Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναβολές και φτηνές δικαιολογίες μπροστά στην καταστροφή

Για τα μέσα της επόμενης βδομάδας ανέβαλε ο πρωθυπουργός την προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο ομιλία του και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ενόψει έναρξης της 87ης ΔΕΘ, με πρόσχημα τις καταστροφικές πλημμύρες. Χτες, βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ανακοινώθηκε απόφασή του να στηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα συντονιστικό κέντρο όπου θα βρίσκονται οι συναρμόδιοι υπουργοί, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.).

Το Σαββατοκύριακο, θα μεταβεί σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, προκειμένου «να ενημερωθεί για τις καταστροφές, να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης», όπως λένε από το Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, καταφεύγουν ξανά στο «βολικό» άλλοθι των πρωτοφανών καιρικών συνθηκών, για τη διαχρονική ανυπαρξία σύγχρονων αντιπλημμυρικών έργων και άλλων κρίσιμων υποδομών και δικτύων, για την άναρχη δόμηση, για τη μη λήψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων, απ' τη στιγμή μάλιστα που έγκαιρα είχε προβλεφθεί το μέγεθος της κακοκαιρίας, κι ενώ για περιοχές όπως η Μαγνησία και η Βόρεια Εύβοια που κάηκαν πρόσφατα, ήταν ακόμη πιο επιτακτική αυτή η ανάγκη και άρα ακόμη μεγαλύτερη η ευθύνη τους.

Αποσιωπώντας, ωστόσο, την πραγματικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, μίλησε ξανά χτες για «φαινόμενο που όμοιό του δεν έχουμε αντικρίσει στο παρελθόν», ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού επεμβαίνουν αμέσως όπου υπάρχει ανάγκη», κι αυτό το έλεγε την ώρα που εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι.

Αλλωστε και οι ίδιος λίγο αργότερα διέψευσε τον εαυτό του λέγοντας ότι «τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω της μεγάλης στάθμης νερού είναι δύσκολο να προσεγγίσουν γι' αυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 8ης ΕΜΑΚ προσπαθούν με λέμβους να διασχίσουν τα λιμνάζοντα νερά και να επιχειρήσουν». Επίσης, είπε ότι «τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών λόγω των κεραυνών που προκαλεί η καταιγίδα». Και συμπλήρωσε ότι «προτεραιοποιούνται οι επεμβάσεις σε περιπτώσεις ευπαθών ατόμων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία».

Υπερασπίστηκε, επίσης, το 112 και την τακτική «φευγάτε να σωθείτε» ή «μην κινείστε» (ανάλογα την περίσταση, φωτιά ή πλημμύρα) που προβάλλει από την κυβέρνηση ως φάρμακο διά πάσαν νόσον.

Παραπέρα, στην προσπάθεια απόσεισης ευθυνών και παράλληλα ακόμα πιο ασφυκτικής στοίχισης της Τοπικής Διοίκησης στα προτάγματα του κεφαλαίου (που αντιμετωπίζει την αναγκαία αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία ως «περιττό κόστος», ιεραρχώντας στον αντίποδα έργα που του αποφέρουν κέρδη), είπε ότι «όλοι έχουν την ευθύνη και τον ρόλο που τους αναλογεί. Και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης στην προετοιμασία, και σε αυτή την περίπτωση, έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση», εξ ου και «άπαντες αξιολογούνται».

Αναφορικά, δε, με το ζήτημα της ηλεκτροδότησης, ανέφερε ότι «στην Καρδίτσα, την Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Λαμία έχουν αποκατασταθεί σε ένα τμήμα τους οι ζημιές», ενώ «οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσουν, πάντοτε, ανάλογα με τις εκδηλώσεις της κακοκαιρίας σε αυτές τις περιοχές». Πρόσθεσε ότι «στο Ν. Πήλιο υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στο σύνολο του οδικού δικτύου και παραμένουν εκτός τάσης ορεινοί και παραλιακοί οικισμοί». Εξάλλου, τουλάχιστον μέχρι χτες το μεσημέρι, στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παρέμεναν εκτός τάσης 16 υποσταθμοί. Στα Τρίκαλα παρέμενε εκτός τμήμα του δικτύου λόγω εισροής υδάτων σε υποσταθμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαριστική βολή στο σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας(2023-09-16 00:00:00.0)
Βούλιαξαν στη λάσπη ανθρώπινες ζωές, σπίτια και υποδομές(2023-09-08 00:00:00.0)
Σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση για 6η μέρα!(2021-02-23 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Πελοπόννησο(2019-01-15 00:00:00.0)
«Βιβλική» πολύνεκρη καταστροφή(2012-10-31 00:00:00.0)
Υπό του μηδενός ο κρατικός μηχανισμός(2001-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ