Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Το κράτος - δολοφόνος κρύβει ότι εξολόθρευσε εκατοντάδες Ισραηλινούς

Μπάζει από παντού η μηχανή παραγωγής fake news

Εικόνα 3
Εικόνα 3
Υπερωρίες κάνει η ισραηλινή και αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα για να παράγει fake news σχετικά με τον πόλεμο. Δυο νέες κραυγαλέες περιπτώσεις προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες στα πολλά παραδείγματα που έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» από την αρχή του πολέμου.

1. Τα τούνελ της Χαμάς ήταν ...δεξαμενή νερού

Στις 5 Νοέμβρη, ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε «στοιχεία» για να αποδείξει πως το Νοσοκομείο «Sheikh Hamad» στη Λωρίδα της Γάζας «φιλοξενεί» στα θεμέλιά του ακόμα μια στρατιωτική βάση της Χαμάς, και ως εκ τούτου αποτελεί «νόμιμο» στρατιωτικό στόχο. Το νοσοκομείο, το οποίο ειδικεύεται στη φυσικοθεραπεία και την παροχή προσθετικών άκρων, είχε υποστεί ζημιές στις 16/10, ύστερα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενώ είχε βρεθεί στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού και το 2021.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού παρουσίασε δορυφορικές εικόνες, στις οποίες διακρίνονται καταπακτές (εικόνα 1), που οδηγούν δήθεν στο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς. Ωστόσο, έρευνα του «Al Jazeera» εντόπισε δημοσιευμένες φωτογραφίες από τις εργασίες κατασκευής του νοσοκομείου, στις οποίες καταγράφεται η καταπακτή μαζί με έναν σωλήνα εξισορρόπησης πίεσης υπόγειας δεξαμενής νερού (εικόνα 2).

Εικόνα 1
Εικόνα 1
Η δεξαμενή χρησιμοποιείται ως ταμιευτήρας για να γεμίζουν με νερό οι θεραπευτικές πισίνες του νοσοκομείου, για να ποτίζεται ο περιβάλλων χώρος και για να υπάρχει απόθεμα σε περίπτωση ανάγκης. Ολα τα παραπάνω επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του και ένας εκ των μηχανικών που εργάστηκαν στην κατασκευή του νοσοκομείου.1

Αντίστοιχες «αποκαλύψεις» έκανε και προηγουμένως ο ισραηλινός στρατός, για το «περιβόητο» Νοσοκομείο al-Shifa, το οποίο παρουσιάζει ως την κύρια στρατιωτική βάση της Χαμάς, με τις «συμπαγείς αποδείξεις» να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια 3D απεικόνιση που έφτιαξαν οι ίδιοι.

Τις κατηγορίες σχολίασε σε αμερικανικό μέσο ο Νορβηγός γιατρός Mads Gilbert, ο οποίος εργάστηκε για 16 χρόνια στο Νοσοκομείο al-Shifa, το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα στη Λωρίδα της Γάζας. Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η εγκατάσταση λειτουργεί ως το κύριο αρχηγείο της Χαμάς, ο Gilbert είπε ότι σε όλη τη θητεία του στο al-Shifa, δεν είχε καμία ένδειξη ότι λειτουργούσε «στρατιωτικό κέντρο διοίκησης».

Κατηγορώντας το Ισραήλ ότι απέτυχε να παρουσιάσει αποδείξεις για κάτι τέτοιο, παρότι διαθέτει «εξελιγμένο σύστημα πληροφοριών», ρώτησε: «Αν (το Ισραήλ ) είναι τόσο σίγουρο για αυτό το κέντρο διοίκησης, για το οποίο μιλούν εδώ και 16 χρόνια, πού είναι η απόδειξη; Θα ζητήσω από τον Πρόεδρο Νετανιάχου να θέσει επί τάπητος τις αποδείξεις, ότι υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου και διοίκησης της παλαιστινιακής αντίστασης στο νοσοκομείο Shifa».

Εικόνα 2
Εικόνα 2
Ο ίδιος θύμισε πως το Ισραήλ διατυπώνει αυτούς τους ισχυρισμούς από το 2009. «Εχουμε απειληθεί δύο φορές να φύγουμε από το νοσοκομείο Shifa, το 2009 και το 2014, όταν οι Ισραηλινοί επρόκειτο να το βομβαρδίσουν επειδή ήταν "κέντρο διοίκησης". Ως εργαζόμενος στο Shifa επί 16 χρόνια, σε πολύ ταραχώδεις περιόδους, μπορούσα πάντα να περπατάω ελεύθερα, να βγάζω φωτογραφίες, να βιντεοσκοπώ. Κοιμόμουν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών. Ποτέ δεν ήμουν περιορισμένος, ελεγχόμενος. Κανείς δεν έλεγξε ποτέ τις εικόνες μου και το υλικό τεκμηρίωσης. Λοιπόν, αν υπάρχει στρατιωτική βάση, δείξτε την».

2. Ποιος σκότωσε τελικά τους νέους στο rave party;

Τι έγινε πραγματικά στις 7 Οκτώβρη; Τα στοιχεία που προκύπτουν πλέον με καταιγιστικούς ρυθμούς, επιβεβαιώνουν τις πρώτες μαρτυρίες ότι έγιναν μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε στρατιωτικές μονάδες Ισραηλινών και Παλαιστινίων και ότι πολλά από τα θύματα που παρουσίασε τις επόμενες μέρες η ισραηλινή προπαγάνδα, προέρχονται από φίλια πυρά.

Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι η πρώτη δύναμη αντίδρασης της ισραηλινής αεροπορίας το πρωί της 7ης Οκτώβρη απαρτιζόταν από ελικόπτερα «Απάτσι». Πιλότοι ελικοπτέρων ανέφεραν σε ισραηλινά ΜΜΕ ότι έφτασαν στο πεδίο της μάχης χωρίς πληροφορίες και χωρίς τη δυνατότητα να διακρίνουν μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των Ισραηλινών αμάχων.

Δημοσίευμα του ισραηλινού δικτύου «Ynet» αναφέρεται στην εμπλοκή της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας για την εξουδετέρωση των Παλαιστινίων μαχητών. Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται, προκύπτει μια χαοτική κατάσταση, όπου οι πιλότοι των ισραηλινών ελικοπτέρων δεν μπορούσαν να διακρίνουν ποιος είναι Παλαιστίνιος και ποιος όχι, με αποτέλεσμα να πυροβολούν και να βομβαρδίζουν αδιακρίτως ό,τι κινούνταν μπροστά τους.2

Σύμφωνα με το «Ynet», που δημοσιεύει και σχετικό βίντεο, τα πρώτα ελικόπτερα «Απάτσι» έφτασαν στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της εισβολής των Παλαιστινίων από το στρατόπεδο Ramat David στον βορρά.

«Οι πιλότοι συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε τεράστια δυσκολία» να διακρίνουν «ποιος ήταν τρομοκράτης και ποιος ήταν στρατιώτης ή πολίτης», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο προσθέτει ότι «ο ρυθμός των πυρών εναντίον των χιλιάδων τρομοκρατών ήταν στην αρχή τρομερός» και μόνο μετά από κάποιο σημείο οι πιλότοι ...«άρχισαν να επιλέγουν προσεκτικά τους στόχους».

Το «Ynet» γράφει πως οι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν εντολή να περπατούν αργά εντός των κατοχικών οικισμών και των στρατιωτικών φυλακίων και σε καμία περίπτωση να μην τρέξουν, για να κάνουν τους πιλότους να πιστεύουν ότι πρόκειται για Ισραηλινούς. Μάλιστα, αυτή η τακτική «εξαπάτησης» λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, «μέχρι που οι πιλότοι των "Απάτσι" συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να παρακάμψουν όλους τους περιορισμούς» και μάλιστα «με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς άδεια», κλειδώνοντας αδιακρίτως τα σκοπευτικά τους σε ανθρώπους, οχήματα, υποδομές.

Στην εικόνα 3 καταγράφεται ένα καρέ από το βίντεο που παρουσιάζει το δίκτυο «Ynet», με ένα «Απάτσι» να στοχεύει ομάδα ανθρώπων με αδιευκρίνιστα χαρακτηριστικά, πριν τα πυρά τους εξολοθρεύσουν.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικά για το χάος που επικράτησε, είναι όσα αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα: «Η εναέρια δραστηριότητα την πρώτη μέρα δεν ήταν οργανωμένη, αλλά ακόμη και στους ουρανούς οι πιλότοι αυτοσχεδίασαν λύσεις στην περίπλοκη και άνευ προηγουμένου κατάσταση: Ενα μεγάλο μέρος της κατεύθυνσης των πυρών και της λήψης στόχων από τις δυνάμεις που μάχονται στο πεδίο έφτασε στους πιλότους μέσω τηλεφωνικών κλήσεων ή αποστολής φωτογραφιών στο WhatsApp»...

Το ισραηλινό δημοσίευμα επιβεβαιώνει ακόμα και μαρτυρίες για επίθεση του ισραηλινού στρατού σε δικό του φυλάκιο, αλλά και τις επιθέσεις μέσα στα κιμπούτς, στα οποία υπήρχαν όμηροι, όπως έχει αναδείξει και ο «Ριζοσπάστης» σε προηγούμενα δημοσιεύματα. Για παράδειγμα, ένας πιλότος παραδέχεται πως «στο πλαίσιο της άρσης των περιορισμών πυροβόλησε σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από τα σπίτια ενός από τα κιμπούτς».

Μόνο τέτοια πυρά μπορούν άλλωστε να δικαιολογήσουν την εικόνα ολικής καταστροφής που είχαν σπίτια σε κιμπούτς. Καταστροφή που δεν θα μπορούσε να επέλθει από τον ελαφρύ οπλισμό που αξιοποίησαν οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες την 7η Οκτωβρίου.

Μαρτυρίες όπως οι παραπάνω επαναφέρουν και μέσα στο Ισραήλ ερωτήματα για τη λεγόμενη «Οδηγία Αννίβας» (Hannibal Directive), για την οποία είχε ανακοινωθεί παύση εφαρμογής από το 2014. Σύμφωνα με αυτό το δόγμα, ο ισραηλινός στρατός είχε το ελεύθερο να αποτρέψει τη σύλληψη Ισραηλινών ομήρων ακόμη και με κόστος τον θάνατο αμάχων ή και των ίδιων των συλληφθέντων!

Επί της ουσίας η οδηγία αυτή έδινε στις ισραηλινές δυνάμεις έναν μεγάλο βαθμό ευελιξίας για να αναλάβουν γρήγορες και επιθετικές αποφάσεις για την ανάκτηση των αιχμαλώτων στρατιωτών, ακόμα κι αν διακινδυνεύσει η ζωή των ίδιων των στρατιωτών ή και αμάχων.

Πηγές:

1: https://www.aljazeera.com/news/2023/11/8/investigation-disproves-israel-claim-of-hamas-tunnel-under-gaza-hospital

2: https://www.ynet.co.il/news/article/b111niukzt


Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ