Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
«ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Στο πόδι» σωματεία και φορείς ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία

«Τους ασθενείς τούς κοιτάμε στα μάτια, όχι στην τσέπη», ξεκαθαρίζουν οι υγειονομικοί και κινητοποιούνται για αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν περίθαλψη

Νοσοκομείο «Γεννηματάς»
Νοσοκομείο «Γεννηματάς»
Στο Νοσοκομείο «Αττικόν», στην καρδιά των λαϊκών γειτονιών της Δυτικής Αθήνας, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, που μέσα στην πανδημία στάθηκε όρθιο χάρη στις θυσίες των υγειονομικών, πέρασε χτες η σκυτάλη των μαζικών και αποφασιστικών αγωνιστικών παρεμβάσεων ενάντια στην αθλιότητα της κυβέρνησης με το «νομιμοποιημένο φακελάκι».

Με τα νοσοκομεία όλης της χώρας να μετατρέπονται σε εστίες αγώνα ενάντια στην απογείωση της εμπορευματοποίησης μέσα από τα επί πληρωμή χειρουργεία, χτες στο «Αττικόν», σε συνέχεια αντίστοιχων κινητοποιήσεων, βρέθηκαν εκπρόσωποι και μέλη φορέων της περιοχής, όπως των συνταξιουχικών σωματείων της Δυτικής Αθήνας, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής και άλλοι, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική που βάζει τιμοκατάλογο στην ανθρώπινη ζωή.

Εμείς τους ασθενείς μας τους κοιτάζουμε στα μάτια, όχι στην τσέπη

Η χτεσινή κινητοποίηση στο «Αττικόν» πραγματοποιήθηκε μάλιστα στο πλαίσιο στάσης εργασίας με απόφαση του Σωματείου και της ΕΙΝΑΠ.

Παραβρέθηκε επίσης ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση.

«Κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα! Το πρόσωπό τους το έχουν δείξει από καιρό! Σήμερα η κυβέρνηση και ο υπουργός "Εμπορίου Υγείας" εγκαινιάζουν έναν επαίσχυντο θεσμό, απογειώνουν την ιδιωτικοποίηση, νομιμοποιούν το φακελάκι», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Γιώργος Σιδέρης.

ΠΑΓΝΗ
ΠΑΓΝΗ
Ανέδειξε ότι οι ασθενείς έχουν πληρώσει πολλαπλά για το σύστημα Υγείας, με τη γενική φορολογία, τους ειδικούς φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές, και τώρα κράτος και κυβέρνηση «τους λένε να ξαναπληρώσουν αν θέλουν να αποφύγουν τις λίστες της ντροπής που οι ίδιοι έφτιαξαν, επειδή κρατούν κλειστές δεκάδες χειρουργικές αίθουσες».

Υπενθύμισε ότι «τα δύο χρόνια της πανδημίας έγιναν πάνω από 200.000 λιγότερες χειρουργικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες στην Αττική είναι 60, ενώ, μόνο στο "Αττικό", εάν ανοίξουν οι 6 κλειστές χειρουργικές αίθουσες, θα γίνονται επιπλέον τουλάχιστον 4.000 χειρουργεία τον χρόνο. Αυτές τις αίθουσες σκόπιμα τις κρατούν κλειστές, γιατί δεν θέλουν να προσλάβουν προσωπικό».

«Εμείς τους ασθενείς μας τους κοιτάμε στα μάτια, όχι στην τσέπη!», υπογράμμισε απαντώντας στα ψέματα της κυβέρνησης πως με τα επί πληρωμή χειρουργεία θέλει τάχα να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών. Θύμισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν κατακρεουργήσει τους μισθούς τους, ότι έχουν να δώσουν αύξηση στους υγειονομικούς 12 χρόνια, ότι και η σημερινή κυβέρνηση αρνείται π.χ. να επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό, και τώρα «αντί γι' αυτά, τους λέει να τα πάρουν από τους ασθενείς». «Οι ασθενείς των δυτικών προαστίων είναι περήφανοι άνθρωποι, που έχουν πληρώσει σε όλη τους τη ζωή και αυτά που δικαιούνται πρέπει να τα κατακτήσουν. Γι' αυτό παλεύουμε μαζί τους!», υπογράμμισε, μεταφέροντας την απαίτηση να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, να αυξηθούν οι μισθοί και να υπάρχει δωρεάν Υγεία για όλους, να μην υπάρχει καμιά επιχειρηματική δράση στην Υγεία, «η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, το αποκλειστικά δωρεάν φάρμακο είναι απαίτηση των καιρών», τόνισε.

ΑΤΤΙΚΟΝ
ΑΤΤΙΚΟΝ
Κατήγγειλε μάλιστα ότι με το επαίσχυντο μέτρο της κυβέρνησης «άνοιξε ο δρόμος για να τρίβουν τα χέρια τους διάφοροι, που μέχρι χτες δεν μπορούσαν να χειρουργήσουν, αλλά όταν έπεσε το 500άρικο ξαφνικά ...μπόρεσαν». Και όπως είπε, «διαδηλώνουμε ενάντια και σ' αυτούς, που εμείς ποτέ δεν τους θεωρήσαμε συναδέλφους. Δεν ήμασταν ούτε και θα γίνουμε ποτέ σαν αυτούς που βλέπουν τον ασθενή στην τσέπη, με αυτούς που όταν ο άλλος είναι καταγής κοιτούν να του πάρουν οτιδήποτε του έχει μείνει...».

Μ. Σελέκος: Να επαναλειτουργήσει το «Αγία Βαρβάρα»

Στην κινητοποίηση μίλησε επίσης ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο οποίος μεταξύ άλλων απαίτησε να επαναλειτουργήσουν τα 13 νοσοκομεία που έχουν κλείσει, όπως το «Αγία Βαρβάρα», που όπως ανέφερε, ήταν πολύ σημαντικό για την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, αλλά και για να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ) και να φτιαχτούν περισσότερα Κέντρα Υγείας, επαρκώς στελεχωμένα.

Ο Ηλίας Σιώρας, συνταξιούχος γιατρός, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», που την περασμένη βδομάδα διαδήλωσαν μαζικά ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία, διαμηνύοντας «δεν θα γίνουμε βάρβαροι σαν αυτούς που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν».

Από τη μαχητική συγκέντρωση στο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Από τη μαχητική συγκέντρωση στο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Ο Σάββας Γεωργίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείου «Αττικόν», ο Μήτσος Κυπραίος, εκ μέρους του Σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου και η Μαρία Κατσαλή, εκ μέρους της Ενωσης Γονέων Μαθητών Περιστερίου, μιλώντας για τις δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του λαού από την εφαρμογή του μέτρου, ανέδειξαν την ανάγκη ο λαός να λαμβάνει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τη στιγμή που το χρειάζεται, είτε στο σχολείο, είτε στη δουλειά, είτε στο ΚΑΠΗ.

Στο «Γεννηματάς»

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή, τη σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είχαν ήδη πάρει οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», και στο πλευρό τους βρέθηκαν η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ, καθώς και η Ενωση Συνταξιούχων Χαλανδρίου, Χολαργού, Βριλησσίων.

«Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι φακελάκια για τα χειρουργεία», «Το κέρδος σκοτώνει την υγεία, δημόσια και δωρεάν όλα τα χειρουργεία», ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά στο νοσοκομείο.

ΠΑΓΝΗ: «Δώστε λεφτά για την Υγεία - όχι πληρωμές στα νοσοκομεία»

Μαζική και μαχητική κινητοποίηση υγειονομικών και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες και έξω από το ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο Κρήτης, πρώτη μέρα εφαρμογής στο νοσοκομείο των απογευματινών χειρουργείων.

«Δώστε λεφτά για την Υγεία - Οχι πληρωμές στα νοσοκομεία», ήταν το βασικό σύνθημα της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και της 3μελούς Επιτροπής Γιατρών ΠΑΓΝΗ, με δεκάδες σωματεία εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους. Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν στάση εργασίας, ενώ πριν την κινητοποίηση προηγήθηκε μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, με την οποία επιβεβαίωσαν την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις το 6% των εργαζομένων έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία, κι αυτό παρά τους εκβιασμούς και τις πιέσεις της διοίκησης του νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρέτισαν εκπρόσωποι των σωματείων, ενώ ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, τόνισε ότι «θα κάνουμε το καθετί για να μην λειτουργήσει η επί πληρωμή λειτουργία των νοσοκομείων».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό «αποτελεί "casus belli" όχι μόνο για το ΚΚΕ αλλά για τον ίδιο τον λαό. Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν στην ουσία νομιμοποίηση στο "φακελάκι". Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Ούτε μέσα στη Βουλή, ούτε έξω από αυτήν. Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού για δημόσια και αναβαθμισμένη δωρεάν Υγεία».

Εκτακτη κινητοποίηση στα Γιάννενα

«Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία», απαίτησαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής και δεκάδες υγειονομικοί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και φοιτητές στα Γιάννενα έξω από την πύλη του ΠΓΝΙ, σε μία έκτακτη κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία του πρώτου απογευματινού επί πληρωμή χειρουργείου στην Ηπειρο. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην κινητοποίηση ο Μπάμπης Παππάς, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου (ΕΙΝΗ), κατήγγειλε ότι με ταχύτατες διαδικασίες, στα μουλωχτά, προγραμματίστηκε η πραγματοποίηση του πρώτου απογευματινού επί πληρωμή χειρουργείου στο ΠΓΝΙ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του ΠΓΝΙ. Στον σύντομο χαιρετισμό του κατήγγειλε ότι η ΔΑΚΕ, που έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του ΠΓΝΙ, αρνείται τη συνεδρίαση του συλλόγου για να παρθούν μέτρα οργάνωσης του αγώνα των υγειονομικών ενάντια στη λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, ενώ χτες επέλεξαν να απουσιάζουν από την κινητοποίηση.

Είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών στον προσωρινό διοικητή του νοσοκομείου. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι με αλλεπάλληλα υπηρεσιακά έγγραφα του ΠΓΝΙ έχει ζητηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την 6η ΥΠΕ άμεση τοποθέτηση 20 νοσηλευτών, ώστε να λειτουργήσουν οι δύο κλειστές αίθουσες χειρουργείου στο νοσοκομείο και να αποσυμφορηθούν οι μεγάλες λίστες αναμονής των ασθενών. Ωστόσο, το υπουργείο αρνείται να προχωρήσει στην κάλυψη των κενών και διέταξε σε πρόσφατη σύσκεψη να προχωρήσει άμεσα - το αργότερο μέχρι την 1η του Απρίλη - η λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.

Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό «Εμπορίου Υγείας» στη Χαλκίδα, συνέχεια με πανευβοϊκό συλλαλητήριο

Με μεγάλο πανευβοϊκό συλλαλητήριο διεκδίκησης, την Κυριακή 7 Απρίλη στη Χαλκίδα απαντούν τα σωματεία των υγειονομικών, συνδικάτα και φορείς της Εύβοιας στην τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την πολιτική παραπέρα εμπορευματοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση με την εφαρμογή των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.

Η εφαρμογή μάλιστα των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων ήταν και ο σκοπός της εν κρυπτώ επίσκεψης του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, το απόγευμα της Παρασκευής. Ωστόσο ο υπουργός έγινε αντιληπτός από μέλη της διοίκησης του Συλλόγου και εργαζόμενους του νοσοκομείου, οι οποίοι του επιφύλαξαν αγωνιστική υποδοχή, αναδεικνύοντας παράλληλα και της τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Ο υπουργός Υγείας που υπερηφανεύεται για το μεγάλο ποσοστό που πήρε η ΝΔ στις εκλογές και άρα εξασφάλισε την συναίνεση του κόσμου, όπως ισχυρίζεται, εμφανίστηκε στο νοσοκομείο μας υπό άκρα μυστικότητα! Προσπάθησε να αποφύγει τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και του κόσμου για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας. Ο σύλλογος διεμήνυσε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν πάει άλλο, αφού «λειτουργούμε με οργανόγραμμα του 2012, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό. Με τα τμήματα και τους εργαζόμενους να στενάζουν. Η εικόνα ικανοποίησης, μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση και την επίσκεψη του σε κάποιους χώρους του Νοσοκομείου, είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ, μπρος στην πραγματικότητα».

Οπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας λειτουργούν μόνο οι 3 από τις 6 χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει, και η κυβέρνηση αντί να κάνει προσλήψεις για να ανοίξουν και οι υπόλοιπες τρεις αίθουσες «επιλέγει να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία, με το ίδιο προσωπικό, αλλά με τον ασθενή να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και τον εργαζόμενο να καταρρέει από την κούραση και την εντατικοποίηση της δουλειάς».

Τονίζει επίσης ότι «ο υπουργός Υγείας έχει αποφασίσει να λειτουργήσει τα απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή, με οποιοδήποτε κόστος, βάζοντας επιστημονικά υπεύθυνο τον διοικητή του νοσοκομείου! Γιατί τα αρμόδια επιστημονικά όργανα δεν έχουν αποφασίσει...! Αλλωστε στοιχηματίζει ότι θα τα καταφέρει! Θα αναλάβει όμως την ευθύνη αν αποδειχτεί ότι από αυτή την πρόσθετη λειτουργία για το Νοσοκομείο Χαλκίδας κινδυνέψουν ασθενείς ή εργαζόμενοι;».

Καταλήγοντας ο Σύλλογος ενημερώνει για την πρωτοβουλία συνδικάτων και φορέων της Εύβοιας για διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου για την Υγεία την Κυριακή 7 Απρίλη στη Χαλκίδα και τονίζει: «Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουμε μια επιλογή: Αγώνας για την υγεία που έχουμε ανάγκη».

Χειρουργοί αντιπαλεύουν τα επί πληρωμή χειρουργεία

Την αδυναμία του ΓΝ Αιγίου να πραγματοποιήσει απογευματινά χειρουργεία, λόγω των μεγάλων προβλημάτων ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά και, όπως επισημαίνουν, του γεγονότος ότι «η παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ένα δημόσιο νοσοκομείο αποτελεί αγαθό που πρέπει να προσφέρεται αποκλειστικά δωρεάν στους πολίτες», σημείωσαν με δελτίο Τύπου τους οι τέσσερις γιατροί - χειρουργοί του.

Δηλώνουν μάλιστα ότι το μέτρο τούς βρίσκει «κάθετα αντίθετους» και τονίζουν ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε και να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς να βάζουμε οικονομικές ρήτρες».

Με τα παραπάνω οι γιατροί Αριστείδης Κοκορές (Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής), Δημήτρης Μπούνιας (Επιμελητής Α'), Παναγιώτα Θεοδωροπούλου (Επιμελήτρια Α') και Αλέξανδρος Τσιμπασβίλι (Επιμελητής Β') απευθύνονται στην 6η ΥΠΕ, δείχνοντας και με την πράξη τους ανάγκες που υπάρχουν συνολικά για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, σε αντίθεση με το τι προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των μέτρων των προηγούμενων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ