Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Διαρκές ισραηλινό σφυροκόπημα για να μην υπάρχει μέλλον στη Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Οι δολοφονικές επιχειρήσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν χτες με αμείωτη σφοδρότητα για 103η μέρα, σκοτώνοντας άλλους 163 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους 350 μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Συνολικά, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 24.448 και οι τραυματίες τους 61.154.

Παρά το ισραηλινό σφυροκόπημα, Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν τις σφοδρές μάχες ενάντια στον κατοχικό στρατό. Σε μάχες που διεξήχθησαν στη βόρεια Γάζα, που υποτίθεται πως ελέγχεται πλέον από τον ισραηλινό στρατό, σκοτώθηκαν άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο έφεδροι.

Επισήμως οι Ισραηλινοί στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί μετά την εισβολή στη Γάζα στις 27/10/2023 είναι 192.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε να αποσύρει δυνάμεις της 36ης Μεραρχίας από την κεντρική Γάζα, στο πλαίσιο «πολέμου μακράς διαρκείας» που θα συμπεριλαμβάνει μικρότερες και «πιο στοχευμένες» επιχειρήσεις κατά της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού «Καναλιού 12»), μιλώντας σε συνάντηση επικεφαλής εβραϊκών εποικισμών του νότιου Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πόλεμος να συνεχιστεί «και το 2025».

Επιτομή της ανθρωπιστικής καταστροφής η βόρεια Γάζα

Ο Φ. Λαριζανί, επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), προειδοποίησε χτες συναντώντας δημοσιογράφους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ότι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας προμηνύεται δυσοίωνο λόγω των τεράστιων καταστροφών.

Πολλοί Παλαιστίνιοι «δεν είναι πλέον σε θέση να ατενίσουν το μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε, καθώς «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν τώρα στον δρόμο, σε αυτοσχέδιες σκηνές φτιαγμένες από κομμάτια πλαστικού ή κοιμούνται ακόμη και στο τσιμέντο».

Πρόσθεσε ότι το 60% των κτιριακών υποδομών του θύλακα έχει καταστραφεί ή υπέστη ζημιές, ωστόσο στη βόρεια Γάζα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

«Για εμάς, ο βορράς είναι η επιτομή της ανθρωπιστικής καταστροφής», συνόψισε ο επικεφαλής της UNRWA, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια «έκταση με πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και με συντρίμμια, όπου καμία υπηρεσία δεν λειτουργεί».

Περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 6 - 14 ετών δεν έχουν καμία πρόσβαση στην Εκπαίδευση, πρόσθεσε.

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία

Αργότερα χτες είχαν προγραμματιστεί οι αποστολές φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας για τους Παλαιστίνιους αμάχους και τους Ισραηλινούς ομήρους και αιχμαλώτους που κρατούνται από τη Χαμάς, μετά από μεσολάβηση της Γαλλίας και του Κατάρ.

Οπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 45 όμηροι θα λάμβαναν ειδικά φάρμακα στο πλαίσιο της συμφωνίας Κατάρ - Γαλλίας αφού προηγουμένως αυτά θα έφθαναν σε νοσοκομείο της Ράφα, ώστε να τα παραλάβει κλιμάκιο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν οι σφοδροί βομβαρδισμοί στην κεντρική και νότια Γάζα. Το Νοσοκομείο Νάσερ της νότιας πόλης Χαν Γιούνις έγινε για μια ακόμη φορά στόχος των ισραηλινών βομβαρδιστικών, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 7 ανθρώπων και πανικό στους εκατοντάδες αμάχους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στον αυλόγυρο του κτιριακού συγκροτήματος.

Ο δε ιορδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το στρατιωτικό νοσοκομείο που έχει στήσει σε υπαίθριο χώρο της Χαν Γιούνις υπέστη σοβαρά πλήγματα από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Επιπλέον, σημειώθηκαν εκρήξεις από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές ακόμη πιο δυτικά στη Χαν Γιούνις, καθώς προχωρούσαν τα ισραηλινά άρματα μάχης. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άρματα μάχης και μπουλντόζες προκάλεσαν ζημιές σε νεκροταφείο εκεί προτού αποσυρθούν ξανά στο κέντρο της πόλης.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 6 Παλαιστίνιους μαχητές, συμπεριλαμβανομένου του στελέχους της Χαμάς στη νότια περιοχή που ήταν υπεύθυνο για την ανάκριση υπόπτων για κατασκοπεία. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο θάνατος του στελέχους της αντικατασκοπείας της Χαμάς Μπιλάλ Νόφαλ «θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης να αναπτύξει και να ενισχύσει τις δυνατότητές της».

Αυτά ενώ οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας εξακολουθούσαν για 6η μέρα χτες να μην έχουν τηλεπικοινωνίες και σύνδεση με ίντερνετ. Πρόκειται για «τη μακρύτερη σε διάρκεια» παύση των τηλεπικοινωνιών από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον NetBlocks, οργανισμό επιτήρησης του δικτύου των τηλεπικοινωνιών στον κόσμο.

Κροκοδείλια δάκρυα από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Στο φόντο της τεράστιας καταστροφής που προκαλούν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας χτες στο Φόρουμ του Νταβός, έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τη σφαγή σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων της Γάζας, μολονότι ο ίδιος, για λογαριασμό της κυβέρνησης Μπάιντεν, έχει δώσει μέσα σε λίγους μήνες δύο φορές εντολή για την πώληση όπλων και πολεμοφοδίων στο Ισραήλ κατά «προτεραιότητα», παρακάμπτοντας το Κογκρέσο...

Χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στη Γάζα πολύ ανησυχητική, ο Μπλίνκεν είπε πως αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί η κατάσταση είναι ένα παλαιστινιακό κράτος με μια κυβερνητική δομή «που δίνει στους ανθρώπους αυτό που θέλουν και εργάζεται με το Ισραήλ για να είναι αποτελεσματική».

«Τα δεινά μού ραγίζουν την καρδιά», πρόσθεσε προκλητικά, την ώρα που οι ΗΠΑ στηρίζουν με κάθε τρόπο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο.

«Το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε, λέγοντας πως η χώρα του ακούει σχεδόν από κάθε χώρα στη Μέση Ανατολή ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι στο τραπέζι στις συνομιλίες για το πώς θα επέλθει ένα τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ με τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα.

Ισχυρίστηκε ότι η «παρουσία» της Ουάσιγκτον είναι «επιθυμητή και αλλού», προσθέτοντας: «Υπάρχει μια μεγαλύτερη από ποτέ έμφαση στη σύμπραξη με τις ΗΠΑ».

Απαγόρευση στους υγειονομικούς να συνεργάζονται με ερευνητές του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, με φόντο τις συνεχείς αποκαλύψεις για τα fake news της ισραηλινής προπαγάνδας και των αντίστοιχων επιτελείων «δυτικών» συμμάχων του Ισραήλ, το ισραηλινό δίκτυο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ΚΑΝ, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έδωσε οδηγία στους γιατρούς και σε νοσηλευτές να μη συνεργαστούν με την ομάδα ερευνητών της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Ερευνας του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με το «επιχείρημα» ότι ο ΟΗΕ έχει δείξει «αντι-ισραηλινή στάση» στον πόλεμο...

Πριν από μερικές βδομάδες, γιατροί και νοσηλευτές που περιέθαλψαν τραυματίες και ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς, πήραν επιστολές από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ερευνας του ΟΗΕ που δρα υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να δώσουν πληροφορίες και συνεντεύξεις σε σχέση με τα φερόμενα θύματα ώστε να συντάξουν έκθεση που θα την δημοσιοποιήσουν τον Ιούνη κατά τη σύνοδο του συμβουλίου και τον Οκτώβρη κατά τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Λίορ Χαϊάτ, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές δήλωσε πως η επιτροπή έχει «αντι-ισραηλινή και αντισημιτική στάση» και γι' αυτό δεν θα συνεργαστεί το Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελιγμοί του κατοχικού στρατού ενόψει νέας κλιμάκωσης εντός και εκτός Γάζας(2024-04-09 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα(2023-12-21 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της σφαγής και στη νότια Γάζα από τον κατοχικό στρατό(2023-12-05 00:00:00.0)
Προ των πυλών η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2023-10-20 00:00:00.0)
Δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες από ισραηλινά πυρά(2021-08-24 00:00:00.0)
Καθημερινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα(2006-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ