφορά τον πολιτικό διάλογο στις 11 Μαρτίου, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις 11 Απριλίου, τη θετική ατζέντα στις 15 Απριλίου και, βεβαίως, την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα τον Μάιο». «Δεν θεωρώ ότι από τη μια στιγμή στην άλλη είναι δυνατόν να επιλύσουμε χρονίζοντα θέματα. Και, βεβαίως, αντιλαμβάνομαι ότι οι δύο χώρες διατηρούν τις βασικές υποκείμενες θέσεις τους, γεγονός, άλλωστε, που καταγράφηκε ρητά στη Διακήρυξη των Αθηνών», πρόσθεσε, κάλεσε ωστόσο το θέμα να προσεγγιστεί με «υπευθυνότητα και χωρίς αφορισμούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε την Παρασκευή σε συνέδριο για «παράθυρο ευκαιρίας», βάζοντας ωστόσο την «προϋπόθεση της εθνικής συναίνεσης» με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνίες και διευθετήσεις με την Αγκυρα.

Αντανακλώντας ενδοαστικές αντιθέσεις για τον τρόπο προσέγγισης στο παζάρι με την γείτονα, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι «η λέξη "συναίνεση" και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης για τα εθνικά ζητήματα». «Γιατί ζητάς τη συναίνεση των άλλων εφόσον είσαι κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.

Μια απάντηση ανέλαβε να δώσει ο Γεραπετρίτης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Παραπολιτικά», επιμένοντας ότι «η συναίνεση είναι καλό πράγμα», ότι πρόκειται για «μείζονα θέματα, τα οποία δεν αφορούν μόνο την παρούσα γενεά, αλλά αφορούν και τις επόμενες», εξ ου και χρειάζεται «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση». Επέμεινε ότι «δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός», αλλά «διαβούλευση, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε τα σημεία εκείνα στα οποία συγκλίνουμε». Επέμεινε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τα ζητήματα κυριαρχίας, ούτε πρόκειται να υπάρξει», χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι δεν γίνεται συζήτηση περί κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων, του εύρους άσκησής τους.

Στο μεταξύ, μια ιδέα τού τι συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας (και τέως Εξωτερικών) Ν. Δένδιας, που μιλώντας το Σάββατο στη Ρόδο είπε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια «ο τουρκικός αναθεωρητισμός - γιατί είναι καλό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους - αμφισβήτησε πλήρως το νομικό πλαίσιο και του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας που ορίζει τα δικαιώματα των νησιών μας». «Το αφήγημα αυτό», συνέχισε, «είναι ότι τα νησιά, όσο μεγάλα και αν είναι, η Κρήτη, η Ρόδος, δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από 6 μίλια χωρικά ύδατα. Οτι η Ρόδος δηλαδή, καλή ώρα, κάθεται πάνω σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι η Ρόδος, καλή ώρα, δεν δικαιούται να έχει υφαλοκρηπίδα και δεν δικαιούται να έχει ΑΟΖ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ