Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Γερμανικές συζητήσεις για παράδοση πυραύλων Taurus στο Κίεβο και επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας

Αντιπαράθεση γύρω από την υποκλοπή και δημοσιοποίηση συζήτησης ανώτερων αξιωματικών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων

Η γέφυρα της Κριμαίας, κατά την επίθεση που είχε δεχθεί τον Οκτώβρη του 2022

Copyright 2022 The Associated

Η γέφυρα της Κριμαίας, κατά την επίθεση που είχε δεχθεί τον Οκτώβρη του 2022
Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, για ενδεχόμενη αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία, και την προειδοποίηση από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν για πυρηνική απάντηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η υποκλοπή και δημοσιοποίηση της απόρρητης συνομιλίας μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων αναφορικά με το ενδεχόμενο παράδοσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στο Κίεβο και τους όρους εμπλοκής του Βερολίνου στη στόχευση ρωσικών υποδομών στρατηγικής σημασίας, όπως η γέφυρα της Κριμαίας, επιβεβαιώνει ακόμα πιο εμφατικά την προετοιμασία όλων των στρατοπέδων για παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και για μετατροπή της σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας Κ. Λάουτερμπαχ για τα σχέδια του Βερολίνου για προετοιμασία νοσοκομείων υποστήριξης στρατιωτικών συρράξεων «σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του ΝΑΤΟ».

Με σενάριο άλλωστε την ενεργοποίηση της εν λόγω ρήτρας (άρθρο 5 του ΝΑΤΟ) ξεκίνησε χτες η ΝΑΤΟική άσκηση «Nordic Responce 2024», η νέα τεράστια άσκηση - πρόβα πολέμου που θα πραγματοποιηθεί σε Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Πολωνία.

Η απόρρητη συνομιλία

Το Κίεβο ζητά συστηματικά από το Βερολίνο την παράδοση πυραύλων Taurus, με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, που είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που έχουν ήδη στείλει στην Ουκρανία η Βρετανία και η Γαλλία (Storm Shadow / SCALP-EG) και οι ΗΠΑ (παλιότερες εκδοχές των ATACMS).

Το Βερολίνο μέχρι τώρα αρνείται την αποστολή τέτοιων πυραύλων στο Κίεβο, καθώς με το τεράστιο βεληνεκές τους θα μπορούσαν να χτυπήσουν πόλεις και στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Γύρω από το ζήτημα αυτό ωστόσο εκφράζονται αντιθέσεις εντός της Γερμανίας, με παρεμβάσεις τόσο από αντιπολιτευόμενους Χριστιανοδημοκράτες όσο και από στελέχη του κυβερνητικού τρικομματικού συνασπισμού, που τάσσονται υπέρ της αποστολής Taurus στο Κίεβο.

Την προηγούμενη βδομάδα, αίσθηση προκάλεσαν τα υπονοούμενα που άφησε με δηλώσεις του ο Γερμανός καγκελάριος, ότι η Βρετανία και η Γαλλία εμπλέκονται σε στόχευση ρωσικών στόχων από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με τον Ολαφ Σολτς να προσθέτει ότι «κατά την άποψή μου θα ήταν αδικαιολόγητο αν συμμετείχαμε στη στόχευση με τον ίδιο τρόπο».

Χαρακτηριστική ήταν η έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Αμυνας της Βρετανίας (έως τον Αύγουστο του 2023), Μπεν Ουάλας, ο οποίος δήλωσε ότι «η συμπεριφορά του Σολτς έδειξε ότι, όσον αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης, είναι ο λάθος άνθρωπος, στη λάθος δουλειά, τη λάθος στιγμή». Ο δε Τ. Ελγουντ, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σολτς «κατάφωρη κατάχρηση (απόρρητων) πληροφοριών»...

Στις δηλώσεις Σολτς και τις αντιδράσεις σε αυτές ήρθε να προστεθεί η υποκλοπή και η δημοσιοποίηση σε ρωσικά ΜΜΕ μιας ηχογραφημένης απόρρητης συνομιλίας ανώτατων Γερμανών αξιωματικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Ingo Gerhartz.

Στη συνομιλία διάρκειας 38 λεπτών, η οποία λέγεται πως πραγματοποιήθηκε ενόψει μιας ενημέρωσης του Γερμανού υπουργού Αμυνας, συζητείται η προετοιμασία σχεδίων για την περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι για να υπάρξει γρήγορη αποστολή των πυραύλων και αξιοποίησή τους στο άμεσο μέλλον, θα απαιτηθεί η συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών για τη στόχευση των Taurus, ιδιαίτερα για απαιτητικούς στόχους όπως η γέφυρα της Κριμαίας, στο στενό του Κερτς, η οποία συνδέει τη χερσόνησο με τη ρωσική ενδοχώρα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι για την ανατίναξη της εν λόγω γέφυρας ενδέχεται να απαιτηθούν «10 με 20 πύραυλοι»...

Στη συνομιλία οι αξιωματικοί επισημαίνουν ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να στείλει στο Κίεβο μέχρι 100 πυραύλους, ενώ συζητούν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προγραμματισμό των Taurus με τρόπους που θα αποφεύγεται η σύνδεση της Γερμανίας με τη στόχευση των πυραύλων και χωρίς να αναγκαστεί το Βερολίνο να στείλει Γερμανούς στρατιώτες στην Ουκρανία. Μία επιλογή, επισημαίνεται, είναι να εργαστούν «αθόρυβα» μέσω του κατασκευαστή των πυραύλων, ή να μεταφέρουν τα δεδομένα των στόχων οδικώς. «Στη χειρότερη περίπτωση, ίσως χρειαστεί να πάω και να γυρίσω με αυτοκίνητο», αναφέρει ένας αξιωματικός...

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Σολτς, ο επικεφαλής της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας επισημαίνει την άμεση εμπλοκή Βρετανών στρατιωτών στη χρήση των πυραύλων Storm Shadow από το Κίεβο.

«Οταν πρόκειται για τον προγραμματισμό της αποστολής», λέει ο Gerhartz, «ξέρω πώς το κάνουν οι Αγγλοι, το κάνουν τελείως "από πίσω". Εχουν επίσης λίγους ανθρώπους στο πεδίο, το κάνουν αυτό, οι Γάλλοι όχι».

Οι αντιδράσεις σε Βερολίνο και Μόσχα

Η αυθεντικότητα της συνομιλίας δεν αμφισβητήθηκε από το Βερολίνο, ενώ το γερμανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ερευνά πιθανή υποκλοπή απόρρητης συνομιλίας μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η συνομιλία είναι αυθεντική.

«Εξετάζουμε αν επικοινωνίες που συνδέονται με την Πολεμική Αεροπορία έγιναν στόχος παρακολουθήσεων, η στρατιωτική αντικατασκοπεία (BAMAD) έχει αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σύμφωνα με το «Spiegel», η συζήτηση προήλθε από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη δημόσια πλατφόρμα Webex και όχι σε ένα εσωτερικό, απόρρητο δίκτυο του στρατού.

«Το επεισόδιο είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή υποκλοπή και δημοσιοποίηση μιας συνομιλίας... Είναι μέρος ενός πολέμου πληροφοριών τον οποίο διεξάγει ο (Ρώσος Πρόεδρος Βλ.) Πούτιν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους. «Είναι μια υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης. Αφορά τη διαίρεση. Αφορά την υπονόμευση της ενότητάς μας», πρόσθεσε. Πρόκειται «για πρόκληση πολιτικής διαίρεσης στο εσωτερικό και ελπίζω ειλικρινά ότι ο Πούτιν δεν θα τα καταφέρει».

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, απαντώντας χτες σε σχετικές ερωτήσεις κατά την επίσκεψή του στην πόλη Sindelfingen, επανέλαβε τη θέση του κατά της αποστολής πυραύλων Taurus και της εμπλοκής Γερμανών στρατιωτών.

«Δεν μπορεί να παραδοθεί ένα οπλικό σύστημα που έχει πολύ μεγάλο βεληνεκές και μετά να μη σκεφτούμε πώς μπορεί να υπάρχει έλεγχος στο εν λόγω οπλικό σύστημα», ανέφερε. «Και αν θέλεις να έχεις τον έλεγχο και αυτό είναι δυνατό μόνο εάν εμπλέκονται Γερμανοί στρατιώτες, αυτό είναι κάτι που είναι εντελώς εκτός συζήτησης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της Ρωσίας, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χτες τον πρέσβη της Γερμανίας στη Μόσχα, για να του επιδώσει επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας και να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την επίμαχη συνομιλία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπογράμμισε ότι η συνομιλία των Γερμανών αξιωματικών που δημοσιοποιήθηκε «καθιστά σαφές ότι σχέδια για την πραγματοποίηση χτυπημάτων εντός της Ρωσίας βρίσκονται υπό συζήτηση εντός του γερμανικού στρατού».

Ο ίδιος έθεσε και θέμα ελέγχου των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από τον καγκελάριο, αναφέροντας ότι «το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό ο γερμανικός στρατός είναι ελεγχόμενος και σε ποιο βαθμό ο κ. Scholz τα ελέγχει όλα, και αν αυτά είναι μέρος της γερμανικής κυβερνητικής πολιτικής».

«Και οι δύο επιλογές είναι πολύ αρνητικές καθώς υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη συμμετοχή των χωρών της λεγόμενης συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Γερμανικά σχέδια για νοσοκομεία υποστήριξης στρατιωτικών συρράξεων

Την ίδια ώρα, σε μία ακόμα εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ετοιμάζονται για απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Κ. Λάουτερμπαχ σε συνέντευξή του επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει νοσοκομεία υποστήριξης στρατιωτικών συρράξεων, τονίζοντας ιδιαίτερα την περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, για την «αμοιβαία συνδρομή» όταν κράτος - μέλος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού δέχεται στρατιωτική επίθεση.

«Η Γερμανία πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες, αλλά και για μεγάλες καταστροφές και πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung, σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τη συγκρότηση νοσοκομειακών μονάδων αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση.

«Χρειαζόμαστε επίσης μια στροφή (Zeitwende) και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ειδικά, καθώς η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την περίθαλψη τραυματιών από άλλες χώρες σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του ΝΑΤΟ», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Λάουτερμπαχ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «μετά την εγκληματική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αυτή η πρόκληση έχει δυστυχώς γίνει πιο σημαντική (...) Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι δεν προετοιμαζόμαστε για μια στρατιωτική σύγκρουση, άρα λοιπόν δεν θα έρθει. (...) Το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή. Ηδη έχουμε ανταλλάξει ιδέες με ειδικούς της Μπούντεσβερ και συνεργαζόμαστε με τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών. Περιμένω ότι θα παρουσιάσουμε σχετικό νομοσχέδιο το καλοκαίρι για να εγκριθεί αμέσως από το υπουργικό συμβούλιο».

Με σενάριο ρωσικής επίθεσης η ΝΑΤΟική άσκηση «Nordic Response 24»

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες ξεκίνησε η ΝΑΤΟική άσκηση «Nordic Response 24», η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της λυκοσυμμαχίας φέτος τον χειμώνα στον βορρά.

Η άσκηση θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου και θα πραγματοποιηθεί σε Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Πολωνία.

Είναι η πρώτη στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετέχει ως επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ η Φινλανδία, μετά την πρόσφατη ένταξή της στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, ενώ στην τελική ευθεία έχει μπει και η ένταξη της Σουηδίας, μετά την έγκριση του σχετικού πρωτοκόλλου από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας και την υπογραφή του από τον πρόεδρο της Βουλής (Φινλανδία και Σουηδία συμμετείχαν και τα προηγούμενα χρόνια σε ασκήσεις της λυκοσυμμαχίας, χωρίς ωστόσο να είναι μέλη του ΝΑΤΟ).

Στην άσκηση θα συμμετέχουν πάνω από 20.000 στρατιώτες από 14 χώρες, εκ των οποίων περίπου 8.000 από τη Νορβηγία, 4.100 από τη Φινλανδία και 4.500 από τη Σουηδία. Θα συμμετέχουν επίσης οι ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Θα συμμετέχουν επίσης πάνω από 50 πολεμικά πλοία και πάνω από 100 αεροσκάφη.

Σκοπός της άσκησης είναι μια φανταστική επίθεση κατά της ΝΑΤΟικής συμμαχίας που εξαπολύεται από έναν «σχεδόν ομόλογο» αντίπαλο, «φωτογραφίζοντας» την Ρωσία.

Σε ένα από τα τμήματα της άσκησης, ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μεταφερθούν στον Διάδρομο Σουβάλκι, τον στενό διάδρομο στα σύνορα Πολωνίας - Λιθουανίας, ο οποίος χωρίζει τη Λευκορωσία από τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

Ολη η άσκηση εντάσσεται υπό την ομπρέλα της «Steadfast Defender 2024», της μεγαλύτερης κινητοποίησης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη έπειτα από τον «Ψυχρό Πόλεμο», με τη συμμετοχή συνολικά 90.000 στελεχών από 31 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, συν την υπό ένταξη Σουηδία.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Αλ. Γκρουσκό, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός παρακολουθεί τη ΝΑΤΟική άσκηση, τονίζοντας ότι τα γυμνάσια αυτά έχουν «προκλητικό χαρακτήρα» και επισημαίνοντας ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική άσκηση, ειδικά κοντά στη γραμμή εμπλοκής, αυξάνει τους κινδύνους στρατιωτικών επεισοδίων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ