Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΕΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΩΔΙΑ
«Ακόμα ένα έγκλημα μας γέμισε οργή, είτε με τα κέρδη τους είτε με τη ζωή»

Μεγάλο συλλαλητήριο χτες από σωματεία και φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης | Συγκέντρωση σήμερα στον Πειραιά από ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Φοιτητικό Σύλλογο ΠΑΠΕΙ και μαθητές

Από το συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης
Από το συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης
Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις του λαού και της νεολαίας για το αποτρόπαιο έγκλημα στο «Blue Horizon», με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς να βγαίνουν στους δρόμους καταδικάζοντας την κτηνωδία και απαιτώντας απόδοση ευθυνών αλλά και διερεύνηση σε βάθος των συνθηκών που το προκάλεσαν.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο διοργάνωσαν εργατικά σωματεία και φορείς του Ηρακλείου Κρήτης. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και φοιτητές, άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στην πλ. Ελευθερίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Οικοδόμων. Συμμετείχαν ακόμα η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών, ο Σύλλογος της ΟΓΕ, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, φοιτητικοί σύλλογοι κ.ά.

Χαιρετισμό μεταξύ άλλων απηύθυνε ο Ραφαήλ Χατζηνικόλας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Παναγιώτη Μπαλαμπάνη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ο ίδιος μίλησε για τα απανωτά εγκλήματα των τελευταίων μηνών σε βάρος του λαού και της νεολαίας από το κράτος του κεφαλαίου. Οπως είπε, «αποκορύφωμα της σαπίλας και της δυσωδίας που βάζει μια ακόμα σταγόνα στο ήδη ξεχειλισμένο ποτήρι είναι και η δολοφονία του 36χρονου στις προβλήτες του Πειραιά, που για να μη διαταραχθεί το δρομολόγιο, για να μην πειραχτεί ούτε μια τρίχα από τα κέρδη της εταιρείας "Attica Group" αντιμετώπισε το συμβάν ως κανονικότητα και συνέχισε το ταξίδι. Το έργο χιλιοπαιγμένο με την εταιρεία να εμφανίζεται ως μια άλλη "Hellenic Train", να μην έχει ευθύνη, ενώ τα γνωστά παπαγαλάκια με τη γνωστή καραμέλα βρήκαν καινούργιους "σταθμάρχες" να ρίξουν ευθύνη».

Ο συνδικαλιστής έθεσε τα δίκαια ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις: «Τηρήθηκαν από την εταιρεία το πρωτόκολλο και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας κατά τον απόπλου; Υπήρχε παρουσία του Λιμενικού; Πώς είναι δυνατόν το πλοίο να αποπλέει και να ταξιδεύει ανενόχλητο για ώρα πριν δοθεί εντολή να επιστρέψει;».

Μετέφερε την απαίτηση, πέρα από την απόδοση ευθυνών, να διερευνηθούν σε βάθος το έγκλημα και όλες οι συνθήκες που το προκάλεσαν. «Για εμάς, τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, για τους χιλιάδες εργάτες στο δίλημμα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" η επιλογή είναι ξεκάθαρη: Οι ζωές οι δικές μας, των συναδέλφων μας και των παιδιών μας απέναντι στην ξεκάθαρη επιλογή που έχουν κάνει οι εφοπλιστές, οι ξενοδόχοι, οι κατασκευαστές, οι εργολάβοι και λοιποί ...συγγενείς, σε πλήρη σύμπλευση με τις κυβερνήσεις και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μαχητική πορεία με κεντρικό σύνθημα: «Ακόμα ένα έγκλημα μας γέμισε οργή, είτε με τα κέρδη τους είτε με τη ζωή». Ενώ μπαίνοντας στο λιμάνι ακούστηκε δυνατά η κραυγή: «Δολοφόνοι». Οι φοιτητές έγραψαν και συνθήματα έξω από την πύλη του λιμανιού, ενώ άναψαν φαναράκια που άφησαν στον ουρανό.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Αλέκος Μαρινάκης, περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Δημήτρης Δουλουφάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σήμερα στον Πειραιά

Σε συγκέντρωση - διαμαρτυρία σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πύλη Ε3, στο λιμάνι του Πειραιά καλούν τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ο Σύλλογος Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά, καταδικάζοντας το έγκλημα που κόστισε τη ζωή στον 36χρονο Αντώνη.

Μπροστά στις φριχτές εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του πλοίου «Blue Horizon» εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς της περιοχής του Πειραιά διαμηνύουν ότι αρνούνται να μείνουν θεατές στην κτηνωδία, αλλά υψώνουν φωνή αγώνα ενάντια στον ακραίο ευτελισμό και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

«Να μη μείνουμε θεατές στην κτηνωδία που συντελέστηκε στον καταπέλτη του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου "BLUE HORIZON", με τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, να καταδικάσουμε τις εγκληματικές ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου Ναυτιλίας, των υπηρεσιών του, όπως και ορισμένων μελών του πληρώματος», αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

«Δεν θα συνηθίσουμε ποτέ τις εικόνες φρίκης! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!», τονίζει ο Σύλλογος Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά. «Η οργή μας ξεχειλίζει για ένα σύστημα που γεννά την αποκτήνωση! Η εικόνα του πλοίου που "συνεχίζει ακάθεκτο" αφήνοντας έναν νεκρό να επιπλέει πίσω του, δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πού τοποθετείται η ανθρώπινη ζωή στα σχέδια των μεγάλων ακτοπλοϊκών εταιρειών... Στα απόνερα των κερδών τους!», υπογραμμίζει.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά.

Κινητοποίηση οργανώνεται σήμερα και στη Σύρο, στις 3 μ.μ., στο λιμάνι της Ερμούπολης, στην οποία καλούν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ