Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Ανυπομονούν» για τις διευθετήσεις των «κρίσιμων ΝΑΤΟικών συμμάχων»

Την πορεία παραπέρα εμπλοκής σε Περσικό και Ινδο-Ειρηνικό επιβεβαιώνει η επίσκεψη Δένδια στα ΗΑΕ

Ετοιμότητα για περαιτέρω «συμβολή» στο παζάρι που φουντώνει στα Ελληνοτουρκικά εκφράζουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, δεδομένων και των νέων γύρων επαφών που ήδη καθόρισαν Αθήνα και Αγκυρα.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, σε ανάρτηση για τη συνάντηση Φιντάν - Γεραπετρίτη έγραψε ότι «ανυπομονώ για αυτό το νέο κεφάλαιο, καθώς στεκόμαστε στο πλευρό δύο κρίσιμων ΝΑΤΟικών συμμάχων».

Επίσης, εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, σχολιάζοντας την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει τα τελευταία βήματα προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», τονίζοντας πως «και οι δύο είναι σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και στενοί εταίροι της Γερμανίας» αλλά και πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει στην πορεία προσέγγισης, εάν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας το θεωρήσουν χρήσιμο».

Σημειωτέον, το ρεπορτάζ μιλάει για «πολλές επαφές» με τις δύο πλευρές που έγιναν τις τελευταίες βδομάδες με πρωτοβουλία του Βερολίνου και οι οποίες - σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης - πρόκειται να συνεχιστούν.

Την ίδια ώρα, με φόντο πάντα τα ΝΑΤΟικά σχέδια, τη βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές κόντρες στον Ινδο-Ειρηνικό επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ολοκληρώνοντας χτες επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, μέσα από την ανάληψη ολοένα και πιο επικίνδυνων ρόλων και αποστολών του ευρωατλαντικού άξονα όπου Γης.

Χαρακτηριστικά, μετά τις συναντήσεις που είχε εκεί με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΑΕ και τον Λουίτζι Ντι Μάιο, πρ. υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, νυν ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τις χώρες του Κόλπου (με τον ορισμό τέτοιου εκπροσώπου να δείχνει τη σημασία που δίνουν οι Ευρωατλαντικοί για τον έλεγχο της περιοχής απέναντι στη δράση άλλων κέντρων), ο Δένδιας δήλωσε ότι η επίσκεψή του είχε να κάνει «με την εφαρμογή, την υλοποίηση» της Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος - ΗΑΕ, που είχε υπογράψει το 2020.

Θυμίζουμε ότι το κείμενο περιλαμβάνει και «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος», όπου αναφέρεται πως «τα δύο μέρη δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των ΗΑΕ και της Ελλάδας αντιστοίχως, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό».

Με δυο λόγια, την ώρα που ξετυλίγεται ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή απέναντι στο Ιράν, όπως και απέναντι στην επιρροή Κίνας και Ρωσίας, οξύνοντας παραπέρα τους ανταγωνισμούς, η Ελλάδα με την εν λόγω Συμφωνία δεσμεύεται να συμβάλει στρατιωτικά στο πλευρό των Εμιράτων, όπως προφανώς και των συμμάχων τους στην περιοχή, σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής όπου συσσωρεύεται εύφλεκτη ύλη.

Αλλωστε, και από το υπουργείο Αμυνας αναφέρθηκε σχετικά ότι κατά τις συνομιλίες επιβεβαιώθηκαν «η στρατηγική αμυντική σχέση, η οποία εδράζεται στην Κοινή Διακήρυξη Ευρείας Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος - ΗΑΕ, όπως και η κοινή επιθυμία για την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας». Σε αυτήν τη βάση, ο Δένδιας σημείωσε χτες ότι «η Συμφωνία αυτή έχει ήδη φέρει αποτελέσματα», αναφέροντας για παράδειγμα ότι «εκατοντάδες στρατιωτικοί των ΗΑΕ εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ», ενώ διαμένουν σε εγκαταστάσεις στο ΚΕΤΘ στον Αυλώνα.

«Προσβλέπουμε, όμως, σε μία ακόμα ευρύτερη συνεργασία, στις πολλές κοινές ασκήσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως των Αεροποριών των δύο χωρών, αλλά και στη δημιουργία και με τα ΗΑΕ, όπως προσπαθούμε με το Ισραήλ, ενός οικοσυστήματος καινοτομίας που θα επιτρέψει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τις συνεργασίες στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές», πρόσθεσε. Επέμεινε, άλλωστε, «για την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας».

Αλλωστε, στην όξυνση των ανταγωνισμών και στην πρεμούρα τους να υπηρετήσουν επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αντικείμενο υπάρχει. Ο Δένδιας είπε σχετικά ότι με τους συνομιλητές του συζήτησαν «για την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Κόλπου καθώς και τη συνεργασία μας για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας και σταθερότητας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας».

Εξάλλου, ο ίδιος, αρθρογραφώντας το προηγούμενο Σάββατο στα «ΝΕΑ» σημείωσε ότι «θα εργαστούμε για τη διεύρυνση αυτού του πλέγματος συμφωνιών και κατανοήσεων, τόσο με κράτη με τα οποία διατηρούμε στενές σχέσεις, όσο και με κράτη τα οποία βρίσκονται εκτός του στενού μας ορίζοντα», αφού «ο μέγας εμπορικός στόλος ελληνικών συμφερόντων (...) επιβάλλει στην Ελλάδα να δημιουργεί κατανοήσεις και συναντιλήψεις για θέματα ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, προστασίας του περιβάλλοντος και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας οπουδήποτε στον πλανήτη μας», όπως ανέφερε, λίγες μόνο μέρες αφότου ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοιχτές και χωρίς αποκλεισμούς», επιβεβαιώνοντας ότι μπίζνες και στρατιωτική εμπλοκή πάνε μαζί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ