Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Ξεσηκωμός! Από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε!

Μαζική η χθεσινή Γενική Συνέλευση, επόμενος σταθμός το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Πέμπτη 28 Μάρτη

Από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Με μεγάλο σταθμό το συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Μάρτη στην Αθήνα (5 μ.μ., υπουργείο Οικονομικών), οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, έχοντας δίπλα τους τις τοπικές κοινωνίες και την εργατική τάξη ολόκληρης της χώρας, ετοιμάζονται για μία ακόμα αναμέτρηση με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με όλους εκείνους που μετατρέπουν τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα για σκραπ, ξεσπιτώνουν οικογένειες και οδηγούν σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές.

Πρώτη αγωνιστική απάντηση σε αυτόν τον νέο γύρο της αναμέτρησης ήταν η ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα χθες το μεσημέρι, με τους εργαζόμενους να στέλνουν μήνυμα ότι δεν θα περάσουν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους, που λήγουν στις 31 Μάρτη, και να τους πετάξει στον δρόμο στα μουλωχτά.

Εκεί καθορίστηκαν και τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, με νέα κάθοδο στην Αθήνα και μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, καθώς και πολύμορφες κινητοποιήσεις, που θα στείλουν αποφασιστικό μήνυμα μαζικού ξεσηκωμού.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να σταματήσει τώρα το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματά τους για ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Εστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι «έξω από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε», ότι «δεν θα επιτρέψουμε να πουληθούν για παλιοσίδερα το αίμα και ο ιδρώτας μας».

Απέρριψαν και κατήγγειλαν το «τυράκι» των «προγραμμάτων φτώχειας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση και σύμφωνα με τα οποία ειδικευμένοι μεταλλωρύχοι και τεχνίτες μιας τεράστιας, στρατηγικής βιομηχανίας, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, καλούνται να απασχοληθούν για κάποιους μήνες με απολαβές - ψίχουλα σε ...δήμους, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Ξεσηκωμός και κοινός αγώνας

Στο πλευρό των εργαζομένων της επιχείρησης βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων και συλλόγων της Λοκρίδας και άλλων περιοχών της Στερεάς, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και δηλώνοντας «παρών» και σ' αυτήν τη δύσκολη καμπή του αγώνα που αφορά ολόκληρο τον λαό της περιοχής.

«Βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Οπως θέλουν να πετάξουν εσάς από τις δουλειές σας, μας διώχνουν εμάς από τα χωράφια μας», τόνισε χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση ο Χρήστος Λυγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Δήλωσε ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής θα σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς έχουμε το δίκιο. Εμείς προχωράμε τον κόσμο μπροστά, με τη δουλειά στο εργοστάσιο, στο χωράφι. Θα σηκώσουμε την περιοχή στο πόδι για να μην περάσει ο σχεδιασμός τους».

Να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να δώσουν συνέχεια με αποφασιστικότητα στον αγώνα τους, κάλεσε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας. Την ανάγκη διατήρησης της συσπείρωσης και της ενότητάς τους τόνισε ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, ενώ ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σας και σ' αυτήν τη δύσκολη καμπή του αγώνα, που συνεχίζεται 4 χρόνια τώρα και αποτελεί παρακαταθήκη για ολόκληρη την εργατική τάξη». Τη στήριξη των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στους σχεδιασμούς που οδηγούν σε φτωχοποίηση της περιοχής, εξέφρασε χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση ο Μάριος Παπανικολάου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αταλάντης.

Με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ επικοινωνούν διαρκώς συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους, ενώ μέσα από ανακοινώσεις όπως αυτή του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

«Δεν θα βγούμε από τη ΛΑΡΚΟ»

Στην τοποθέτησή του στην έκτακτη Γενική Συνέλευση ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, υπογράμμισε αρχικά την κοροϊδία της κυβέρνησης, που νομοθετούσε για «εκκαθάριση εν λειτουργία», μιλούσε για δήθεν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, «για να φτάσουμε 4 χρόνια μετά η ΛΑΡΚΟ να δίνεται για παλιοσίδερα και σκραπ».

«Απο τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Ντουβάρι με τα ντουβάρια θα γίνουμε. Κοντεύουμε δύο χρόνια απολυμένοι, η παραγωγή είναι σταματημένη και εμείς είμαστε ακόμα εδώ και θα είμαστε εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Πολίτης και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να μας πουν πότε θα ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα. Δεν έχουν το σθένος να μας κοιτάξουν στα μάτια και να μας πουν τι έχουν σχεδιάσει και αποφασίσει: Βρήκαν επενδυτή ή παλιατζή;».

Κάλεσε δε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, τους συναδέλφους τους στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις της περιοχής, τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, σε ξεσηκωμό: «Δυναμικά και πεισματικά δίνουμε τη μάχη. Πρώτος σταθμός, το συλλαλητήριο στις 28 Μάρτη. Ολοι στον αγώνα για την εργασία και τις ζωές μας, για να μη μαραζώσει ο τόπος μας».

Σοβαρές οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους

Μέσα από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση αναδείχθηκαν, εκτός από τις τεράστιες επιπτώσεις των εγκληματικών κυβερνητικών σχεδιασμών στη ΛΑΡΚΟ, και ορισμένα επιμέρους ζητήματα που δημιουργούνται από την πρόθεση της κυβέρνησης να πετάξει τους εργαζόμενους στον δρόμο στα μουλωχτά.

Οπως επισημάνθηκε, οικογένειες με μικρά παιδιά, με φοιτητές ή δάνεια θα πρέπει να εγκαταλείψουν μέσα σε τρεις μήνες τα σπίτια τους στον οικισμό και να επιβιώσουν με το επίδομα ανεργίας. Παράλληλα αναδείχθηκε ότι βρίσκονται «στον αέρα» η ηλεκτροδότηση των σπιτιών του οικισμού, η ύδρευση του οικισμού και του χωριού της Λάρυμνας, που μέχρι σήμερα είναι στην ευθύνη και ελέγχεται από προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα οικογένειες με άτομα που χρειάζονται ιατρική στήριξη με μηχανήματα να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει. Επίσης, αρκετοί εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ή μέλη των οικογενειών τους υποβάλλονται σε θεραπείες και σχεδιάζουν σοβαρά χειρουργεία κάνοντας χρήση του ασφαλιστήριου συμβολαίου που έχουν μέσω της ΛΑΡΚΟ, και το οποίο θα λήξει με τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων και δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους με κάθε τρόπο.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ