Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Για την επαναλειτουργία της επιχείρησης και την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας

Το Κόμμα επαναφέρει την Ερώτηση που δεν έχει απαντήσει ακόμα η κυβέρνηση από τον περασμένο Φλεβάρη

Την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων ζητά το ΚΚΕ με νέα Ερώτησή του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Μαρίνος, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, επανακατατίθεται και η σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί στις 16 Φλεβάρη 2024 όμως δεν έχει απαντηθεί.

Αναλυτικά, λοιπόν, αναφέρεται από τους βουλευτές του Κόμματος:

«Με βάση την Ερώτηση που καταθέσαμε την 16/2/2024 και αφορά την ΛΑΡΚΟ την οποία επισυνάπτουμε, σημειώνοντας συγχρόνως ότι μέχρι σήμερα τα ερωτώμενα υπουργεία δεν έχουν απαντήσει, επανερχόμαστε έχοντας και νεότερα δεδομένα τα οποία θέτουμε υπόψιν σας.

Σχετικό έγγραφο της ΔΥΠΑ που αναφέρεται στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ προβλέπει την μη ανανέωση των συμβάσεων και την ένταξη των εργαζομένων σε προγράμματα ανεργίας. Αυτό υποδηλώνει το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την οριστική απόλυση του συνόλου των εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σε πλήρη αντίθεση με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις προβλέψεις σας για εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ εν λειτουργία.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

Αυτή η εξέλιξη δηλώνει παραδοχή της αποτυχίας του αρχικού σας σχεδιασμού;

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχετε ενημερώσει για τη συγκεκριμένη εξέλιξη τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ αφού αφορά άμεσα το μέλλον τους;».

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Ερώτηση είχε κατατεθεί με αφορμή τις ενημερώσεις των Σωματείων από τον Ειδικό Διαχειριστή και τα υπηρεσιακά κλιμάκια των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τις οποίες η επιχείρηση οδηγείται σε οικονομική ασφυξία, ο επενδυτής σκοπεύει να την κάνει σκραπ και το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει άμεσα να ενεργοποιήσει τα προαναφερόμενα προγράμματα ανεργίας των εργαζομένων.

Και με βάση αυτά, το Κόμμα ρωτούσε του αρμόδιους υπουργούς: Αν ίσχυαν όσα ειπώθηκαν στους εργαζόμενους από τα κλιμάκια των υπουργείων. Τι εγγυήσεις έχει η κυβέρνηση από τους νέους ιδιοκτήτες για την ενιαία επαναλειτουργία εργοστασίου και μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ και με τι χρονοδιάγραμμα; Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει «πλιάτσικο» από τους νέους ιδιοκτήτες και δεν θα κλείσει αυτή η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση; Πότε σκοπεύει να νομοθετήσει για την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε να μην οδηγηθούν σε οικονομικό στραγγαλισμό, να παραμείνουν στις βάρδιες και στα πόστα τους, να τους επιστραφούν οι περικοπές, τα Δώρα εορτών και το επίδομα αδείας;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ