Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σφαγή διαρκείας από τον ισραηλινό στρατό με τις πλάτες των ΗΠΑ

Εφιαλτική η κατάσταση για τους πολιορκημένους της Γάζας, που όταν δεν δολοφονούνται κινδυνεύουν από θάνατο λόγω πείνας

Copyright 2024 The Associated

Η ισραηλινή πολεμική μηχανή, με τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, εντείνει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο με τη δύναμη των όπλων αλλά και με το κλείσιμο της στρόφιγγας για την είσοδο τροφίμων, με τον λιμό να έχει εξολοθρεύσει τουλάχιστον 16 παιδιά, ειδικά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι εφιαλτική.

Μπροστά στην κτηνωδία των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σε Λωρίδα της Γάζας αλλά και Δυτική Οχθη, όπου ο στρατός πραγματοποίησε χτες τη μεγαλύτερη εισβολή των τελευταίων ετών στη Ραμάλα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την υποκρισία περί του αιτήματος για «εκεχειρία».

Εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε χτες ότι έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα διαφόρων μολυσματικών ασθενειών στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβρη και ότι δεν υπάρχουν τα μέσα, τα φάρμακα και ο ιατρονοσηλευτικός εξοπλισμός για την αντιμετώπισή τους. Πρόσθεσε επίσης ότι πάνω από 364 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν σκοτωθεί κατά τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού και ότι από τον Οκτώβρη, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε και κατέστρεψε πλήρως 155 δομές Υγείας, αχρήστευσε 32 νοσοκομεία και 53 Κέντρα Υγείας και τουλάχιστον 126 ασθενοφόρα.


Copyright 2024 The Associated

Ενώ συνεχίζεται αυτή η γενοκτονία η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, απηύθυνε υποκριτικά έκκληση στο Ισραήλ για άμεση εκεχειρία 6 βδομάδων στη Γάζα ώστε να «απαλυνθεί η ανθρωπιστική καταστροφή», ενώ τρία αμερικανικά αεροσκάφη σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας έκαναν ρίψη 66 δεμάτων με αλεξίπτωτα που αντιστοιχούν σε περίπου 38.000 έτοιμα γεύματα, σταγόνα στον ωκεανό για τους εκατοντάδες χιλιάδες λιμοκτονούντες.

Συνεχής η αύξηση νεκρών και τραυματιών

Χτες, 150ή μέρα του πολέμου, ο αριθμός των νεκρών από τις 7 Οκτώβρη ξεπέρασε (κατά τους υπολογισμούς του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα) τους 30.534 νεκρούς και οι τραυματίες τους 71.920.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε σπίτια, σχολεία του ΟΗΕ που έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.

Το πρωί της Κυριακής ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βομβάρδισε εν ψυχρώ φορτηγό κουβεϊτιανής αποστολής αρωγής που διένειμε βοήθεια στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Χτες, πάντως, στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου της Ράφα, μεταφέρθηκαν δεκάδες πτώματα μετά από νέες επιθέσεις. Αρκετοί άλλοι σκοτώθηκαν και το περασμένο 24ωρο μέσα στα σπίτια τους στη Ράφα, προάστια της οποίας βομβαρδίζονται νυχθημερόν.

Το ισραηλινό Gospel Τεχνητής Νοημοσύνης

Σε αυτό το φόντο, το «Politico.eu» την Κυριακή επανέφερε στο προσκήνιο τη χρήση στρατιωτικών εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης από τον ισραηλινό στρατό σε βάρος των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας. Υπενθύμισε π.χ. ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων την «έξυπνη» εφαρμογή Gospel για να καθορίσει σημαντικούς στόχους βομβαρδισμού, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, τεμενών, γραφείων ΜΚΟ και οργανισμών αρωγής, νοσοκομείων, έπειτα από ταχύτατη επεξεργασία διαφόρων δεδομένων και πληροφοριών. Η ισραηλινή ΜΚΟ «Association for Civil Rights in Israel» έχει υποβάλει επίσημα αίτημα στον ισραηλινό στρατό από τον περασμένο Δεκέμβρη απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια στη χρήση των όπλων που χρησιμοποιεί στη Γάζα, δίχως να έχει πάρει απάντηση.

Καταγγελίες για βασανιστήρια και ταπεινώσεις

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ η εφημερίδα «The New York Times» επικαλούμενη αδημοσίευτη έκθεση της UNRWA σε σχέση με τους Παλαιστίνιους που αιχμαλωτίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα από τον Οκτώβρη, τονίζει ότι τέθηκαν υπό κράτηση και ανάκριση πάνω από 1.000 άτομα ηλικίας από έξι (!) ετών έως 82 (!) ετών και των δύο φύλων. Καταγγέλλονται ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια, εξευτελισμοί, ληστείες, ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση αλλά και άρνηση κάθε στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος, όπως η πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

Σε σχέση με τα εγκλήματα που καταγράφονται στην έκθεση της UNRWA ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, δεν τα αμφισβήτησε. Αμφισβήτησε ωστόσο την εγκυρότητα του οργανισμού επαναλαμβάνοντας τις ατεκμηρίωτες πληροφορίες για υπαλλήλους της UNRWA που ήταν «μέλη της Χαμάς» και συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη στο Νότιο Ισραήλ. Απαίτησε ξανά την παραίτηση του Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της οργάνωσης.

Γενικευμένη επίθεση του στρατού και στη Δυτική Οχθη

Το βράδυ της Κυριακής οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ξεκίνησαν γενικευμένη στρατιωτική επίθεση στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, που θεωρήθηκε η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν 16χρονο στον καταυλισμό προσφύγων Αμαάρι και χτες ένα 10χρονο αγόρι σε χωριό νότια της Ναμπλούς.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ραμάλα δήλωσαν πως ισραηλινές δυνάμεις με δεκάδες οχήματα εισέβαλαν στην πόλη, που είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε κεντρικό δρόμο και άλλες υποδομές στην πόλη Τουλκαρέμ και προχώρησε σε δεκάδες νέες συλλήψεις σε διάφορες κατεχόμενες πόλεις.

Το WAFA ανέφερε επίσης ότι ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης και ανατίναξαν το σπίτι ενός άνδρα, του Μόαζ αλ Μάσρι, που είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ για την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν στις 7 Απρίλη 2023 μια Βρετανοϊσραηλινή μητέρα, η Λούσι Ντι, 48 ετών, και οι δύο κόρες της, Ρίνα και Μάια, 16 και 20 ετών, που κατοικούσαν στον ισραηλινό οικισμό Εφράτ.

Από τον Οκτώβρη του 2023, υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους, ή από εν ψυχρώ επιθέσεις των τελευταίων πάνω από 450 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί πολλές χιλιάδες άλλοι.

Νέες διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου

Οι εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων και οι δυσκολίες του ισραηλινού στρατού να πετύχουν την «εξολόθρευση» της ηγεσίας της Χαμάς ή την απελευθέρωση των ομήρων εδώ και 5 μήνες, παρά τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, αυξάνουν τις ενδοκυβερνητικές εντάσεις στο Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ στο Ισραήλ ανακοίνωσε προχτές ότι δεν έχει την έγκριση της κυβέρνησης το ταξίδι του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου που συμμετέχει στο μίνι υπουργικό συμβούλιο πολέμου, Μπένι Γκαντζ, στις ΗΠΑ, ο οποίος χτες είχε προγραμματίσει σειρά συναντήσεων στον Λευκό Οίκο. Ο Νετανιάχου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την επίσκεψη Γκαντζ, τονίζοντας στη συνέχεια ότι ούτε ο ίδιος είχε δώσει άδεια γι' αυτό το ταξίδι και ότι σε κάθε περίπτωση η γραμμή του Ισραήλ καθορίζεται από τον πρωθυπουργό του.

Η σκληρή στάση του Νετανιάχου για κλιμάκωση του πολέμου μέχρι «τελικής νίκης» αυξάνει τις αντιδράσεις και σε μέρος του ισραηλινού λαού που διαπιστώνει αφενός ότι οι όμηροι δεν είναι καθόλου μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και αφετέρου ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να διευρύνει τα πεδία συγκρούσεων.

Το Σάββατο χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ξανά στο κέντρο του Τελ Αβίβ απαιτώντας «εκλογές τώρα» και άλλοι καταφέρθηκαν εναντίον του Νετανιάχου θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη συνέχιση της ομηρίας περίπου 130 ομήρων. Το ίδιο βράδυ, χιλιάδες άλλοι Ισραηλινοί πολίτες διαδήλωσαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Δυτική Ιερουσαλήμ απαιτώντας συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Παράλληλα, το Σάββατο έγιναν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις, όπως η Χάιφα, η Μπεερσέμπα και η Καισάρεια, όπου έχει εξοχική κατοικία το ζεύγος Νετανιάχου.

Φήμες περί «παραίτησης» εκπροσώπων του IDF

Παράλληλα, χτες, ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός «Channel 14» μετέδωσε ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι και αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ, για «επιχειρησιακούς και προσωπικούς λόγους». Μαζί τους φέρεται πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και αρκετοί συνεργάτες τους, όπως ο συνταγματάρχης Μοράν Κατζ.

Ωστόσο, χτες βράδυ, επικεφαλής πολιτικού τμήματος της εφημερίδας «Jerusalem Post», επικαλούμενη πηγές στον ισραηλινό στρατό ανέφερε ότι πρόκειται για ανυπόστατη φήμη και προϊόν φαντασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ