Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Πετούν στον δρόμο εργαζόμενο, χωρίς αποζημίωση και ταμείο ανεργίας

Εκδικητική απόλυση και στην Κρήτη, με θύμα εργαζόμενο φοιτητή

Να πετάξει στον δρόμο εργαζόμενο μετά από 27 χρόνια δουλειάς, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση και ταμείο ανεργίας, επιδιώκει η εργοδοσία της «Filosophish Ιχθυοκαλλιέργειες» στις εγκαταστάσεις της στη βόρεια Εύβοια.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, στον εργαζόμενο «κοινοποίησαν οικειοθελή αποχώρηση (!) χωρίς ποτέ ο ίδιος να έχει υπογράψει παραίτηση ή να έχει φύγει από τη δουλειά. Μετά από 27 χρόνια δουλειάς στην εταιρεία, όχι μόνο τον στέλνουν στην ανεργία αλλά του κλέβουν και την αποζημίωση, του στερούν ακόμα και τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας».

Μάλιστα, το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι «με δεδομένο πως ο συνάδελφος έχει παιδί που σπουδάζει και καρκινοπαθή σύζυγο η οποία κάνει θεραπεία στο εξωτερικό, μιλάμε στην ουσία για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα».

Σημειώνει επίσης ότι δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό, αφού όπως εξηγεί «πρόκειται για τον δεύτερο εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του σε λίγες ημέρες. Στην ουσία προσπαθούν να περάσουν όργιο τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς της "Filosophish", για να μην κουνιέται φύλλο. Μάλιστα έχουν τοποθετήσει παντού κάμερες, παρακολουθώντας συνεχώς τους συναδέλφους, για να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση».

Επισημαίνει δε ότι «οι συνθήκες δουλειάς στις ιχθυοκαλλιέργειες είναι άθλιες, οι αμοιβές ελάχιστες και δεν θέλουν φωνές διαμαρτυρίας και διεκδίκησης».

«Αλλωστε, η συγκεκριμένη εργοδοσία της "Filosophish" έχει εφαρμόσει συμβάσεις που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, επιτρέποντας στον εργοδότη μεταξύ άλλων να τους απασχολεί με όποιο ωράριο θέλει, σε όποια ειδικότητα και σε όποιο μέρος της χώρας.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιες συνθήκες εργασίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να οργανωθούν στο σωματείο, για να μην είμαστε ο καθένας μόνος του, έρμαιο στις διαθέσεις της εργοδοσίας», καταλήγει το Συνδικάτο, ζητώντας να παρέμβει άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας και καλώντας σωματεία και φορείς της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Να παρθεί πίσω η τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενου φοιτητή στα Χανιά

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πρωτοβάθμιων σωματείων και φοιτητικών συλλόγων των Χανίων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής έξω από καφετέρια στην περιοχή Κουμ Καπί. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από τη συγκεκριμένη καφετέρια διαμαρτυρόμενοι για την άδικη και καταχρηστική απόλυση εργαζόμενου φοιτητή.

Πρόκειται για νεαρό εργαζόμενο ο οποίος απαιτούσε από την εργοδοσία να δηλώνονται οι ώρες που εργάζεται, οπότε ...εισέπραξε την παράνομη και καταχρηστική απόλυσή του. Μάλιστα η απόλυσή του έγινε μία μέρα μετά την παρέμβαση του Σωματείου Επισιτισμού στον χώρο δουλειάς με αίτημα να δηλώνεται ο εργαζόμενος τις πραγματικές ώρες που εργάζεται.

Αυτό αναδεικνύουν και τα σωματεία, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης και σημειώνοντας ότι πρόκειται για «εργαζόμενο φοιτητή που είχε συνδικαλιστική δράση και κρατούσε μαχητική στάση στον χώρο εργασίας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς».

Οι εκπρόσωποι των σωματείων σημείωσαν ότι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό δεν είναι καινούργια, ούτε αποτελεί εξαίρεση και η συγκεκριμένη περίπτωση: Απλήρωτα δώρα, ημιαπασχόληση, δήλωση διαφορετικού ωραρίου από αυτό που έχουν στην πραγματικότητα. «Η κατάσταση είναι μια εργασιακή ζούγκλα, με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων, που νομοθέτησαν ένα αντεργατικό πλαίσιο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουμε να επικρατεί σιγή ιχθύος στους χώρους δουλειάς και τα εργασιακά μας δικαιώματα να σφαγιάζονται, είναι βαθιά γελασμένοι. Οι αγώνες των εργαζομένων δεν μπαίνουν στον γύψο. Κάτω τα χέρια από όποιον συνάδελφο διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας!», πρόσθεσαν.

Κάλεσαν παράλληλα τους εργαζόμενους, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα και την οργανωμένη πάλη, να αντιμετωπίσουν την επίθεση της εργοδοσίας, να γίνει πράξη η εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, και συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη να απαντήσουν στην απόλυση του συναδέλφου τους, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Nα σταματήσει τώρα κάθε συνδικαλιστική δίωξη στις «Ιχθυοκαλλιέργειες Avramar»(2022-12-14 00:00:00.0)
Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, αγώνας για Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις(2022-11-16 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν έλλειψη μέτρων προστασίας, απολύσεις και εργοδοτική αυθαιρεσία(2020-12-31 00:00:00.0)
Τίποτα δεν μπορεί να φιμώσει τους αγώνες των εργαζομένων(2020-12-18 00:00:00.0)
Τρίωρη στάση εργασίας αύριο(2010-09-09 00:00:00.0)
Αγωνιστικά απαντά το κλαδικό συνδικάτο(2010-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ