Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Το 2024 χρονιά βαθύτερης εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια

Μια χρονιά με την εμπλοκή στο «κόκκινο» ανοίγει για την Πολεμική Αεροπορία, συνολικά στον προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για υπηρεσίες πάσης φάσης στον ευρωατλαντικό άξονα, ενόσω κλιμακώνεται η κόντρα του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ενδεικτική η διοργάνωση από την Ελλάδα της φετινής άσκησης «Ramstein Flag», της μεγαλύτερης άσκησης των δυνάμεων Πολεμικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ. Στο θέμα αναφέρθηκε ο νέος αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δ. Γρηγοριάδης, στην τελετή παραλαβής καθηκόντων του χθες στη Σχολή Ικάρων. Διαβεβαίωσε ότι η νέα ηγεσία θα δουλέψει «μεθοδικά ώστε η Πολεμική Αεροπορία να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση και την παρουσία της σε διεθνές και συμμαχικό επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατή ευκαιρία που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας», με στόχο να καθιερωθεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία «στη συνείδηση των συμμάχων μας σε ευρωπαϊκό και ΝΑΤΟικό επίπεδο ως μια ισχυρή δύναμη αποτροπής και σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Σε αυτό το φόντο, εστίασε στο γεγονός ότι το 2024 η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει να διοργανώσει «τη μεγαλύτερη συμμαχική άσκηση που έχει γίνει ποτέ επί ευρωπαϊκού εδάφους από πλευράς συμμετεχουσών χωρών, αεροσκαφών και προσωπικού, τη "Ramstein Flag"». Η άσκηση θα διεξαχθεί φέτος για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ενώ από ελληνικής πλευράς θα υπάρχει επίσης συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε αποστολές αναγνώρισης και κατάδειξης στόχων. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς Πολεμικής Αεροπορίας της Ευρώπης στο πλαίσιο υλοποίησης της ετήσιας European Air Chiefs Conference (EURAC 24).

Σημειωτέον, η «Ramstein Flag» αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη, με επίκεντρο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο, όπου - όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, με τις κυβερνητικές «διαψεύσεις» να μην πείθουν καθόλου - έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ώστε να μπορούν να «φιλοξενηθούν» εκεί ανά πάσα στιγμή «ειδικά όπλα» του ΝΑΤΟ, δηλαδή και πυρηνικά.

Θα βρεθούν εκεί αεροσκάφη και προσωπικό από όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας, ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθούν κι άλλες ελληνικές βάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι αναμένονται από 22 έως 26 Γενάρη στην Ανδραβίδα για το «Ιnitial Planning Conference» της άσκησης. Στα σενάρια αναμένεται να δεσμευτούν μεγάλες περιοχές πάνω από την ηπειρωτική χώρα αλλά και πάνω από τη θάλασσα, ώστε να αξιοποιηθεί συνολικά το σύνθετο ελληνικό γεωγραφικό ανάγλυφο, και ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη τόσων δυνάμεων στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, σε απόσταση ανάσας από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, να σταλεί «μήνυμα αποτροπής» σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Οι τεκτονικές πλάκες ισχύος μετατοπίζονται»

Αλλωστε, στο φόντο έντασης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ξεκίνησε χθες στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες η πρώτη για το 2024 συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO (συνήλθε σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων).

Ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας ξεχωρίζει η πορεία εφαρμογής των πολεμικών κατευθυντήριων του ΝΑΤΟ, π.χ. του Σχεδίου για την Αποτροπή και την Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου (DDA) και του Προεξάρχοντος Κειμένου Διεξαγωγής Πολέμου του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept - NWCC). Επίσης, η Ολοκληρωμένη Αεροπορική και Πυραυλική Αμυνα (Integrated Air and Missile Defence), με την ελληνική αστική τάξη να ...συνεισφέρει επ' αυτού το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (Integrated Air and Missile Defence Centre of Excellence - IAMD CoΕ) του ΝΑΤΟ στη Σούδα. Συζήτηση είχαν χθες και για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα με συνεδρίες όπου διαδοχικά θα συναντηθούν με τους αρχηγούς του σχήματος για τη «διαλειτουργικότητα» (Partner Interoperability Advocacy Group) - πρόκειται για άλλο ένα ΝΑΤΟικό σχήμα, όπου περιλαμβάνονται ως «εταίροι» οι Αυστραλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία και Ελβετία - και λίγο αργότερα με τους «εταίρους» από τη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Ν. Κορέα), όπου, θυμίζουμε, ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζονται να αναπτύξουν αρμάδες (μαζί και η ελληνική κυβέρνηση με αποστολή φρεγάτας) για τον έλεγχο της περιοχής με πρόσχημα την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η εναρκτήρια εισήγηση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, Ολλανδού ναυάρχου Rob Bauer, ο οποίος τόνισε στους αρχηγούς ότι «οι τεκτονικές πλάκες ισχύος μετατοπίζονται και ως αποτέλεσμα αντιμετωπίζουμε τον πιο επικίνδυνο κόσμο των τελευταίων δεκαετιών». Επίσης, ότι «ζούμε σε μια εποχή όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Μια εποχή που πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο».

Αναφερόμενος ειδικά στα σχέδια DDA που εγκρίθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023, επέμεινε ότι «είναι τα πιο ολοκληρωμένα αμυντικά σχέδια που είχε το ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ποτέ πριν τα σχέδια του ΝΑΤΟ και τα σχέδια των κρατών - μελών δεν ήταν τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτό θα διαμορφώσει τις Ενοπλες Δυνάμεις μας για τις επόμενες δεκαετίες. Οι Σύμμαχοι εργάζονται τώρα ενεργά για να μεγιστοποιήσουν την εκτελεσιμότητα αυτών των νέων αμυντικών σχεδίων. Αυτό περιλαμβάνει τοποθέτηση περισσότερων στρατευμάτων σε υψηλότερη ετοιμότητα, οικοδόμηση και ανάπτυξη ικανοτήτων, προσαρμογή των δομών διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ» κ.λπ.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι προχθές ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Χούπης, παραλαμβάνοντας καθήκοντα ανέδειξε σε δηλώσεις του την προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά προτάγματα: «Οι διαμορφωθείσες γεωπολιτικές εξελίξεις, το γεωστρατηγικό περιβάλλον ρευστότητος, τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων, η καταλυτική διείσδυση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς διεξαγωγής των επιχειρήσεων, οι αναδυόμενες νέες απειλές με υβριδικά, μη συμβατικά και μη παραδοσιακά χαρακτηριστικά, ενίοτε κάτω από το κατώφλι του πολέμου, επιβάλλουν την αδήριτη ανάγκη και την αξιωματική επιταγή οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας να μετασχηματιστούν και να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά». «Είμαστε υποχρεωμένοι να εξελιχθούμε. Να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε στα σύγχρονα δεδομένα, τα οποία αφορούν τη διεύρυνση και ανανέωση της προσέγγισης στην Εθνική Ασφάλεια», πρόσθεσε, με μία από τις πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν επί της ηγεσίας του να είναι αυτή για παραπέρα εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, με σύσταση στο στράτευμα Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, στρατιωτικοποιώντας πλέον την Πολιτική Προστασία ακόμα περισσότερο, ώστε να υπηρετεί τις στοχεύσεις της λυκοσυμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ