Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΚΡΗΤΗ - ΛΑΣΙΘΙ
Στις 28 Μάρτη το νέο μεγάλο παν-λασιθιώτικο συλλαλητήριο

Στις 12 μ. στο Σεληνάρι η συγκέντρωση σωματείων και φορέων

Από πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση για την Υγεία στον Αγ. Νικόλαο
Από πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση για την Υγεία στον Αγ. Νικόλαο
Για ακόμα μια φορά, υγειονομικοί, εργαζόμενοι, κάτοικοι από όλο τον νομό του Λασιθίου ετοιμάζονται να βγουν κατά χιλιάδες στον δρόμο απαιτώντας μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας, κόντρα στην εμπορευματοποίηση και τις τραγικές επιπτώσεις της.

Ηδη μάλιστα τα μηνύματα από την προετοιμασία του μεγάλου παν-λασιθιώτικου συλλαλητηρίου στις 28 Μάρτη (12 μ. στο Σεληνάρι) δείχνουν τις μεγάλες διαθέσεις του λαού της περιοχής να πραγματοποιήσει μια πολύ μαζική κινητοποίηση, ανάλογη των μεγάλων συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε Ιεράπετρα, Σητεία και Αγιο Νικόλαο.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Γιώργο Μανουσάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου και για το τι σηματοδοτεί αυτή η κινητοποίηση. Ο ίδιος θυμίζει ότι πέρυσι «έγιναν σε τρεις πόλεις του νομού πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις, σε Ιεράπετρα, Σητεία και Αγιο Νικόλαο, ενάντια στην υποστελέχωση της δημόσιας Υγείας και στην τραγική κατάσταση των νοσοκομείων». Και προσθέτει: «Με δεδομένο ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση αλλά χειροτερεύει με την κυβερνητική πολιτική, με τα προβλήματα να οξύνονται ακόμα περισσότερο, αποφασίσαμε οι Επιτροπές Αγώνα στις τρεις πόλεις να καλέσουμε τον λαό της περιοχής σε ένα μεγάλο παν-λασιθιώτικο συλλαλητήριο».

Ο πρόεδρος του Σωματείου εξηγεί ότι η νέα αγωνιστική πρωτοβουλία είναι η συνέχεια αυτών των κινητοποιήσεων, εξηγώντας ότι γίνεται με συντονισμό των φορέων που παλεύουν και στις τρεις πόλεις με κοινές διεκδικήσεις για την Υγεία, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που μετατρέπει τα νοσοκομεία της περιφέρειας σε Κέντρα Υγείας.

«Αναμένεται η ίδια μεγάλη συμμετοχή κόσμου όπως τις προηγούμενες φορές», τονίζει, αφού «η αγωνία του κόσμου είναι παρά πολύ μεγάλη, με τα περιστατικά που δείχνουν τη δύσκολη κατάσταση της δημόσιας Υγείας στον νομό να έρχονται το ένα μετά το άλλο».

«Ηδη ως Επιτροπές Αγώνα έχουμε έρθει σε επαφή με δεκάδες φορείς και σωματεία του νομού, τα οποία έχουν ξεκινήσει να βγάζουν ψηφίσματα στήριξης και συμμετοχής, ενώ συζητάμε με το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ για να προκηρύξουν στάση εργασίας και να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων. Σύλλογοι επαγγελματιών και εμπόρων κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με κάλεσμα για κλείσιμο μαγαζιών», σημειώνει ο Γ. Μανουσάκης. Μάλιστα, οι Επιτροπές Αγώνα έχουν καταθέσει και ψήφισμα στήριξης της κινητοποίησης σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού, με τις συνεδριάσεις να είναι προγραμματισμένες τις επόμενες μέρες.

Για τη μέρα της συγκέντρωσης έχουν προγραμματιστεί προσυγκεντρώσεις στις 10 π.μ. στην Ιεράπετρα και στη Σητεία και στις 11 π.μ. στον Αγιο Νικόλαο, ενώ έχουν ναυλωθεί και δεκάδες πούλμαν για να μεταφέρουν τον κόσμο στο Σεληνάρι.

«Είμαστε αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας, ζητάμε να στηριχθούν τα νοσοκομεία της περιφέρειας, να δοθούν σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις στους ιατρούς και στους άλλους εργαζόμενους, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Εμείς θέλουμε δημόσια και δωρεάν Υγεία με πλήρη στελεχωμένα νοσοκομεία. Αυτό το μήνυμα θα στείλει για ακόμα μια φορά ο λαός του Λασιθίου».

«Διά γυμνού οφθαλμού» φαίνονται τα προβλήματα των νοσοκομείων του Λασιθίου

Στο μεταξύ, για ακόμα μια φορά, μέσα από την τραγωδία του 33χρονου που τραυματίστηκε θανάσιμα από φωτοβολίδα το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, αναδείχτηκε η τραγική υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας στο Λασίθι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Μανουσάκης δήλωσε πως όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό «στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν εφημέρευε γενικός χειρουργός και ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής ήρθε από το σπίτι του για να προσπαθήσει να σώσει τη ζωή του άτυχου νέου». «Ως πότε θα ανεχόμαστε να μην υπάρχει ένα επαρκώς στελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, και να απαιτείται συνεχώς ο εθελοντισμός και το φιλότιμο των λειτουργών της Υγείας;», ανέφερε ο Γ. Μανουσάκης με αφορμή το τραγικό περιστατικό, θυμίζοντας ότι αυτές οι ελλείψεις είχαν αναδειχθεί και με αντίστοιχο περιστατικό πριν από ενάμιση μήνα στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας με δυστύχημα με μοτοκρός.

Μάλιστα, επιχειρώντας να απαντήσει, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, εμφάνισε το μαύρο άσπρο. Μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριζε ότι όταν συνέβη το ατύχημα με τον 33χρονο, το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν εφημέρευε.

«Είναι δυνατόν ο υπουργός Υγείας να μη γνωρίζει ποια νοσοκομεία εφημερεύουν;», σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού, τονίζοντας: «Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη από αυτό που είπε ο υπουργός Υγείας, αφού το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εφημερεύει κάθε μέρα, 365 μέρες τον χρόνο (όπως φαίνεται και από τον σχετικό χάρτη στη σελίδα της 7ης ΥΠΕ), και την Κυριακή 17/3 το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εφημέρευε». Στη συνέχεια, το Σωματείο αναδεικνύει την υποστελέχωση του Νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι τη μέρα του ατυχήματος «δεν εφημέρευε η γενική χειρουργική, αφού από τον Δεκέμβρη του 2023 έχει μειωθεί η δύναμη των χειρουργών λόγω της παραίτησης ενός μόνιμου ιατρού. Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής χωρίς να εφημερεύει είχε δηλώσει εθελοντικά τη διαθεσιμότητά του σε περίπτωση εξαιρετικά επείγοντος περιστατικού και έτσι το βράδυ της Κυριακής ειδοποιήθηκε, προσήλθε εγκαίρως και προσπάθησε να σώσει τη ζωή του άτυχου συμπολίτη μας».

Απαράδεκτη η άρνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητήσει το ψήφισμα

Σημειώνεται ότι την ανακοίνωση - κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Σητείας, Αγ. Νικολάου και Ιεράπετρας για το παν-λασιθιώτικο συλλαλητήριο έφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μάρτη. Ομως, όχι τυχαία, η πλειοψηφία του Συμβουλίου αρνήθηκε τη συζήτηση με διάφορες προφάσεις, όπως ότι υπήρξαν «σχετικές τοποθετήσεις» στο παρελθόν, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να σχολιάζει ότι έτσι επιβεβαιώνεται πως η περιφερειακή αρχή αποτελεί το ...καλό παιδί της κυβέρνησης: «Δεν ρισκάρει, φαίνεται, η περιφερειακή αρχή και ο ίδιος ο περιφερειάρχης να χαλάσει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση με ένα ψήφισμα για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας, την οποία ξεκίνησαν και συντήρησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και έχει απογειώσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Κατάσταση στη δημόσια Υγεία που η βαρβαρότητά της είναι αυτή που οδήγησε σε απόγνωση τον 72χρονο καρκινοπαθή, που έβαλε τέλος στη ζωή του, μην αντέχοντας άλλο τους πόνους, και ενώ επί ενάμιση μήνα δεν ξεκινούσε η θεραπεία του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ