Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Δύο μήνες στο «περίμενε» οι καρκινοπαθείς για ακτινοθεραπεία

Πάνω από δύο μήνες περιμένουν καρκινοπαθείς για ακτινοθεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου πλέον σχετικά ...ομαλά λειτουργούν μόνο τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία.

Οι ζωές των καρκινοπαθών, όπως φαίνεται όμως, χάνουν στο «ζύγι» του κόστους - οφέλους και της Υγείας - εμπόρευμα. Οσο κυνικό κι αν φαντάζει, αυτή είναι η αλήθεια καθώς η τουλάχιστον δίμηνη λίστα για ακτινοθεραπεία στο νοσοκομείο αποκαλύπτει τις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας αλλά και της Στερεάς Ελλάδας.

«Ερχονται καρκινοπαθείς από Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία, Καρπενήσι και Αμφισσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Κατσικονούρης, στο ραδιόφωνο «Star Fm».

Πρόκειται άλλωστε για πρόβλημα που διογκώθηκε χρόνο με τον χρόνο, ως μια ακόμα απόδειξη ότι άμοιρες ευθυνών δεν είναι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τον Δ. Κατσικονούρη, «το 2015 είχαμε 8.000 χημειοθεραπείες και το 2023 πραγματοποιήθηκαν 22.000. Φέτος, κάθε μέρα, πάνω από 200 καρκινοπαθείς επισκέπτονται το νοσοκομείο, όπου γίνονται 120 χημειοθεραπείες και 80 ακτινοθεραπείες».

Ετσι, η λίστα για την ακτινοθεραπεία έγινε αφόρητη για τους καρκινοπαθείς καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έχει μόνο ένα μηχάνημα! Τι κι αν ο χρόνος για τον καρκινοπαθή είναι πολύτιμος... Οταν είναι ένα επείγον θα μπει, παρακάμπτοντας τους υπόλοιπους που φορτώνονται τις τραγικές ελλείψεις. «Υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορούν να περιμένουν», υποστηρίζει ο διοικητής, με τους καρκινοπαθείς βέβαια να απαντούν ότι κανένας τους δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, καθώς κάθε μέρα και ώρα μετράει.

Την κατάσταση αυτή έχει καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ζητώντας πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των αναγκών και σε εξοπλισμό. Ωστόσο το 2ο μηχάνημα για ακτινοθεραπείες είναι ακόμα υπό δρομολόγηση, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης ή ΕΣΠΑ. Ομως, ακόμα κι αν σήμερα εντασσόταν σε κάποιο πρόγραμμα η αγορά νέου μηχανήματος, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, θα χρειαστεί πάνω από χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Αντίθετα, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, όλα «βαίνουν καλώς» με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Ηδη έγιναν τα πρώτα οφθαλμολογικά χειρουργεία και οι ασθενείς «πλήρωσαν μόνο τρία κατοστάρικα», δηλώνει προκλητικά ο διοικητής του νοσοκομείου, εντοπίζοντας ότι ο τιμοκατάλογος της ντροπής είναι «χαμηλότερος» από ό,τι σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ανακοίνωσε δε τα παραπάνω «με μεγάλη χαρά» διότι, όπως εκτιμά, με τις πληρωμές των ασθενών «θα αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προηγούνται για χειρουργείο όσοι καρκινοπαθείς ...πληρώνουν(2024-03-27 00:00:00.0)
Υποχρεώνονται να προπληρώσουν πανάκριβες εξετάσεις(2009-07-25 00:00:00.0)
Εξαντλούν ασθενείς και εργαζόμενους(2007-08-01 00:00:00.0)
Οι άρρωστοι πληρώνουν αναμονή και εξετάσεις(2006-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ