Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αρνούνται τα νόμιμα φακελάκια, απορρίπτουν το «τυράκι» της κυβέρνησης

Στάση εργασίας την Τρίτη 26/3 στο Νοσοκομείο του Ρίου

Την αντίθεσή τους στο αίσχος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, στην κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με το πόσο «αντέχει» του καθενός η τσέπη, αλλά και στον εκβιασμό που ασκεί η κυβέρνηση και προς το υγειονομικό προσωπικό, πως «όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει» προκειμένου να αυξήσει και τα έσοδά του στην ντροπιαστική αυτή διαδικασία, την ώρα που αρνείται, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση προσλήψεων με βάση τις ανάγκες, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς για τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, εκφράζουν μια σειρά γιατροί σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας.

«Το παράδειγμα του Αιγίου, όπου συνάδελφοί μας χειρουργοί αρνούνται να συμμετέχουν στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, πρέπει να βρει πολλούς μιμητές, να στηριχθεί και να συνεχιστεί», λέει ο Χρήστος Δάβουλος, παθολόγος στο ΠΓΝΠ του Ρίου και πρόεδρος της ΕΙΝΑ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση την Τρίτη 26 Μάρτη, στις 2 μ.μ. έξω από το Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα. «Κανένας γιατρός να μη δώσει τη συγκατάθεσή του, να μην τσιμπήσει στο "τυράκι" που πετά η κυβέρνηση για την εξαγορά των συνειδήσεών μας, τη στοχοποίησή μας από τον λαό. Εξάλλου και η λειτουργία των, επίσης, επί πληρωμή απογευματινών ιατρείων καταρρίπτει και το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρχουν οι αναμονές, αφού αυτές δεν σταμάτησαν», προσθέτει.

Αντίστοιχα, ο παθολόγος του ΓΝ Αγρινίου και πρόεδρος της ΕΙΝΝΑΑ, Μάκης Αραβανής, ξεκαθαρίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε η οπισθοδρόμηση να "εμφανίζεται" ως πρόοδος. Πριν 50 χρόνια στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας αν ήθελε κάποιος να χειρουργηθεί, ήταν αναγκασμένος ή να "κρεμάσει τη γίδα του στο τσιγκέλι" ή να πουλήσει τα χωράφια του! Εκεί θέλουν να οδηγήσουν ξανά τον λαό και τους υγειονομικούς. Εχουμε ευθύνη, κανένας γιατρός να μη στηρίξει αυτήν τη βαρβαρότητα».

Ως αναισθησιολόγος στο ΠΓΝΠ του Ρίου, ειδικότητα άμεσης εμπλοκής με τα χειρουργεία, η Πένυ Τάγαρη επισημαίνει: «Μόνος δρόμος η αντίσταση και αντίδραση, τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των πολιτών. Μόνος δρόμος η διεκδίκηση προσλήψεων προσωπικού, χρηματοδότησης εξοπλισμού των νοσοκομείων. Οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε σε αυτό το έκτρωμα, σε αυτές τις πολιτικές που χωρίζουν τους ασθενείς σε έχοντες και μη έχοντες, που εμπορευματοποιούν την Υγεία και νομιμοποιούν το παράνομο, με περισσό θράσος και αλαζονεία!».

Η Νικολέτα Κολιού, ειδικευόμενη χειρουργός στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», δηλώνει: «Οπως είχε ειπωθεί από υπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ πρόσφατα, το ΕΣΥ προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους γιατρούς. Περισσότερες από 100 ώρες εργασίας τη βδομάδα με 2-3 γενικές εφημερίες χωρίς ρεπό, εθελοντική συμμετοχή σε έκτακτα χειρουργεία εκτός ωραρίου και εφημερίας για όποιον "επιθυμεί" και αντέχει να εκπαιδευτεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα για έναν ειδικευόμενο Χειρουργικής το 2024, στην εποχή της ...ρομποτικής. Ερχεται να προστεθεί σε αυτά ο τιμοκατάλογος της ντροπής για ασθενείς που περιμένουν στις λίστες αναμονής μήνες, για να αποδείξει ακόμα πιο ξεκάθαρα πως η Υγεία είναι ένα εμπόρευμα. Για να γίνεται χειρουργός ο καλύτερος στην κούρσα του στρες και της αϋπνίας, για να χειρουργείται αυτός που η τσέπη του σηκώνει περισσότερα. Οι νέοι γιατροί χειρουργικών και μη ειδικοτήτων οφείλουμε με τη στάση και τον αγώνα μας να βάλουμε εμπόδιο στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ, να μην επιτρέψουμε το νόμιμο φακελάκι να γίνει κανονικότητα. Οι κόποι μας, η αγάπη για την επιστήμη μας να ενωθεί με τον αγώνα του λαού για σύστημα Υγείας ενιαίο και καθολικό, δημόσιο και δωρεάν για όλους με έμφαση στην πρόληψη με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».

Από το «πολύπαθο» ΓΝ Μεσολογγίου - «Χατζηκώστα» η χειρουργός, Διευθύντρια ΕΣΥ και γραμματέας της ΕΙΝΝΑ Βάνα Πατρινού υπογραμμίζει: «Αρνούμαι να "βελτιώσω" την οικονομική μου θέση πατώντας στην ανάγκη των ασθενών μου. Σε αυτόν τον δρόμο καλώ όλους τους συναδέλφους μου να πράξουν το ίδιο. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους ανθρώπους!».

Τη δική της διάσταση, που σχετίζεται με σημαντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, δίνει η γενική γιατρός του ΚΥ Κάτω Αχαγιάς, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ Ελένη Λάτα, εξηγώντας: «Ακόμη και από πλευράς προληπτικών εξετάσεων, είναι προφανές ότι τα επί πληρωμή χειρουργεία θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις. Στις επεμβατικές πράξεις, αν π.χ. ένα άτομο άνω των 50 κάνει προληπτική εξέταση για το παχύ έντερο και διαπιστωθεί ότι έχει πολύποδες, ή θα αναγκαστεί να περιμένει έως και 6 μήνες με πιθανότητα καρκίνου ή θα στέλνεται στα απογευματινά - επί πληρωμή - με κοστολόγιο από 200-300 ευρώ και ανάλογα την περίπτωση. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε!».

Ο ειδικευόμενος καρδιολόγος του ΠΓΝΠ του Ρίου, Θανάσης Μελάς, τέλος, δηλώνει: «Απαιτούμε δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, με κάλυψη των αναγκών για τους ασθενείς από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αντίθεση και με τον αποπροσανατολισμό της ΔΑΚΕ και άλλων συνακόλουθων της κυβέρνησης και αυτών των πολιτικών, τονίζουμε ότι ο εργαζόμενος λαός δεν πρέπει να πληρώνει ούτε για τις επεμβατικές πράξεις από τα ασφαλιστικά του ταμεία, δηλαδή ξανά από την τσέπη του. Κανένας τίμιος γιατρός να μην επιτρέψει η Υγεία να είναι εμπόρευμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ