Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Να καταργηθεί το άθλιο καθεστώς ομηρίας - «βίζας ειδικού σκοπού»

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά του Ρατσισμού

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Teleperformance» και «Webhelp», διεκδικώντας να μπει τέρμα στο καθεστώς ομηρίας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα.

Η πρωτοβουλία οργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, σε μια περίοδο που το ΣΕΤΗΠ και τα δύο νεοσύστατα επιχειρησιακά σωματεία συνεχίζουν τον αγώνα για να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις, μετά και τις τρεις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν οργανώσει.

Χιλιάδες μετανάστες εργάζονται σε επιχειρήσεις του κλάδου και ιδιαίτερα στα τηλεφωνικά κέντρα. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ και κυρίως από γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής. Οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ, υπάγονται στο απαράδεκτο καθεστώς των αδειών διαμονής «ειδικού σκοπού», που τους στερεί μια σειρά από δικαιώματα και τους καταδικάζει στην ανασφάλεια, καθώς η παραμονή τους στη χώρα εξαρτάται από το εργασιακό τους καθεστώς και από τις ορέξεις του εργοδότη που μπορεί να τους κρατά εγκλωβισμένους.

Μάλιστα, οι διατάξεις του νέου Κώδικα Μετανάστευσης (ν. 5038/2023), που μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/4/2024, επιτείνουν την ανησυχία τους, καθώς, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενημέρωση για τον τρόπο αντικατάστασης των αδειών διαμονής τους».

Χτες, στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου. Με το υπόμνημα που κατέθεσαν, διεκδικούν να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας και οι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι των τηλεφωνικών κέντρων «να εφοδιαστούν με άδειες διαμονής με δικαίωμα πλήρους πρόσβασης σε εργασία, παροχές υγείας και πρόνοιας, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας και να μην εξαρτώνται μόνο από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τηλεφωνικών κέντρων».

Τις μεγάλες διακρίσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι μετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ, στηλίτευσε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ.

Οσον αφορά τη συνάντηση, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι το υπουργείο διαβεβαίωσε πως οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα δεν θα υπαχθούν στο καθεστώς της μετάκλησης, όπως προβλέπει ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας.

«Είναι μια πρώτη έστω και μικρή νίκη», σχολίασε και πρόσθεσε πως αυτή η δέσμευση δεν αρκεί, καθώς παραμένει η ανασφάλεια και η εξάρτηση από την εργοδοσία, που εκβιάζει τους εργαζόμενους να ανέχονται την εντατικοποίηση, την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, τις χαμηλές αμοιβές.

Το επόμενο διάστημα θα οριστεί νέα συνάντηση, στην οποία θα παρίσταται και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα.

«Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε να παλεύουμε όλοι μαζί», ξεκαθάρισε.

«Εχουμε δίκαια και συγκεκριμένα αιτήματα», υπογράμμισε ο Φεράτ Τουμ, πρόεδρος του νεοσύστατου επιχειρησιακού Σωματείου στην «Teleperformance», ενώ στηλίτευσε την πολιτική που θέλει να κρατάει ομήρους και με λιγότερα δικαιώματα τους μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ