Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Δεν θα περάσουν οι απολύσεις και η τρομοκρατία των εργαζομένων στα Πετρέλαια

Σωματεία και φορείς στο πλευρό των εργαζομένων, καλούν σε συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στα δικαστήρια

Από τη συμμετοχή εργαζομένων των Πετρελαίων σε συλλαλητήριο στην Αθήνα
Από τη συμμετοχή εργαζομένων των Πετρελαίων σε συλλαλητήριο στην Αθήνα
Στο πλευρό των 151 απολυμένων από τα Πετρέλαια Καβάλας που σέρνονται σε δίκη από την εργοδοσία της «ENERGEAN» θα βρεθούν σωματεία και φορείς, που ετοιμάζονται να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση που οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, την Πέμπτη 21 Μάρτη, στις 9 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στις παράνομες πρακτικές και τις μεθοδεύσεις των εργοδοτών που υλοποιούνται με την ανοχή της κυβέρνησης. Και θυμίζει ότι στις 21/12/21 γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία των Πετρελαίων, όταν 300 και πλέον πάνοπλοι αστυνομικοί, με σκοπό να επιβληθεί η εργοδοτική παραβατικότητα και αυθαιρεσία, εισέβαλαν στο εργοστάσιο με κινηματογραφικό τρόπο και συνέλαβαν τους 151 εγκλωβισμένους εργαζόμενους, ποινικοποιώντας τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Κι ενώ οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους δικαιώθηκαν δικαστικά τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, η εργοδοσία συνεχίζει τις διώξεις σε βάρος τους, με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, «η εργοδοσία, με στόχο να προσβάλλει τις αποφάσεις υπέρ των απολυμένων, προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, και στο "παρά πέντε" της εκδίκασης εισήχθη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, που ψηφίσθηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την προηγουμένη της δίκης στον Αρειο Πάγο και η οποία προέβλεπε ότι οι αποφάσεις του ΑΣΕ προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας!».

Αυτή την κυβερνητική παρέμβαση καταγγέλλει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών. «Η κυβέρνηση με μια αδικαιολόγητη και αιφνιδιαστική, στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, παρέμβαση στη δικαστική διαμάχη μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας, κατέθεσε προκλητική και σκανδαλώδη τροπολογία για να ευνοηθεί το εργοδοτικό κατεστημένο», αναφέρει.

Σωματεία και φορείς εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι απολυμένοι εδώ και 3 χρόνια απέναντι στην εργοδοσία της «ENERGEAN», για να παρθούν πίσω οι απολύσεις, για σταθερή εργασία με δικαιώματα.

Το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας σημειώνει πως «απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, εμείς οι εργάτες στεκόμαστε ενωμένοι και ορθώνουμε το ανάστημά μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το όπλο της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης των εργατών είναι από τα πιο δυνατά που διαθέτουμε, γι' αυτό και θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν μαζί με τους συναδέλφους από τα Πετρέλαια, όπως το κάναμε από την πρώτη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζουμε πως όσα κατηγορητήρια και δίκες και αν στήσουν, κατηγορούμενοι δεν μπορεί να είναι όσοι παίρνουν την απόφαση να αγωνίζονται για τα αυτονόητα. Η τρομοκρατία και οι απολύσεις δεν θα περάσουν».

Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους καλεί η ΣΕΑ Συνταξιουχικών Σωματείων Καβάλας (ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΒΦΛ - Δημοσίου - ΝΑΤ). «Είμαστε αλληλέγγυοι στους μέχρι χτες συναδέλφους μας, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», αναφέρει.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα είναι εκεί

«Η τρομοκρατία και οι απολύσεις δεν θα περάσουν!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και δηλώνει ότι τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα εκατοντάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, «δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στο Σωματείο και τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια Καβάλας.

Στους εργαζόμενους που δίνουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έναν τίμιο, δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο αγώνα, κόντρα στις επιδιώξεις της εργοδοσίας, που είχε και έχει τη στήριξη όλων των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα βρεθεί δίπλα στους εργαζόμενους την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 9 π.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ