Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι ανάφλεξης

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο
Οι εντεινόμενες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας φουντώνουν τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή καθημερινά, ιδιαίτερα σε περιοχές νευραλγικές για τη διεθνή ναυτιλία, όπως η Ερυθρά Θάλασσα και ο Κόλπος του Αντεν.

Το Σάββατο, το ιταλικό πολεμικό πλοίο «Nave Duilio» επικαλούμενο «την αρχή της αυτοάμυνας» κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιθέσεις. Κατά το ιταλικό υπουργείο Αμυνας, το μη επανδρωμένο σκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από το ιταλικό πλοίο και πετούσε προς αυτό.

Παράλληλα, χτες οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν το ισραηλινό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC SKYII, υπό σημαία Λιβερίας, ενώ έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης.

Το συγκεκριμένο πλοίο δέχτηκε επίθεση ενώ έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών «Ambrey». Σύμφωνα με αυτήν, το MSC SKYII είναι καταχωρισμένο ως εκμεταλλευόμενο από την ισραηλινή εταιρεία «ZIM Integrated Shipping Services», ενδέχεται όμως να μην της ανήκει πλέον, γιατί δεν είναι καταγεγραμμένο σε άλλες ανοιχτές πηγές. Είχε αποπλεύσει από τη Σιγκαπούρη και κατευθυνόταν προς το Τζιμπουτί.

Η επίθεση σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 88 μιλίων νοτιοανατολικά του Αντεν, αναφέρει η «Ambrey» και κάνει λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το πλοίο «χτυπήθηκε και εξέπεμψε σήμα κινδύνου».

Αυτά ενώ την Παρασκευή βυθίστηκε το βρετανικό φορτηγό πλοίο «Rubymar», το πρώτο σκάφος που είχε αυτήν την τύχη αφότου οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους τον περασμένο Νοέμβρη.

Με αφορμή το ναυάγιο, εκπρόσωπος των Χούθι προειδοποίησε την Κυριακή ότι θα συνεχίσουν να έχουν ως στόχους τα βρετανικά εμπορικά πλοία στον Κόλπο του Αντεν και στην Ερυθρά.

«Η Υεμένη θα εξακολουθήσει να βυθίζει βρετανικά πλοία και οι οποιεσδήποτε συνέπειες ή άλλες καταστροφές θα προστεθούν στον λογαριασμό της Βρετανίας», ανέφερε ο Χουσεΐν Αλ Εζί, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση των Χούθι, προσθέτοντας: «Η Βρετανία είναι ένα εγκληματικό κράτος, που επιτίθεται στην Υεμένη και στους συμμάχους της, με την Αμερική να προωθεί τη διάπραξη εγκλημάτων που συνεχίζονται κατά των αμάχων στη Γάζα».

Κομμένα καλώδια τηλεπικοινωνιών στην Ερυθρά Θάλασσα

Χτες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσαν ότι κόπηκαν οι γραμμές των υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων Asia - Africa - Europe 1, Europe India Gateway, Seacom και TGN - Gulf, που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου σε δεκάδες χώρες. Σύμφωνα με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Χονγκ Κονγκ «HGC Global Communications», το γεγονός αυτό προκαλεί διαταράξεις στο 25% της σύνδεσης με το διαδίκτυο σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Παρ' όλα αυτά, η HGC διευκρίνισε ότι δεν είναι γνωστό πώς κόπηκαν τα καλώδια ή ποιος είναι υπεύθυνος. Πάντως ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντέλ Μάλικ Αλ Χούθι, το διέψευσε, τονίζοντας: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να βάλουμε στο στόχαστρο υποθαλάσσια καλώδια που παρέχουν υπηρεσίες ίντερνετ σε χώρες της περιοχής». Πηγές προσκείμενες στους Χούθι επέρριψαν την ευθύνη στις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον τους οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σύνδεση των περισσότερων χωρών στο διαδίκτυο γίνεται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, κάποια από τα οποία μπορεί να υποστούν βλάβες από δολιοφθορά, φυσικά φαινόμενα (σεισμός) ή τις άγκυρες μεγάλων εμπορικών πλοίων.

Νέες αιματηρές εχθροπραξίες Ισραήλ - Χεζμπολάχ

Το ίδιο διάστημα συνεχίζονται ασταμάτητα οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη Χεζμπολάχ στη μεθόριο των δύο χωρών, όπου ρουκέτα μαχητών της λιβανέζικης οργάνωσης χτες το πρωί σε φάρμα της περιοχής Μαργκαλιότ προκάλεσε τον θάνατο ενός Ταϊλανδού μετανάστη εργάτη και τον τραυματισμό επτά ομοεθνών του. Μετά την επίθεση ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε αντίποινα, βομβαρδίζοντας περιοχές του νότιου Λιβάνου όπως οι κωμοπόλεις Σιχίν και Αϊτά Ας Σαμπ. Αργότερα χτες το βράδυ αναφέρθηκε ο θάνατος τριών Λιβανέζων, πιθανώς μαχητών της Χεζμπολάχ, από ισραηλινά πυρά.

Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ΙΧ κοντά στην πόλη Νακούρα του Λιβάνου, με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 ατόμων που επέβαιναν σε αυτό. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε ότι στο όχημα βρίσκονταν στελέχη της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής «Μεραρχία Ιμάμης Χοσεΐν». Την ίδια μέρα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 7 μέλη της.

Στη Βηρυτό βρέθηκε χτες ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν, ο οποίος εδώ και μήνες επιχειρεί να πετύχει συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων Ισραήλ - Λιβάνου. Ο Χοκστάιν δήλωσε και χτες ότι μια διπλωματική λύση του Λιβάνου με το Ισραήλ «είναι ο μόνος τρόπος να τερματιστούν οι σημερινές εχθροπραξίες κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και να επιτευχθεί μια διαρκής και δίκαιη συμφωνία διευθέτηση θεμάτων ασφαλείας» μεταξύ των δύο χωρών.

«Ανησυχία» από τον ΟΗΕ

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, προειδοποίησε χτες για τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει από τον Οκτώβρη ο ισραηλινός στρατός σε Γάζα και Δυτική Οχθη.

«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι σε αυτήν την πυριτιδαποθήκη κάθε σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη», δήλωσε ο Τουρκ, προσθέτοντας ότι «αυτό θα έχει επιπτώσεις για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και άλλες πέραν αυτής». Σε ομιλία του με θέμα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, ο Τουρκ επικαλέστηκε δύο παραδείγματα όπου η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει ήδη περιφερειακές επιπτώσεις: Τον Λίβανο και την Υεμένη. «Η στρατιωτική κλιμάκωση στον νότιο Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ, της Χεζμπολάχ και άλλων ένοπλων οργανώσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητική», τόνισε ο Τουρκ, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουμε πάνω από 200 νεκρούς στον Λίβανο.

«Τα περιστατικά κατά τα οποία άμαχοι - κυρίως παιδιά, πληρώματα ασθενοφόρων και δημοσιογράφοι - σκοτώθηκαν σε επιθέσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, θυμίζοντας ότι 80.000 Ισραηλινοί έχουν επίσης εκτοπιστεί από τις συνοριακές περιοχές του Ισραήλ. «Είναι επιτακτικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε μια πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ