Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί περικοπές μισθών σε χιλιάδες συμβασιούχους του Δημοσίου

Στην παρακράτηση των επιπλέον αποδοχών που παίρνουν συμβασιούχοι στο Δημόσιο, οι οποίες προκύπτουν από μισθολογική εξέλιξη ή αυξήσεις, οδηγεί ερμηνεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), την εφαρμογή της οποίας ήδη φαίνεται να προωθούν δήμοι όπως αυτοί του Περάματος και του Αλιβερίου.

Η ερμηνεία αυτή θεωρεί ότι για συμβασιούχους που παραμένουν στην εργασία στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα δεν μπορεί να γίνει καμιά μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάστασή τους και δεν δικαιούνται μισθολογική εξέλιξη ή αυξήσεις!

Να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες συμβασιούχοι που παραμένουν για χρόνια στην εργασία με αυτό το καθεστώς και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, κάνει ό,τι μπορεί για να χτυπήσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και στέλνει και με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι θα αξιοποιήσει κάθε μέσο για να αποτρέψει τη μονιμοποίησή τους.

Ο δήμος Περάματος, μάλιστα, αξιοποιώντας την παραπάνω απαράδεκτη κατεύθυνση του ΓΛΚ, σπεύδει να ζητήσει πίσω τις επιπλέον αποδοχές που καταβλήθηκαν σε συμβασιούχους - που απασχολεί με προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα - μετά την αύξηση των αποδοχών στο Δημόσιο από τις αρχές του χρόνου. Ακόμα αποφασίζει ότι από 1η Μάρτη 2024 θα αμείβονται με τις αποδοχές που έπαιρναν κατά τη λήξη της σύμβασής τους, ενώ ιδιαίτερα για μία εργαζόμενη ζητά οι αποδοχές αυτές να παρακρατηθούν από τον Μάρτη του 2022! Ανάλογο έγγραφο απέστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στον δήμο Αλιβερίου.

Να καταβάλλονται όλες οι αυξήσεις και τα επιδόματα

Συναγερμό σημαίνει για τα παραπάνω το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση αλλά και την αξιοποίηση της ερμηνείας του ΓΛΚ από νομικές υπηρεσίες δήμων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να περικοπούν και να παρακρατηθούν αναδρομικά από δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους οι αυξήσεις του νόμου 5045/2023, η μισθολογική εξέλιξη του νόμου 4354/2015 και τα οικογενειακά επιδόματα!

«Οι συνάδελφοι», τονίζει το Συνδικάτο, «δεν έχουν να βγάλουν ούτε τον μήνα με τους μισθούς πείνας και τις αυξήσεις - ψίχουλα και τώρα τους τα κόβουν και τους τα ζητάνε και αναδρομικά!», δημιουργώντας έτσι μία νέα μεγάλη κατηγορία εργαζομένων που θα εργάζεται με χειρότερους όρους αμοιβής στους δήμους. Από την άλλη, η κυβέρνηση «δίνει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ για τις πολεμικές επιχειρήσεις, τους εξοπλισμούς, την αποστολή ελληνικού στρατού έξω από τα σύνορα, επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ τις "πράσινες" μπίζνες και την εμπορευματοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών».

Το Συνδικάτο απαιτεί να αποσύρει η κυβέρνηση τα δύο απαράδεκτα έγγραφα του Λογιστηρίου του Κράτους και να καταβάλλονται, όπως και στους μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους στους δήμους και τις Περιφέρειες, όλες οι αυξήσεις, οι μισθολογικές εξελίξεις και τα οικογενειακά επιδόματα στους εργαζόμενους με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ