Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων

Με διοικήσεις Αγροτικών Συλλόγων συναντήθηκε ο Ν. Καραθανασόπουλος

Τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, μπροστά και στις κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν για την ικανοποίησή τους, εξέφρασε η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του Κόμματος, κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Αχαΐας, με αντιπροσωπείες των διοικήσεων των Αγροτικών Συλλόγων Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ωλενίας και Ερυμάνθου.

Οπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων, εκτός των πολύ σοβαρών προβλημάτων με το γενικότερα αυξημένο κόστος παραγωγής, τη συνολική ακρίβεια που επηρεάζει τη διαβίωση και στα χωριά, την κατάσταση με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ κ.ά., την κατάσταση δυσκολεύουν και μια σειρά θέματα με καλλιέργειες στον νομό και τοπικά ζητήματα.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ακαρπία της ελιάς σε πολύ μεγάλα ποσοστά, που επηρέασε την παραγωγή ελαιολάδου, δεν είναι δηλαδή σωστό να γίνεται αναφορά μόνο στην αυξημένη τιμή του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού ουσιαστικά ...δεν υπάρχει φέτος παραγωγή. Εφόσον αυτή επανέλθει σε επίπεδα προηγούμενων χρόνων, επισημάνθηκε, εύκολα οι μεγαλέμποροι και μεταποιητές θα ρίξουν ξανά τις τιμές για τους αγρότες, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο και για τις τιμές στο ράφι από όπου αγοράζουν το προϊόν τα λαϊκά στρώματα.

Αναφέρθηκαν ακόμα η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση με τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και τα πλήγματα που έχει δεχτεί με την πολύ χαμηλή τιμή τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης τις ζημιές από διάφορες ασθένειες, που δεν αποζημιώνονται. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναδείχθηκε η σταθερά μειούμενη παραγωγή κάθε χρόνο, λόγω της εγκατάλειψης της καλλιέργειας σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Επισημάνθηκαν οι μειούμενες το τελευταίο διάστημα τιμές του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους, που σε συνδυασμό με το κόστος εκτροφής των ζώων (το οποίο μεγάλωσε και λόγω των ζημιών σε ζωοτροφικές καλλιέργειες) αλλά και την έλλειψη υποδομών στην ύπαιθρο, ακόμα και στην ηλεκτροδότηση για στάνες και μαντριά, ή την έλλειψη δρόμων, δεξαμενών και άλλων έργων, δυσκολεύουν καθημερινά τη διαβίωση.

Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής, τονίστηκε η ανάγκη εξασφάλισης ποσοτήτων νερού για την άρδευση καλλιεργειών, ιδιαίτερα για τις περιοχές Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, για την αποφυγή γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη, οι οποίες προκαλούν και υφαλμύρωση του νερού.

Ειδική αναφορά έγινε στο Ασφαλιστικό των αγροτών, για το γεγονός ότι πολλοί παραμένουν ανασφάλιστοι λόγω αδυναμίας πληρωμής των εισφορών τους, και στην ανάγκη μείωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις αγρότισσες, τα οποία φτάνουν τα 67 έτη ενώ ουσιαστικά αδυνατούν να εργαστούν, λόγω της φύσης και έντασης της δουλειάς.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν επίσης οι ευθύνες τόσο των περιφερειακών αρχών όσο και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών, που στηρίζουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές οι οποίες συνθλίβουν τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, και στηλιτεύτηκε η συνολική στάση των τοπικών διοικήσεων ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ξεκαθαρίστηκε πως θα γίνει ό,τι περνάει από το χέρι του Κόμματος για την ανάδειξη των προβλημάτων και, κυρίως, για την οργάνωση της πάλης στην κατεύθυνση επίλυσής τους. Τονίστηκε έτσι ότι είναι απαραίτητο να οργανωθούν και να στηριχθούν συνολικά οι κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομού, με συντονισμό των Συλλόγων, αλλά και πανελλαδικά. Επίσης, να εκφραστεί αλληλεγγύη και από τα υπόλοιπα εργατικά - λαϊκά στρώματα και το κίνημά τους, σε συντονισμό και κοινή δράση απέναντι στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, πάνω και στις ράγες των πολιτικών της ΕΕ, που ευθύνονται για σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ