Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκατοντάδες οι καταγγελίες για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων

Στους εργαζόμενους το «μπαλάκι» της «νομικής διεκδίκησης»

Επτακόσιες δέκα ήταν οι καταγγελίες που αφορούσαν τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων για το 2023, σε 3.109 εργαζόμενους, σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Οπως ενημερώνει η Επιθεώρηση, μετά και από παρέμβασή της καταβλήθηκε το Δώρο σε 1.446 εργαζόμενους, με συνολικό ύψος 764.842 ευρώ.

Σύμφωνα με το στοιχείο αυτό κατά μέσο όρο σε κάθε εργαζόμενο αναλογούν 529 ευρώ, αποτυπώνοντας πόσο χαμηλές είναι οι αποδοχές τους, με βασικές αιτίες τους έτσι κι αλλιώς χαμηλούς μισθούς, τη μερική και την προσωρινή απασχόληση.

Η Επιθεώρηση αναφέρει ακόμα ότι υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές σε 40 περιπτώσεις και ότι 64 έλεγχοι είναι σε εξέλιξη. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο τι ακριβώς γίνεται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν έχουν πάρει το Δώρο και είναι πάνω από τους μισούς. Σε ερώτηση σε πόσες επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί κυρώσεις για μη καταβολή Δώρου και αν οι εργαζόμενοι θα πάρουν το δώρο, η απάντηση που δίνει η Επιθεώρηση είναι ότι το πρόστιμο για τη μη καταβολή Δώρου ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά εργαζόμενο και ότι η καταβολή του είναι θέμα νομικής διεκδίκησης από την πλευρά του εργαζόμενου!

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι όσο πλούσιο είναι το νομοθετικό οπλοστάσιο για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, άλλο τόσο είναι εχθρικό για τις ανάγκες των εργαζομένων, που είναι έρμαια της εργοδοτικής ασυδοσίας, αφού ενώ παίρνουν χαμηλούς μισθούς καλούνται να συρθούν και σε νομικίστικες διαδικασίες για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ως ενδεικτική η αυξητική τάση των περιπτώσεων μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, αφού για το 2022 είχαν γίνει 612 καταγγελίες που αφορούσαν 2.131 εργαζόμενους και τελικά το Δώρο καταβλήθηκε στους 1.186 απ' αυτούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια σε έξωση

Μαχητική συγκέντρωση ενάντια στην έξωση συνταξιούχου δασκάλου από το σπίτι του στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα σωματεία και φορείς, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχαν και στήριξαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων, η Επιτροπή των Σωματείων ενάντια στους πλειστηριασμούς, φοιτητικοί σύλλογοι κ.ά.

Με συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός», διαδήλωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά από τα νύχια των κορακιών. Ο 73χρονος συνταξιούχος Αβραάμ Αβραμίδης ευχαρίστησε για τη στήριξη στον αγώνα που δίνει να μη χάσει το σπίτι του και σημείωσε ότι η αλληλεγγύη αυτή δίνει δύναμη στους αδύναμους που βρίσκονται μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, ενώ ο Απόστολος Σούφας, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων, κάλεσε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα για δράση.

Η έξωση δεν πραγματοποιήθηκε, όμως η επίθεση στην πρώτη κατοικία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Ακόμα και αυτοί που μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους, εξαιτίας της ακρίβειας, των υψηλών επιτοκίων και των παγωμένων μισθών, βλέπουν ότι δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν. Κανένας δεν θα μείνει μόνος απέναντι στα «κοράκια», στις τράπεζες, στις εταιρείες διαχείρισης και τα αρπακτικά.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων

Με διοικήσεις Αγροτικών Συλλόγων συναντήθηκε ο Ν. Καραθανασόπουλος

Τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, μπροστά και στις κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν για την ικανοποίησή τους, εξέφρασε η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του Κόμματος, κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Αχαΐας, με αντιπροσωπείες των διοικήσεων των Αγροτικών Συλλόγων Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ωλενίας και Ερυμάνθου.

Οπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων, εκτός των πολύ σοβαρών προβλημάτων με το γενικότερα αυξημένο κόστος παραγωγής, τη συνολική ακρίβεια που επηρεάζει τη διαβίωση και στα χωριά, την κατάσταση με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ κ.ά., την κατάσταση δυσκολεύουν και μια σειρά θέματα με καλλιέργειες στον νομό και τοπικά ζητήματα.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ακαρπία της ελιάς σε πολύ μεγάλα ποσοστά, που επηρέασε την παραγωγή ελαιολάδου, δεν είναι δηλαδή σωστό να γίνεται αναφορά μόνο στην αυξημένη τιμή του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού ουσιαστικά ...δεν υπάρχει φέτος παραγωγή. Εφόσον αυτή επανέλθει σε επίπεδα προηγούμενων χρόνων, επισημάνθηκε, εύκολα οι μεγαλέμποροι και μεταποιητές θα ρίξουν ξανά τις τιμές για τους αγρότες, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο και για τις τιμές στο ράφι από όπου αγοράζουν το προϊόν τα λαϊκά στρώματα.

Αναφέρθηκαν ακόμα η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση με τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και τα πλήγματα που έχει δεχτεί με την πολύ χαμηλή τιμή τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης τις ζημιές από διάφορες ασθένειες, που δεν αποζημιώνονται. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναδείχθηκε η σταθερά μειούμενη παραγωγή κάθε χρόνο, λόγω της εγκατάλειψης της καλλιέργειας σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Επισημάνθηκαν οι μειούμενες το τελευταίο διάστημα τιμές του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους, που σε συνδυασμό με το κόστος εκτροφής των ζώων (το οποίο μεγάλωσε και λόγω των ζημιών σε ζωοτροφικές καλλιέργειες) αλλά και την έλλειψη υποδομών στην ύπαιθρο, ακόμα και στην ηλεκτροδότηση για στάνες και μαντριά, ή την έλλειψη δρόμων, δεξαμενών και άλλων έργων, δυσκολεύουν καθημερινά τη διαβίωση.

Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής, τονίστηκε η ανάγκη εξασφάλισης ποσοτήτων νερού για την άρδευση καλλιεργειών, ιδιαίτερα για τις περιοχές Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, για την αποφυγή γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη, οι οποίες προκαλούν και υφαλμύρωση του νερού.

Ειδική αναφορά έγινε στο Ασφαλιστικό των αγροτών, για το γεγονός ότι πολλοί παραμένουν ανασφάλιστοι λόγω αδυναμίας πληρωμής των εισφορών τους, και στην ανάγκη μείωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις αγρότισσες, τα οποία φτάνουν τα 67 έτη ενώ ουσιαστικά αδυνατούν να εργαστούν, λόγω της φύσης και έντασης της δουλειάς.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν επίσης οι ευθύνες τόσο των περιφερειακών αρχών όσο και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών, που στηρίζουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές οι οποίες συνθλίβουν τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, και στηλιτεύτηκε η συνολική στάση των τοπικών διοικήσεων ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ξεκαθαρίστηκε πως θα γίνει ό,τι περνάει από το χέρι του Κόμματος για την ανάδειξη των προβλημάτων και, κυρίως, για την οργάνωση της πάλης στην κατεύθυνση επίλυσής τους. Τονίστηκε έτσι ότι είναι απαραίτητο να οργανωθούν και να στηριχθούν συνολικά οι κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομού, με συντονισμό των Συλλόγων, αλλά και πανελλαδικά. Επίσης, να εκφραστεί αλληλεγγύη και από τα υπόλοιπα εργατικά - λαϊκά στρώματα και το κίνημά τους, σε συντονισμό και κοινή δράση απέναντι στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, πάνω και στις ράγες των πολιτικών της ΕΕ, που ευθύνονται για σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις δυναμώνουν τη μάχη της επιβίωσης

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους στις 24 Γενάρη αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά

«Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας!». Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, και με οργανωτές τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες βρίσκονται στο «πόδι» εδώ και μέρες.

Εκατοντάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα είναι ήδη στις πλατείες και στους δρόμους, πραγματοποιώντας πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ οι δράσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, με βάση τις αποφάσεις που έχουν παρθεί στις τοπικές συσκέψεις.

Οι Θεσσαλοί αγρότες κλιμακώνουν και βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους στις 24 Γενάρη

Στη Θεσσαλία, την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, κόντρα στις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς, στη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες, πάρθηκε απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με έξοδο των τρακτέρ την Τετάρτη 24 Γενάρη στην Εθνική Οδό, με προοπτική το στήσιμο ενιαίου πανθεσσαλικού μπλόκου. Επίσης, μέχρι την Κυριακή θα βγουν μαζικά τρακτέρ στις πλατείες των χωριών όλης της Θεσσαλίας.

Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, με εκατοντάδες τρακτέρ να είναι παραταγμένα στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Μαγνησίας αλλά και στον κόμβο Πλατυκάμπου, οι αγρότες συζήτησαν για την κλιμάκωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων στη βάση των κοινών προβλημάτων και αιτημάτων. Τόνισαν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να λείψει κανείς από τον αγώνα, που έφτασε να αφορά το να μείνουν στα χωριά και τη γη τους, να έχουν εισόδημα που να εξασφαλίζει την επιβίωσή τους. Κατήγγειλαν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο αρνείται να συναντηθεί μαζί τους και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για τα αιτήματα που θέτουν εδώ και μήνες, αλλά θριαμβολογεί με τα «ψίχουλα» που μοιράζει, τα οποία όμως δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους, ενώ την ίδια ώρα προωθεί σχέδια «ανασυγκρότησης» της περιοχής που οδηγούν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αγρότες.

Συντονίζουν τον αγώνα τους σε Ημαθία και Πέλλα

Από την κινητοποίηση στη Σάμο
Από την κινητοποίηση στη Σάμο
Οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Νάουσα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 8 Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους, προετοιμάζουν την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 23 Γενάρη και την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ της Βέροιας στις 26 Γενάρη, στις 11 π.μ.

Στο μεταξύ, οι αγρότες του νομού Πιερίας παραμένουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στην παλιά Εθνική Οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, κοντά στο ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τρακτέρ έχουν βγει και στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδιο θα γίνει τις επόμενες μέρες και σε άλλα χωριά, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης, από τη Δευτέρα παραμένουν στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα κτηνοτρόφων και αγροτών της περιοχής.

Στην Εορδαία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε διευρυμένη σύσκεψη το Σάββατο 20 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα σε πανελλαδικό συντονισμό. Παράλληλα προετοιμάζεται κινητοποίηση στις 26 Ιανουαρίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στη Δυτική Ελλάδα


Την προετοιμασία τους για την πραγματοποίηση μαζικών - μαχητικών κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα εντείνουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ομοσπονδία από κοινού με Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους προχωρά τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου σε συγκεντρώσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στο Αγρίνιο (12 μ. κεντρική πλατεία) και στη Βόνιτσα (11.30 π.μ. στον κόμβο με τη Λευκάδα).

Καλεί, ταυτόχρονα, σε κλιμάκωση της πάλης, με όλες τις μορφές, ενώ συνεχίζει τις συσκέψεις ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού μετά τη χτεσινή στο Νεοχώρι πραγματοποιεί νέες, σήμερα Πέμπτη στη Μακρυνεία (8 μ.μ.) και αύριο Παρασκευή στο Καινούργιο (8 μ.μ.).

Στην Ηλεία, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Χειμαδιό το απόγευμα της Τρίτης και στην Αμαλιάδα χτες (ΟΑΣΗ από κοινού με Αγροτικούς Συλλόγους), η Ομοσπονδία συνεχίζει τις ενημερώσεις της για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης και συλλαλητηρίου, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον Πύργο, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, με αφετηρία τον κόμβο Αγίου Γεωργίου (11 π.μ.).

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου το πρωί, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες σε Γούμερο και Αγία Αννα, μαζί με τους κατά τόπους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους.

Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 22 Γενάρη

Με τρακτέρ έφτασαν οι αγρότες στον Παλαμά
Με τρακτέρ έφτασαν οι αγρότες στον Παλαμά
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου στην Τρίπολη, στις 12 μ., έχει απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, κινητοποίηση που στηρίζουν Σύλλογοι από τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Κορινθία.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το συλλαλητήριο αποτελεί αρχή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και με τα τρακτέρ στους δρόμους, κίνηση στην οποία θα προχωρήσει ο ΑΣ Μεσσήνης το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, με συγκέντρωση που έχει εξαγγείλει για τις 11 π.μ. στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ (Μεσσήνη).

Επιπλέον, ο ΑΣ προχωρά και σε συνέλευση το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιανουαρίου στον ίδιο χώρο, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις κλιμάκωσης, ενώ συνεχίζει τις ενημερώσεις στα χωριά. Σε αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού με τα ΔΣ και άλλων συλλόγων της Μεσσηνίας, για κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές.

Σε άλλες περιοχές

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες στη Σάμο, έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ, μετά από κάλεσμα του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου. Στη διάρκειά της μίλησε ο Γιώργος Λάφης, πρόεδρος του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, ο οποίος σημείωσε ότι η κινητοποίηση αποτελεί την αγωνιστική αρχή για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που αφορούν στο κόστος παραγωγής, στα λιπάσματα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, στις περικοπές στις επιδοτήσεις, στην έλλειψη σφαγείου στο νησί και άλλα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη, στον οποίο επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωπος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου και ο Τίμος Χατζηλαγός, δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Σάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Στην Ηπειρο, θα γίνει αύριο Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στις 2 μ.μ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις 26 Γενάρη κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες των νομών. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί σε συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ στη γέφυρα της πόλης.

Σε περιοδείες και συναντήσεις για την οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Μέλη του ΔΣ της θα συναντηθούν διαδοχικά με όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους του νησιού, ώστε να συναποφασίσουν τις δράσεις που θα αναλάβουν για να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους, με κινητοποίηση - συλλαλητήριο το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Στην Καβάλα, σε συνέλευση καλεί και ο Αγροτικός Σύλλογος Παγγαίου τους αγρότες της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αύριο Παρασκευή 19 στο αμφιθέατρο της Ελευθερούπολης «Φρίξος Παπαχρηστίδης».

«ΣΤΟ ΠΟΔΙ» ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΥΣ
Δράση παντού και κλιμάκωση της πάλης για απεργία στις 28 Φλεβάρη

Αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ, μέτρα προστασίας του εισοδήματος μεταξύ άλλων στο επίκεντρο

Συνελεύσεις σε εργοτάξια μπροστά στην πανοικοδομική απεργία
Συνελεύσεις σε εργοτάξια μπροστά στην πανοικοδομική απεργία
Φουντώνουν μέρα με τη μέρα οι μάχες που δίνουν εργατικά σωματεία σε μια σειρά χώρων δουλειάς και κλάδων απέναντι στην ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, με διεκδικήσεις για αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, για υπογραφή ΣΣΕ με κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Μάχες που όσο περισσότερο δυναμώνουν τόσο και αποκτούν κοινό βηματισμό μπροστά στην αποφασιστική κλιμάκωση της πάλης και με πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, όπως ήδη προτείνουν σωματεία και συνδικαλιστές, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη και τους μεγαλειώδεις αγώνες που ξέσπασαν.

Το σύνθημα «Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» που ακούστηκε δυνατά εκείνες τις μέρες διαπερνά την πάλη των συνδικάτων, με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων κόντρα στην ενιαία επίθεση που δέχονται ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Μια επίθεση που ξεδιπλώνεται σε όλα τα μέτωπα: Στην Παιδεία, όπου προωθούνται τα ιδιωτικά ΑΕΙ και οι φοιτητές είναι μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς στους δρόμους. Στην Υγεία, όπου το προσωπικό ξεσηκώνεται σε κάθε νοσοκομείο και κάθε πόλη ενάντια στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης και στο σμπαράλιασμα των δημόσιων δομών. Στις λαϊκές γειτονιές, με σωματεία και φορείς να δίνουν μάχη σαν μια γροθιά ενάντια στο ξεσπίτωμα του λαού με τους πλειστηριασμούς.

Από τη σύσκεψη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Από τη σύσκεψη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Στην πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, για να καταργηθούν ο ΦΠΑ και τα άλλα χαράτσια, ενάντια στη βαριά φορολογία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Στην ίδια σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση εντάσσεται και η βαθιά εμπλοκή της χώρας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με τον λαό να φορτώνεται και το κόστος και τους κινδύνους της πολεμικής κλιμάκωσης. Τα δε σωματεία και οι φορείς παλεύουν ενάντια σε κάθε εμπλοκή, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, με μεγάλο σταθμό τη συγκέντρωση που καλεί το ΠΑΜΕ στις 27 Γενάρη στην Αθήνα (βλ. σελ. 4).

Απεργούν οι οικοδόμοι στις 31 Γενάρη

Ενας από τους κλάδους που ήδη αναπτύσσει πλούσια αγωνιστική δράση και οι εργαζόμενοί του βρίσκονται σε αναμέτρηση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση είναι οι Κατασκευές, με την Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα κατά τόπους συνδικάτα να οργανώνουν την πανοικοδομική απεργία της 31ης Γενάρη.

«Οργάνωση - αγώνας - διεκδίκηση για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας» είναι το σύνθημα των συνδικάτων, που δίνουν τη μάχη με παρακαταθήκη την επιτυχία της πανοικοδομικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη.

«Η απεργία στις 31 Γενάρη μπορεί να γεννήσει νέες προϋποθέσεις και δυνατότητες, να προσθέσει νέες κατακτήσεις. Γι' αυτό ριχνόμαστε με ορμή και αποφασιστικότητα, με πείσμα και επιμονή για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων των σωματείων μας», τονίζει η Ομοσπονδία.

Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σε ναυπηγεία από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σε ναυπηγεία από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί μέχρι τώρα σε: Αθήνα, 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Πάτρα, 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου). Λάρισα, 10.30 π.μ., πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Ηράκλειο, 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Κοζάνη, 10.30 π.μ. στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας - Υγιεινής & Ασφάλειας (πλατεία Αριστοτέλους).

Ομοσπονδία και Συνδικάτα διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα με υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα ασφάλισης. Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής. Επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Συσκέψεις σε Αθήνα και Λέσβο

Το απεργιακό κάλεσμα φτάνει κάθε μέρα με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις στα εργοτάξια και στα οικοδομικά έργα, μαζί με το πλαίσιο διεκδικήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει περιοδείες και συνελεύσεις σε εργοτάξια, εξορμήσεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους σε μικρά και μεγάλα έργα στην Αττική. Την Κυριακή 21 Γενάρη το Συνδικάτο καλεί σε σύσκεψη εργαζομένων στα εργοτάξια της Αττικής, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του.


Σε πλατιά σύσκεψη καλεί τα μέλη του και τους εργαζόμενους στον κλάδο το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου, τη Δευτέρα 22 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στη Χρυσομαλλούσα (Βαλαωρίτου και Δαβάκη).

Νέα 48ωρη απεργία στα εργοτάξια του μετρό στην Αττική

Στο μεταξύ, νέα 48ωρη απεργία έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Γενάρη οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της εταιρείας «AVAX» στην κατασκευή της νέας γραμμής του μετρό στην Αττική, ενώ προετοιμάζουν και τη συμμετοχή τους στην πανοικοδομική απεργία. Την κινητοποίηση έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις σε όλα τα καταβαλλόμενα ημερομίσθια, εμπρόθεσμη καταβολή δεδουλευμένων, χωρίς καθυστερήσεις, και διασφάλιση του ωραρίου. Υπενθυμίζεται ότι για τα αιτήματα αυτά έχουν πραγματοποιήσει σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων (24ωρη απεργία στις 30 Νοέμβρη, 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Δεκέμβρη).

Συνδικάτο Μετάλλου: Η μάχη για την νέα ΣΣΕ έχει ξεκινήσει!

Τον αγωνιστικό του βηματισμό για τη διεκδίκηση νέας Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευή, με αυξήσεις στα μεροκάματα και ενίσχυση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, οργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή, προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 24 Γενάρη, στις 2 μ.μ., στο Πέραμα (κεντρική πύλη Ζώνης), ενώ καθημερινά διεξάγονται συγκεντρώσεις και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή και το Συνδικάτο, με πολύμορφους και διαρκείς αγώνες, έχουν κατακτήσει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, μέσα από τις οποίες υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Η τελευταία Σύμβαση βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς μετενέργειας (είχε ισχύ έως τις 31 Δεκέμβρη 2023). Στο μεταξύ, η ακρίβεια και η εκτίναξη του κόστους ζωής βάζουν αντικειμενικά στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις που να δίνουν «ανάσα» στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, τα «ατυχήματα» που οδηγούν σε τραυματισμούς και θανάτους, διατηρούν μόνιμα στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας.

«Τα προβλήματα λύνονται με αγώνα», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Στην κατεύθυνση αυτή, εξηγεί ότι η Γενική Συνέλευση αποτελεί την «πρώτη μάχη» σε μια αλυσίδα αγωνιστικών πρωτοβουλιών που το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνέλευσης, χτες το πρωί, έγινε συγκέντρωση εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ την Τρίτη είχε προηγηθεί ανάλογη συγκέντρωση στη Ζώνη. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις - συνελεύσεις που συνεχίζονται στους χώρους δουλειάς, ανοίγει η συζήτηση για τη νέα ΣΣΕ, κατατίθενται προτάσεις, σκέψεις και ιδέες. «Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζουμε τη μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, όπου θα καταλήξουμε σε πλαίσιο διεκδικήσεων, θα αποφασίσουμε το πρόγραμμα δράσης και τις μορφές πάλης μας», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Πρωτοβουλία διεκδίκησης σύγχρονου και εξοπλισμένου Κέντρου Υγείας στη Ζώνη

Στο μέτωπο των πρωτοβουλιών που αφορούν την προστασία της υγείας των εργαζομένων, το Συνδικάτο καλεί μάλιστα σωματεία και φορείς της περιοχής του Πειραιά σε σύσκεψη αύριο, Παρασκευή 19 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Περάματος. Η σύσκεψη έχει θέμα τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου πάλης για την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Σταθμού Πρώτων Βοηθειών - Κέντρου Υγείας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τη λειτουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, με πλήρεις υποδομές και προσωπικό, για την κάλυψη των αναγκών όλων των εργαζομένων εντός της λιμενικής ζώνης αλλά και των λαϊκών αναγκών του αστικού ιστού πέριξ του λιμανιού. Το Συνδικάτο αναδεικνύει ότι ειδικά σήμερα που η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα έχει αυξηθεί ραγδαία, η λειτουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου, σε τεχνικά μέσα και προσωπικό, Κέντρου Υγείας «είναι πιο αναγκαία από ποτέ».

Ναυπηγείο Χαλκίτη: Στάση εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ

Στην ίδια μάχη για τα μεροκάματα και τη ΣΣΕ εντάσσεται και η σημερινή στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία KMS, στο ναυπηγείο Χαλκίτη, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Τη στάση εργασίας προκήρυξε το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Σημειώνεται ότι ενώ υπάρχει η ΣΣΕ με τους εργοδότες της Ζώνης, η μάχη δίνεται από τα συνδικάτα για να την υπογράψουν όλοι, με την εργοδοσία του συγκεκριμένου χώρου να αποφεύγει να έρθει σε ουσιαστική συζήτηση. «Είναι η ώρα να μας ακούσει. Δεν τα διπλώσαμε πουθενά και με την αταλάντευτη και σταθερή μας στάση, θα έχουμε την επιτυχία αυτή. Ο αγώνας μας αυτός δεν σταματά εδώ», σημειώνει το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου, δίνοντας συνέχεια στη μάχη μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου και τα άλλα σωματεία για τη συνολική επαναφορά των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, για συνολικά καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό

Σε έναν ακόμα κλάδο με τεράστια κερδοφορία για τους ομίλους και με συνθήκες εργασιακής εξόντωσης για χιλιάδες εργαζόμενους, σύσκεψη με επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενους των ξενοδοχείων και του Επισιτισμού πραγματοποίησε το κλαδικό συνδικάτο της Αττικής. Στόχος είναι ο συντονισμός της δράσης για τα δικαιώματα των εργαζομένων τους που δουλεύουν με το καθεστώς της εργολαβικής εργασίας, αλλά και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων.

Η πρωτοβουλία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής ήρθε σε συνέχεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens», όπου οι εργολάβοι προσλαμβάνουν και απολύουν όποιον διεκδικεί, τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, καταστρατηγούν μια σειρά από δικαιώματα: Δεν αποδίδουν επιδόματα, Δώρα και άδειες, δεν χορηγούν αποδείξεις πληρωμής, δεν εφαρμόζουν τη ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστές από τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Athens Marriott», «Royal Olympic», «Athenaeum Intercontinental», «St George Lycabetus», «Μεγάλη Βρετανία», «Caravel», «Athens Plaza», από το καζίνο Πάρνηθας, την «efood» και τη «Select Services».

Στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, συνόψισε το αντεργατικό πλαίσιο που έχει επιτρέψει στους εργοδότες του κλάδου, από τους μεγαλοξενοδόχους μέχρι τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, να επεκτείνουν την εργολαβική εργασία. Αναφέρθηκε ακόμα στο πρόβλημα της ακρίβειας και στην καθήλωση των μισθών στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από 10 και πλέον χρόνια. Εθιξε παράλληλα τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα το αιματοκύλισμα της Παλαιστίνης και την επικίνδυνη όξυνση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας ότι τις εξελίξεις αυτές «εμείς τις πληρώνουμε με τη φτώχεια μας», σε συνθήκες βαθέματος της εμπλοκής της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, ενώ άλλοι λαοί ήδη «τις πληρώνουν με τη ζωή τους».

Η σύσκεψη κατέληξε στις εξής πρωτοβουλίες: Τη Δευτέρα 22 Γενάρη θα γίνει 4ωρη στάση εργασίας στα ξενοδοχεία, με συγκέντρωση στο «Grand Hyatt Athens» στις 12.30 μ.μ. και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας, με αιχμή το αίτημα να μπει τέρμα στο «δουλεμπόριο» της εργολαβικής εργασίας και στην ομηρία των Συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Στις 19 Φλεβάρη θα γίνει Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, με θέμα το μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων. Το Συνδικάτο θέτει στόχο οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες να κορυφωθούν με την 24ωρη απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Παράλληλα, το Συνδικάτο συζήτησε και για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση το Σάββατο 27 Γενάρη ενάντια στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης (βλ. σελ. 4), αλλά και στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ίδρυση ιδιωτικών.

Το ψηφιδωτό των διαφορετικών Συμβάσεων και σχέσεων εργασίας μέσα στο ίδιο ξενοδοχείο ανέδειξαν οι εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων. Οπως εξήγησαν, ειδικά οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αποτελούν εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας για να «τιμωρεί» εργαζόμενους, καταδικάζοντάς τους σε ελάχιστα μεροκάματα τον μήνα, και να τους εξωθεί σε παραίτηση. Παράλληλα κατήγγειλαν τη διαδεδομένη εργοδοτική πρακτική να απασχολούνται για χρόνια εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τα απαραίτητα «διαλείμματα» από τη μια ανανέωση στην άλλη, ώστε να βρίσκονται σε διαρκή αβεβαιότητα και ομηρία. Στο έδαφος αυτό, τόνισαν ότι θα προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στη στάση εργασίας στις 22 Γενάρη, αναδεικνύοντας σχετικά αιτήματα στους χώρους δουλειάς.

Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες «efood» και «wolt» για να καταργηθούν οι εταιρείες «ενοικίασης» προσωπικού και οι λεγόμενοι «στολάρχες», αντίστοιχα, υπενθύμισαν διανομείς που πήραν τον λόγο, καλώντας σε προετοιμασία των νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Αλλοι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που έχουν προκαλέσει τη διάθεση των συναδέλφων τους να κινητοποιηθούν στους χώρους δουλειάς. Για παράδειγμα, το πρόβλημα του κόστους που επωμίζονται οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προκειμένου να μετακινούνται καθημερινά από και προς τη δουλειά τους, την ώρα που ο μισθός τους ελάχιστα ξεπερνά τον κατώτατο, έχει γίνει αφορμή για πρωτοβουλίες στο Σωματείο στην επιχείρηση «Select SP». Ηδη το Σωματείο έχει προχωρήσει στη συγκέντρωση δεκάδων υπογραφών και έχει ζητήσει συνάντηση με την εταιρεία για να επιδώσει το αίτημά του.

Αύριο η Συνέλευση στις προβλήτες της COSCO

Το δίκαιο αίτημά τους για την ένταξη στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών συνεχίζουν να διεκδικούν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά με μπροστάρη το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ, κόντρα στα τερτίπια της εργοδοσίας. Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο, Παρασκευή 19 Γενάρη, στις 2 μ.μ., στο λιμάνι στο ΣΕΜΠΟ, με θέματα συζήτησης τις εξελίξεις σχετικά με τα ΒΑΕ και το νέο σχέδιο για ΣΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφό του με ημερομηνία 11 Γενάρη 2024, ο e-ΕΦΚΑ απαντώντας σε σχετικό υπόμνημα του Σωματείου, διευκρίνιζε ότι οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (COSCO) πρέπει να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ, η εργοδοσία, η «D-Port», οι εργολάβοι και η COSCO «παρανόμως δεν μας κολλάνε τα ένσημά μας», ενώ για τη στάση τους αυτή επικαλούνται την προσφυγή που έχει καταθέσει για το ζήτημα ο ΣΕΒ στο ΣτΕ από το 2018.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, η εταιρεία, υπονομεύοντας τη διεκδίκηση των εργαζομένων, έχει ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να οριστεί νέα ειδικότητα για τους εργαζόμενους, ώστε ακόμα κι αν πάρουν την ένταξη στα ΒΑΕ, να χάσουν την αναδρομικότητα από το 2012, που εργάζονται στο λιμάνι.

Κόντρα στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, η ΕΝΕΔΕΠ διεκδικεί την ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ, όλοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ενιαία ΣΣΕ και πλήρη απασχόληση, με πενθήμερη εργασία.

Συσκέψεις σωματείων

-- Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας καλεί σε σύσκεψη σωματείων την Κυριακή 21 Γενάρη στις 10 π.μ.,

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, πλατιά σύσκεψη οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στις 8.30 μ.μ. στην οδό Δικαιοσύνης (απέναντι από τα δικαστήρια), με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, τις αυξήσεις στους μισθούς και τις τριετίες.

Εισαγγελική παρέμβαση για τη δικηγορική εταιρεία που διαφημίζει «φθηνά εργατικά χέρια»

Με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» και την καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας | Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στο δικηγορικό γραφείο

Τα διαφημιστικά του σκλαβοπάζαρου που διακινεί η δικηγορική εταιρεία
Τα διαφημιστικά του σκλαβοπάζαρου που διακινεί η δικηγορική εταιρεία
Με αφορμή το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» και του πόρταλ «902.gr» με τίτλο «Μετανάστες σε τιμή ...ευκαιρίας διαφημίζει δικηγορική εταιρεία!» και υπέρτιτλο «Σύγχρονο Σκλαβοπάζαρο», σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, εισαγγελική έρευνα ζητά να διεξαχθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι χτες η εφημερίδα μας φιλοξενούσε ρεπορτάζ για την εν λόγω δικηγορική εταιρεία που διαφημίζει σε πελάτες της με email το σκλαβοπάζαρο που έχει στηθεί: «Θέλετε να προσλάβετε άτομα για χειρωνακτική εργασία και χαμηλό ημερομίσθιο; Τώρα μπορείτε... Αποκτήστε φθηνά εργατικά χέρια και καλύψτε τις ανάγκες της επιχείρησής σας», ανέφεραν τα διαφημιστικά σποτ.

Η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία διαβεβαίωνε τους πελάτες της ότι μπορεί να εξασφαλίσει τους μετανάστες με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διαμονή τους στη χώρα μας και για να εργάζονται νόμιμα.

Χαρακτηριστικά, και χωρίς προσχήματα, στον τίτλο της διαφήμισης αναφέρεται:

«Η λύση στο υψηλό μισθολογικό κόστος: Μετανάστες εργαζόμενοι». Και παρακάτω: «Αν θέλετε να προσλάβετε φτηνά εργατικά χέρια τότε η λύση είναι εδώ!».

Σύμφωνα μάλιστα με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η εταιρεία έστειλε το σχετικό email με τη διαφήμισή της «σε κατασκευαστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Ελληνικό».

Η εισαγγελική παραγγελία έχει ως εξής, με αφορμή το παραπάνω δημοσίευμα: «Προς κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου ("902.gr") και του έντυπου Τύπου ("ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"), με τίτλους "Δικηγορική Εταιρεία διαφημίζει «σκλαβοπάζαρο» με φτηνούς μετανάστες εργάτες" και "ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ" αντιστοίχως, παρακαλούμε να διερευνήσετε τη διαλαμβανόμενη σ' αυτά σχετική καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».

Επίσης μετά τις καταγγελίες πειθαρχική έρευνα θα ξεκινήσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Συνδικάτο Οικοδόμων

Στο μεταξύ, το δουλεμπορικό «νομικό» γραφείο που προσπάθησε να στήσει το παραπάνω σκλαβοπάζαρο με διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες, μετά τις καταγγελίες του συνδικάτου οικοδόμων και της έκτασης που πήρε τώρα να μαζέψει τα «ασυμαζευτα», διαρρέοντας ότι πρόκειται για ...λάθος.

«Τα "νομιμοποιητικα έγγραφα" για τα "φτηνά εργατικά χέρια" που διαφήμιζε ως βιτρίνα η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου λάθους, αλλά ένα επιχειρούμενο συνειδητό αλισβερίσι με τους μεγάλοεργολάβους και τις εταιρείες που θέλουν τζάμπα εργασία και δουλειά ήλιο ήλιο για να βγαίνουν τα πλάνα τους», σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στις 5 μ.μ., έξω από το γραφείο BCLA (Συγγρού 262 και Φιλαρέτου). «Θα τους κόψουμε το βήχα» διαμηνύει το Συνδικάτο καλώντας σε δυναμικό παρών στη συγκέντρωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ