Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας, αυτήν τη φορά στην Ηλεία

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας μετά τα τρία περιστατικά στην Πάτρα εντοπίστηκε, αυτήν τη φορά στην Ηλεία, με τη 42χρονη ασθενή να είναι σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο. Η γυναίκα, με καταγωγή από την Ινδία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από την Ηλεία την ίδια μέρα που διαπιστώθηκε ότι πάσχει από τη μηνιγγίτιδα. Διαμένει στο Χάβαρι για χρόνια, εργαζόμενη σε συσκευαστήριο της περιοχής.

ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ: Αμεσα μέτρα χημειοπροφύλαξης!

Την άμεση λήψη μέτρων χημειοπροφύλαξης, με ευθύνη του κράτους, για την αντιμετώπιση της δικαιολογημένης ανησυχίας που επικρατεί στους κατοίκους του Χαβαρίου αλλά και του δήμου Ηλιδας, μετά την εμφάνιση του νέου κρούσματος, απαιτεί η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

«Ο φόβος όλων πολλαπλασιάζεται λόγω της τεράστιας υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και των νοσοκομειακών μονάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, που δεν είναι σε θέση να καλύψουν καν τις απλές καθημερινές ανάγκες των πολιτών, πόσο δε μάλλον κρούσματα μηνιγγίτιδας Β», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση του Κόμματος.

Καλεί «να δοθεί εδώ και τώρα η απαραίτητη χημειοπροφύλαξη στους μαθητές και στους κατοίκους του Χαβαρίου. Δωρεάν φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη να φροντίσει άμεσα να επισπευσθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου το εμβόλιο αυτό να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού και να διατίθεται απολύτως δωρεάν σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια του εμβολίου. Να εξασφαλίσει δωρεάν και τον εμβολιασμό από τις κρατικές μονάδες Υγείας».

Να ενταχθεί ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β στο Εθνικό Πρόγραμμα

Στο μεταξύ, να ενταχθεί ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β άμεσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού καθολικά για όλους, απαιτούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, με αφορμή τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Πάτρα.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, ενώ η Ερώτηση του Κόμματος αναδεικνύει ότι ο εμβολιασμός είναι «κατεξοχήν κοινωνικό ζήτημα και όχι ατομικό και γι' αυτό θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κράτους πλήρως και ουσιαστικά, όχι όπως σήμερα που κυριαρχεί η ατομική ευθύνη».

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι «η χορήγηση του εμβολίου ως τώρα δωρεάν μόνο για τις ομάδες "υψηλού κινδύνου" μετακυλίει το κόστος του εμβολιασμού στη λαϊκή οικογένεια καθότι θα πρέπει να πληρώσουν από 210 έως 420 ευρώ ανά παιδί, ανάλογα με τις δόσεις που απαιτούνται (από 2 μέχρι 4) σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού. Αυτή η πρακτική δημιουργεί όμως τεράστια οικονομική ανισότητα στο ποιος τελικά θα μπορέσει να εμβολιαστεί και ποιος όχι, αφήνοντας εκατοντάδες παιδιά απροστάτευτα.

Από τη στιγμή που διαθέτουμε την επιστημονική γνώση και τα μέσα (εμβόλια) με τα οποία μπορεί να προφυλαχτεί καθολικά ο βρεφικός - παιδικός πληθυσμός, το κριτήριο του κόστους - οφέλους πρέπει να φύγει από τη μέση γιατί αποτελεί εμπόδιο.

Αναδεικνύεται η ανάγκη της πλήρους ανάληψης από το κράτος της εμβολιαστικής κάλυψης του βρεφικού - παιδικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει επαρκή ανάπτυξη και στελέχωση των δημόσιων Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων πανελλαδικά, που θα συνδέονται με τις οικογένειες, τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα πανεπιστήμια στα όρια της ευθύνης τους, που θα σχεδιάζουν, θα προγραμματίζουν και θα πραγματοποιούν την αναγκαία ενημέρωση και τον πλήρη εμβολιασμό απολύτως δωρεάν».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να ενταχθεί ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β άμεσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού καθολικά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, αλλά και για να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία να αντιστοιχεί στην οργάνωση και στην ανάπτυξη όλου του κρατικού συστήματος, που θα εξασφαλίζει την καθολική, υποχρεωτική και δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ