Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Παζάρια για την εκλογική μεταρρύθμιση, με ευρύτερες προεκτάσεις

Εντατικά συνεχίζονται τα παζάρια για την εκλογική μεταρρύθμιση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς το επόμενο φθινόπωρο είναι προγραμματισμένες οι επόμενες εκλογές και η διεξαγωγή τους με τις νέες διατάξεις απαιτεί αυτές να εγκριθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ζητούμενο είναι οι όροι ανάδειξης εκπροσώπων των Σερβοβόσνιων, των Κροατοβόσνιων και των μουσουλμάνων Βόσνιων. Με βάση τη Συμφωνία του Ντέιτον (1993), το μόρφωμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αποτελείται από δύο οντότητες, τη «Σερβική Δημοκρατία» και την «Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» (οι Κροατοβόσνιοι μέχρι τώρα δεν έχουν ξεχωριστή οντότητα), ενώ οι αστικές τάξεις των λεγόμενων «τριών συνιστώντων λαών» διαγκωνίζονται σταθερά για μεγαλύτερη αυτονόμηση και αναβάθμιση της θέσης τους.

Ενδεικτική της σημασίας των παζαριών για την εκλογική μεταρρύθμιση είναι ότι για τη διεξαγωγή τους έφτασαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη οι ειδικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, και της ΕΕ, Αντζελίνα Αϊκχορστ. Σε δηλώσεις του ο Πάλμερ ανέφερε ότι στόχος της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι μια λειτουργική «Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» και «σε ισορροπία με τη "Σερβική Δημοκρατία"».

Από χτες οι διαπραγματεύσεις μεταφέρθηκαν στην πόλη Νέουμ στην Αδριατική, στη μοναδική και ιδιαίτερα στενή παραθαλάσσια ζώνη της χώρας.

Ζάγκρεμπ και Κροατοβόσνιοι αναζητούν μεγαλύτερη «αυτοτέλεια»

Τα παζάρια συνεχίζονται, ενώ μετά τις αντίστοιχες κινήσεις της ηγεσίας των Σερβοβόσνιων γίνεται όλο και πιο διακριτή η προσπάθεια και των Κροατοβόσνιων να διευρύνουν την αυτοτέλειά τους, με τη στήριξη και του Ζάγκρεμπ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Κροάτης Πρόεδρος Ζ. Μιλάνοβιτς χαρακτήρισε τον ηγέτη των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντικ «εταίρο της Κροατίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη», προσθέτοντας ότι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη το πρόβλημα των Βόσνιων που «προσπερνούν» τους Κροάτες «δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τους Σέρβους». Πρόσθεσε ότι «η πολιτική των Σέρβων της Βοσνίας δεν προκαλεί πρόβλημα στους Κροάτες της Βοσνίας». Σχολιάζοντας ότι «ο καθένας πρέπει να συμφιλιωθεί με το ότι χιλιάδες Κροάτες και πολλοί περισσότεροι μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν στη "Σερβική Δημοκρατία"» (στη διάρκεια του πολέμου τη δεκαετία του 1990), κατέληξε ότι «η οντότητα των Σερβοβόσνιων είναι γεγονός» που «κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώθηκε στο Ντέιτον» και ότι «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, εκτός αν ξεσπάσει κι άλλος πόλεμος».

Τέλος, επικρίνοντας όσους ασχολήθηκαν πρόσφατα με τις παρελάσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα της «Σερβικής Δημοκρατίας» Μπάνια Λούκα για τη «Μέρα της Σερβικής Δημοκρατίας», επεσήμανε ότι «ενώ εμείς συζητούσαμε για τα τραγούδια που ακούγονταν στην Μπάνια Λούκα, οι Κροατοβόσνιοι στερούνται πρόσβασης σε δύο πράγματα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην (σ.σ. τριμελή) Προεδρία», αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύονται οι εκπρόσωποι στα όργανα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ