Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Απαράδεκτη και ανιστόρητη η απόφαση της διοίκησης του δήμου

Νέα συγκέντρωση έξω από το Μουσείο
Νέα συγκέντρωση έξω από το Μουσείο
Τις πρωτοβουλίες με τις οποίες καταδικάζουν τη διοίκηση του δήμου Περιστερίου για την απαράδεκτη ενέργειά της να τοποθετήσει ένα περίπτερο μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, συνεχίζουν σωματεία και φορείς. Για ασέβεια και πρόκληση σε βάρος του λαού του Περιστερίου και της Ιστορίας του κάνουν λόγο δεκάδες σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι, απαιτώντας να μετακινηθεί άμεσα το περίπτερο από την είσοδο του Μουσείου. Εκτός από τα ψηφίσματα πλήθους φορέων, έχουν συγκεντρωθεί 1.650 υπογραφές που απαιτούν από τη δημοτική αρχή Παχατουρίδη να μεταφέρει άμεσα το περίπτερο. Επίσης, έχουν συγκεντρωθεί δηλώσεις αγωνιστών της Αντίστασης και απογόνων τους, που εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του Μουσείου και απόκρυψης της Ιστορίας της πόλης (δημοσιεύονται στο portal «902.gr»).

Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες τους, σωματεία και φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και έκαναν συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου στον χώρο του Μουσείου. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Στέφανος Λουκάς, Βιβή Δάγκα, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αττικής, και Γιώργος Σιδέρης, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


«Για να υπάρχει μέλλον για τον τόπο μας η νέα γενιά πρέπει να διδαχθεί το παρελθόν», τόνισε η Μαρία Αποστολάκου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Την απαξιωτική απόφαση της δημοτικής αρχής να παρεμποδίσει τη λειτουργία του Μουσείου στηλίτευσε η Φρόσω Κονδύλη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Οπως επισήμανε, το Μουσείο είναι το μέρος στο οποίο κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη, κάθε νέα και νέος μπορεί να γνωρίσει πλευρές της ηρωικής Ιστορίας της πόλης, της δράσης των αγωνιστών της Αντίστασης, της πάλης του λαού για να σπάσει τις αλυσίδες του. «Ενοχλεί η θέση που προβάλλει το Μουσείο ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», σχολίασε. «Μιλάμε για μια ακόμα προσπάθεια να αποκοπεί ο λαός από την Ιστορία του», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η ανιστόρητη απόφαση της δημοτικής αρχής θα συνεχίσει να βρίσκει απέναντί της τους φορείς και τον λαό.

Την εμμονή της διοίκησης του δήμου σε μια απαράδεκτη ανιστόρητη απόφαση σχολίασε ο Ηλίας Χαϊντούτης, πρόεδρος του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. «Εχουμε χρέος απέναντι στους αγώνες και στους αγωνιστές, χρέος απέναντι στις νεότερες γενιές και τις μελλοντικές επίσης», υπογράμμισε. «Δεν κρύβεται η Ιστορία. Δεν μπαίνει "κουκούλα" στο Μουσείο», ξεκαθάρισε. «Κάθε παρεμπόδιση της λειτουργίας του αποτελεί ύβρη προς τους αγωνιστές, τον λαό και τη νεολαία», κατέληξε.

Περίπατος στα χνάρια των αγωνιστών της Αντίστασης

Από τον ιστορικό περίπατο
Από τον ιστορικό περίπατο
Ιστορικό περίπατο οργάνωσε το πρωί της Κυριακής το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με σταθμούς σχετικούς με τους αγώνες του λαού μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Ο περίπατος κατέληξε στο Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, όπου για μια ακόμα φορά καταδικάστηκε η απαράδεκτη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να υποβαθμίσει τη λειτουργία του.

Με αφετηρία την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι συγκεντρωμένοι έμαθαν για τους δύο μεγάλους εργασιακούς χώρους στο Περιστέρι, το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας του «Λαναρά» και το ανθρακωρυχείο στο «Κάρβουνο», που αριθμούσαν περισσότερους από 3.000 εργάτες και εργάτριες και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Αντίσταση. Η επόμενη στάση του περιπάτου έγινε στο σημείο που έχει τοποθετηθεί πλάκα προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας Αννας Παρλιάρου. Επόμενος σταθμός, το μνημείο για τη μάχη της Παλιάς Αγοράς (28 Ιούνη 1944). Στο σημείο αυτό έγινε αναφορά και στον Ευγένη Χαραλαμπίδη, αγωνιστή που αναδείχθηκε τον Οκτώβρη του 1944 λαϊκός δήμαρχος της πόλης, συνελήφθη και εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο το 1948.

Τέλος, η συζήτηση συνεχίστηκε στο Μουσείο, όπου εργαζόμενοι και νεολαία μπόρεσαν όχι μόνο να περιηγηθούν στον χώρο αλλά και να καταθέσουν προτάσεις και σκέψεις για τις επόμενες σχετικές πρωτοβουλίες. Στην κατεύθυνση αυτή, το Παράρτημα διαβεβαίωσε πως οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν και θα εμπλουτιστούν με στόχο την ανάδειξη της Ιστορίας και των αγώνων του λαού του Περιστερίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ