Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Ο λαός χάλασε τα σχέδια των φασιστών και όσων τους στηρίζουν

Πίσω στα λαγούμια τους από τη μαζική συγκέντρωση, το πρωί της Κυριακής 3 Μάρτη

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έστειλαν «πίσω στις τρύπες τους» τους νοσταλγούς του φασισμού, που θέλησαν να χύσουν το φασιστικό τους δηλητήριο στην πόλη της Λιβαδειάς. Με αποφασιστικότητα και μαζική συγκέντρωση, το πρωί της Κυριακής 3 Μάρτη, έστειλαν ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα ότι «στην πόλη μας δεν χωράνε φασίστες», αποτρέποντας φασιστοσύναξη ακροδεξιού μορφώματος.

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, απόγονοι και συγγενείς αντιστασιακών, νεολαία, έχοντας δίπλα τους στην πρώτη γραμμή τους κομμουνιστές, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λιβαδειά, έδωσαν βροντερό «παρών» στο αγωνιστικό κάλεσμα του Παραρτήματος Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, του Εργατικού Κέντρου, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σωματείων και φορέων της περιοχής, όπως του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς, που αυτές τις μέρες αρνήθηκε συνάντηση με το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες», χαρακτηρίζοντάς τους ανεπιθύμητους.

Κατήγγειλαν τον δήμαρχο Λιβαδειάς Δ. Καραμάνη και τη δημοτική αρχή Λιβαδειάς, που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι όχι μόνο παραχώρησε δημοτικό κτίριο στο φασιστικό μόρφωμα - απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει πίσω μετά από την πίεση σωματείων και φορέων και τη λαϊκή κατακραυγή - αλλά κατέβαλε προσπάθεια να διευκολύνει τη διεξαγωγή της φασιστοσύναξης, αναλαμβάνοντας την αναζήτηση χώρου για τη στέγασή της. Κατήγγειλαν επίσης την εκκωφαντική σιωπή της Γ. Πούλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και συνολικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς.


Από νωρίς το πρωί στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης της Λιβαδειάς τα αντιφασιστικά και αντάρτικα τραγούδια έσμιξαν με τα συνθήματα των εργαζομένων και του λαού. «Εργάτη, νέε σκέψου ταξικά, ρατσιστή σε θέλουν τα αφεντικά», «κανένας φοβισμένος, ποτέ και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «λαέ θυμήσου, το χώμα που πατάς λευτέρωσαν ο Αρης και το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ», ήταν μερικά από τα συνθήματα που με ενθουσιασμό βροντοφώναζαν οι συγκεντρωμένοι και η φωνή τους έφτανε μέχρι τα λαγούμια που έτρεξαν να κρυφτούν τα δυο - τρία φασιστοειδή.

Με ακόμη μεγαλύτερο παλμό, ενθουσιασμό και δυνατά συνθήματα ήταν και η πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της Λιβαδειάς. Η πορεία πέρασε από το σημείο που κάτω από την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, στο πεζοδρόμιο και μπροστά από κλειστές πόρτες στέκονταν μία μικρή ομάδα φασιστοειδών, καθώς κανείς δεν δέχτηκε να δώσει χώρο να στεγαστεί η φασιστοσύναξή τους.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: «Εδώ είναι τόπος αντίστασης, αγώνα και θυσίας»

«Εδώ δεν χωράνε ούτε οι φασίστες, ούτε όσοι τους ανέχονται, ούτε όσοι τους ξεπλένουν. Εδώ είναι τόπος αντίστασης, αγώνα και θυσίας», τόνισε ο Αλέκος Καρκανάς, εκ μέρους του Παραρτήματος Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, χαιρετίζοντας τη μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στο μνημείο των κρεμασμένων από τους ναζί και φασίστες παλικαριών της Λιβαδειάς, αλλά και τα άμεσα αντανακλαστικά που έδειξαν σωματεία εργαζομένων και φορείς της περιοχής.

Κατήγγειλε τη στάση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, αλλά και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας:

«Εκτός όμως από τους φασίστες, που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν είναι φασίστες και ότι τους κατηγορούμε άδικα, όσοι αντιδράσαμε κι αντιδρούμε στη φασιστοσύναξη, αντιμετωπίσαμε και "δημοκρατική επίθεση", ότι τάχα δηλαδή υπερβάλλουμε, καθώς λένε "η ελευθερία του λόγου είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας", ότι "η δημοκρατία δεν φοβάται τον διάλογο" κι άλλα τέτοια εύηχα και πονηρά. Οτι οι άνθρωποι που ζήτησαν το συνεδριακό κέντρο δεν είναι χρυσαυγίτες, δεν έχουν καταδίκη που να τους βαραίνει κι εμείς, οι φορείς που αντιδρούμε, κάνουμε δίκη προθέσεων...

Αυτά είναι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος στον δημόσιο διάλογο αλλά και στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή στο γραφείο του, για να του εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση που πήρε να τους παραχωρήσει δημοτικό χώρο...

Τα ίδια βεβαίως μας έλεγαν και για τη Χρυσή Αυγή όταν ξεκίνησε τη δράση της, ότι δηλαδή είναι κοινοβουλευτικό κόμμα και έχει δικαίωμα λόγου, κλείνοντας τα μάτια στις επιθέσεις, στους τραμπουκισμούς, μέχρι και τις δολοφονίες. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και άλλοι τους έδιναν βήμα, χώρο για να καταθέσουν τα στεφάνια τους ως «νόμιμο πολιτικό κόμμα», να παρευρίσκονται σε παρελάσεις κι άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, όλοι μαζί «μια ωραία ατμόσφαιρα», και ήταν μόνο οι λαϊκές κινητοποιήσεις που εμπόδιζαν τους ναζί εγκληματίες...

Στην περίπτωσή μας, ο ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς και η εν ενεργεία βουλευτής του, η κ. Πούλου, ξεχωρίζουν με την εκκωφαντική σιωπή τους παρότι γενικά είναι λαλίστατοι! Απολύτως κατανοητό...

Αφού έβαλαν πλάτη και στήριξαν με κάθε τρόπο το ψηφοδέλτιο και την εκλογή της ΝΔ και του κ. Καραμάνη ως δημοτική αρχή, αφού τα στελέχη του συμμετέχουν στη διοίκηση του δήμου της Λιβαδειάς από κάθε δυνατό πόστο, αφού έχουν δηλαδή την ίδια αντίληψη των πραγμάτων, είναι λογικό να βρίσκονται σε αμηχανία και να σιωπούν μέχρι να κοπάσει η μπόρα. Και μετά, ίσως ακολουθήσει στη Βουλή ή στο Δημοτικό Συμβούλιο κανένας «πύρινος λόγος» κατά του φασισμού που όλοι - στα λόγια πάντα - τον καταδικάζουμε...» και πρόσθεσε:

«Αναρωτιόμαστε: Τι συνδέει την τάχα "ανεξάρτητη" δημοτική αρχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως τον δήμαρχο κ. Καραμάνη με τέτοιου είδους ακροδεξιά - φασιστικά - ναζιστικά μορφώματα; Γιατί καταβλήθηκε από την μεριά τους τόση προσπάθεια να τους εξασφαλιστεί χώρος για να πραγματοποιήσουν το λεγόμενο συνέδριό τους; Από πού κι ως πού ο δήμαρχος, λειτουργώντας ως ντίλερ του μορφώματος, μεσολαβεί και μάλιστα με επίμονο τρόπο σε επαγγελματίες της περιοχής, παίρνοντας "εργολαβία" το έργο της εξεύρεσης αίθουσας;

Εμείς δεν μασάμε τα λόγια μας: Η δημοτική αρχή της ΝΔ κι ο ΣΥΡΙΖΑ που την στηρίζει, φέρουν βαριά ευθύνη για την προσπάθειά τους να ξεπλύνουν και να απενοχοποιήσουν στη συνείδηση του λαού της Λιβαδειάς ένα φασιστικό μόρφωμα, ανεξάρτητα από το πώς αυτό ονομάζεται».

Μπλόκο και στους "Σπαρτιάτες" από τους εργαζόμενους της πόλης

Στο μεταξύ νέο μπλόκο στους φασίστες μπήκε από το εργατικό και λαϊκό κίνημα της Λιβαδειάς, με το Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της πόλης να απορρίπτει ομόφωνα αίτημα συνάντησης με κλιμάκιο των «Σπαρτιατών» και τον πρόεδρό τους, Β. Στίγκα.

Κάτω από την πίεση της μεγάλης αντιφασιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων και του λαού την Κυριακή, αλλά και την άρνηση του συλλόγου εργαζομένων το φασιστικό μόρφωμα "Σπαρτιάτες" και ο πρόεδρός του δεν τόλμησαν να εμφανιστούν ποτέ στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει για τη Λιβαδειά τη χθεσινή μέρα, λαμβάνοντας το αποφασιστικό μήνυμα ότι «οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη της Λιβαδειάς».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς τονίζει ότι «οι υγειονομικοί, που καθημερινά παλεύουμε για τα ζητήματα της υγείας και της ζωής του λαού, βρισκόμαστε απέναντι από κόμματα - μορφώματα που στο DNA τους έχουν το μίσος απέναντι στον άνθρωπο και ιστορικά έχουν διαπράξει τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ