Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Θέλει «σχέσεις αμοιβαίου οφέλους» με Δύση και Ανατολή

Νέα επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ετοιμάζει ο Φιντάν

«Σήμερα η Τουρκία μπορεί πλέον να δημιουργεί σχέσεις αμοιβαίου οφέλους (καζάν καζάν) τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή», υποστήριξε και από το βήμα του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας ο Τούρκος ηγέτης, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για «να κάνουμε τον τουρκικό κόσμο ολοένα πιο ισχυρό».

Στις προσπάθειες αυτές περιέλαβε την ένταση σχεδιασμών στο πλαίσιο και του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, όπου δυναμώνει η προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, για πιο δυναμική διείσδυση σε Κεντρική Ασία, Καύκασο, αλλά και Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη κ.α. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία μπορεί «να αναδεικνύεται ως μια δραστήρια, ανθεκτική, πλήρης αρχών, ευσυνείδητη και αποτελεσματική δύναμη, η οποία μπορεί να λάβει γρήγορα κάθε είδους μέτρα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, θα συναντήσει τις επόμενες μέρες τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, για νέα συνάντηση που προγραμματίστηκε στο πλαίσιο του διμερούς «Στρατηγικού Μηχανισμού».

Ενδεικτική των διεργασιών στις οποίες η Αγκυρα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο είναι και η επίσκεψη που κάνει σήμερα στην Αγκυρα ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Την ίδια στιγμή, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, σχολιάζοντας την πορεία αναθέρμανσης των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων, εξέφρασε ελπίδα «ότι θα βρούμε τομείς συνεργασίας και ότι ο παραγωγικός διάλογος που μπορούμε να καθιερώσουμε σχετικά με τα συμφέροντά μας θα αποτελέσει ευκαιρία για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ