Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνο το ΚΚΕ σταθερά απέναντι στην εγκληματική πολιτική της «απελευθέρωσης»

Με επιτυχία η εκδήλωση το Σάββατο για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, το βράδυ του Σαββάτου στον Βόλο, στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο κτίριο «Ρόζα Ιμβριώτη», με ομιλητή τον βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος Βασίλη Μεταξά.

Ο Β. Μεταξάς αναφέρθηκε σε βασικούς σταθμούς της πορείας ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ στη χώρα, στη βάση συγκεκριμένων κατευθύνσεων και στρατηγικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη της σχετικής ευρωπαϊκής πολιτικής δεν ήταν μονόπρακτο έργο. Εγινε τμηματικά σε διάστημα ετών, από πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις, κάθε "χρώματος". Η στρατηγική "απελευθέρωσης" των σιδηροδρομικών μεταφορών βρήκε εξαρχής συνολικά και σε κάθε επιμέρους βήμα υλοποίησής της απέναντι το ΚΚΕ, που προειδοποιούσε για τις συνέπειες που θα έχει σε εργαζόμενους και επιβάτες».

Στη συνέχεια στάθηκε στη στάση του ΚΚΕ, που εξαρχής χαρακτήρισε το δυστύχημα στα Τέμπη ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα και κάλεσε όλο τον λαό να βγει στους δρόμους, να μην επιτρέψει να περάσουν η λογική του «βουβού πένθους», το σιωπητήριο που όλες οι αστικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιβάλουν κάτω από υποκριτικές δικαιολογίες.

Οπως τόνισε: «Τα αστικά κόμματα στάθηκαν αρχικά απέναντι στις τεράστιες κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν τη χώρα, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών γενικότερα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας τον ενιαίο τότε ΣΥΡΙΖΑ: "Είναι στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης. Δεν θα μιλήσω για ευθύνες τώρα". Δήλωση απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη γενικότερη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε εκφραστεί και πρόσφατα, στη διάρκεια της πανδημίας, με το "θα λογαριαστούμε μετά" την ώρα που χιλιάδες λαού πέθαιναν στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ φτιάξανε όλοι μαζί.


Βέβαια, στην πορεία και κάτω από την πίεση της μαζικότητας και της διάρκειας των συγκλονιστικών διαμαρτυριών, άλλαξαν ρότα και αναγκάστηκαν να τις αποδεχτούν. Και όπως πάντα προσπαθούν να παρέμβουν στο περιεχόμενό τους, να νοθεύσουν τα αιτήματα και συνθήματα που ακούγονταν σε όλη την Ελλάδα και που στρέφονταν ενάντια στα πραγματικά αίτια του εγκλήματος: Την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κυβερνήσεων και της ΕΕ, το καπιταλιστικό κέρδος, που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Αυτήν την τακτική θα ακολουθήσουν και όλο τον υπόλοιπο χρόνο που πέρασε μέχρι και σήμερα. Και θα εκφραστεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Αρχικά από τη βίαιη λήξη των συνεδριάσεων με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τη συγκάλυψη που επιδιώκεται, αφού μια σειρά σοβαρά γεγονότα δεν έχουν εξεταστεί, όπως η πυρκαγιά που ξέσπασε από την έκρηξη, που δεν έχει διερευνηθεί, και οι ευθύνες που προκύπτουν από τον εσπευσμένο καθαρισμό του σημείου της σύγκρουσης. Επίσης δεν εξετάστηκαν μια σειρά μάρτυρες που ζήτησε το ΚΚΕ και οι οποίοι θα φώτιζαν πλευρές του εγκλήματος, για παράδειγμα οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων, που κατέληξαν και σε συγκεκριμένο πόρισμα, ιδιαίτερα για το ζήτημα της πυρκαγιάς.


Αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησαν εξαρχής να συκοφαντήσουν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να συγκληθεί η Εξεταστική Επιτροπή. Ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ, που ήταν και το μόνο κόμμα που καταψήφισε τη σύσταση Εξεταστικής, ενώ η δική του πρόταση θα οδηγούσε να μην ασχοληθεί καθόλου η Βουλή με το θέμα. Να συγκαλυφθεί, δηλαδή, με έναν άλλο τρόπο το έγκλημα».

Την ομιλία του βουλευτή ακολούθησε δρώμενο με τους μαθητές - μέλη της ΚΝΕ Κατερίνα Παγωνοπούλου, Χρήστο Πανταζόπουλο, Κατερίνα Γκιώνη και Γιώργο Πανταζόπουλο, υπό την επιμέλεια της Νάντιας Χαγιαλά. Ηταν ένα μικρό μονόπρακτο βασισμένο σε κείμενο του Μπρεχτ με τίτλο «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι», κείμενο που εμπλουτίστηκε με έναν σύγχρονο διάλογο μεταξύ δύο εφήβων. Την παράστασή τους την αφιέρωσαν στον Γεράσιμο, που επέζησε από το πρώτο βαγόνι και έναν χρόνο τώρα δίνει σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με την τραγουδίστρια Εφη Σισμανίδου, η οποία τραγούδησε το νέο τραγούδι του λαϊκού καλλιτέχνη Κώστα Βλαχούτσου με τίτλο «Κάπου υπάρχει λίγο φως».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ