Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ «ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις που συνδιαμόρφωσαν το σκοτεινό νομοθετικό πλαίσιο

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το ναυάγιο της Πύλου, το δυστύχημα στα Τέμπη και η δολοφονία Καραϊβάζ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Ιδιαιτέρως επικριτική εμφανίστηκε η πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου LIBE, Σόφι Ιν'τ Βελτ, τονίζοντας ότι η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα επιδεινώνεται.

«Φιμώνονται ανεξάρτητες αρχές και φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», ανέφερε.

Η συζήτηση, όπως αναμενόταν, μετατράπηκε σε διαγκωνισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ να διαμαρτύρονται ότι στοχοποιείται με σκοπιμότητα η χώρα και άρα η κυβέρνηση μπροστά στις ευρωεκλογές, και τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιούν την περιπτωσιολογία αποκρύπτοντας ότι από κοινού με τη ΝΔ έχουν συνδιαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο που επέτρεψε τις παρακολουθήσεις ή έχουν στηρίξει στρατηγικές όπως η «απελευθέρωση» των Μεταφορών που «γέννησαν» τα Τέμπη.

Στη συζήτηση παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής στην ομιλία του:

«Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις κομμάτων, όπως του ΚΚΕ, πολιτικών, δημοσιογράφων, των πάντων, με τη συστηματική χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών. Ομως, όλα αυτά είναι η κορυφή του "ευρωενωσιακού παγόβουνου" που αποτελεί το σκοτεινό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Στα δε Μέσα Ενημέρωσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα και παντού την ιδιοκτησία τους κατέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, έχει ως συνέπεια την προληπτική λογοκρισία, όπως η αποσιώπηση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και το "σερβίρισμα" των ισραηλινών fake news. Οδηγεί επίσης σε ανισότιμη προβολή του ΚΚΕ, σε συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και σε δημοσιογράφους που γίνονται στόχος πιέσεων επιχειρηματικών συμφερόντων κι εκβιασμών. Οπως έχει αποδειχτεί, κάποιοι από αυτούς πληρώνουν ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή, όπως ο Γιώργος Καραϊβάζ.

Να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις πολιτικά και ποινικά. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ενημέρωση του λαού ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως εμπόρευμα, που είναι ασυμβίβαστη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα Μέσα Ενημέρωσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ