Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Απαίτησαν να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Χάρακα

Μαζική ήταν η συγκέντρωση έξω από το Κέντρο Υγείας Χάρακα στο Ηράκλειο Κρήτης την προηγούμενη Παρασκευή, που πραγματοποίησαν φορείς της περιοχής, με εκατοντάδες κατοίκους να διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση που επικρατεί, λόγω της υποστελέχωσης, οδηγώντας σε αδιέξοδο τη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας δεν έχει παιδίατρο, ακάλυπτες παραμένουν και οι πέντε θέσεις γενικών ιατρών, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος παραίτησης δύο ακόμη γενικών γιατρών, λόγω των δυσχερών συνθηκών εργασίας και της απαξιωτικής αμοιβής τους. Σοβαρά είναι τα προβλήματα και στα Περιφερειακά Ιατρεία (Ασήμι, Πύργος, Μεσοχωριό, Τεφέλι, Μεταξοχώρι και Στάβιες), τα οποία δεν λειτουργούν καθημερινά λόγω έλλειψης γιατρών.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση συμπληρώνουν τα κτιριακά ζητήματα, αφού από το 1981 δεν έχει γίνει καμιά ολοκληρωμένη συντήρηση.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο φίλων Κέντρου Υγεία Χάρακα, ενώ συμμετείχαν και στήριξαν την κινητοποίηση ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι μαθητές της περιοχής που συμμετείχαν με τα πανό και έδωσαν τον τόνο με το σύνθημα που φώναζαν: «Ψωμί - Παιδεία και δωρεάν Υγεία».

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Γενετζάκης, δημοτικός σύμβουλος Αρχανών - Αστερουσίων, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εκδήλωση από την ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Μάλιστα, το θέμα του Κέντρου Υγείας Χάρακα αλλά και συνολικά οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κόμματος στον Χάρακα Αστερουσίων, δύο μέρες πριν τη μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Συντυχάκης, ενώ παρέμβαση έκανε ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στην εκδήλωση αναδείχθηκαν οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη ρημαγμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού όπως είπε ο Μ. Συντυχάκης, «τον δρόμο όπου η Υγεία θα αποτελεί ελάχιστο κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματίες, τον έχουν περπατήσει όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ο βουλευτής του Κόμματος ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά για τον ρόλο του Κέντρου Υγείας σε αυτή, ως το «επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, ομάδες του πληθυσμού και εξατομικευμένα». Και, όπως είπε, «γι' αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ