Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ «BLUE HORIZON»
Οργή και αποτροπιασμός για το έγκλημα, τις ευθύνες κράτους και εταιρείας

Μαρτυρίες - γροθιά στο στομάχι για το πνίξιμο του 36χρονου | Κινήσεις εκτόνωσης από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και την κυβέρνηση με παραιτήσεις και «καρατομήσεις»

Από τη στιγμή του εγκλήματος, με τον 36χρονο να ρίχνεται στη θάλασσα
Από τη στιγμή του εγκλήματος, με τον 36χρονο να ρίχνεται στη θάλασσα
Οργή και αποτροπιασμό συνεχίζει να προκαλεί το έγκλημα με τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» της «Attica Group», με προορισμό το Ηράκλειο, έσπρωξαν τον 36χρονο από τον καταπέλτη στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να πνιγεί αβοήθητος.

Μέρα με τη μέρα έρχονται στη δημοσιότητα και νέες μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι ο πνιγμένος αποτελεί τραγικό θύμα μιας κτηνωδίας, της ίδιας της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής στο κυνήγι του κέρδους, των εταιρικών «στόχων», της εφοπλιστικής και κρατικής ασυδοσίας.

Αυτόπτης μάρτυρας, που είδε την κτηνωδία και τον φριχτό θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά, τόνισε την αδιαφορία του πληρώματος, ενώ επισήμανε ότι στο σημείο δεν υπήρχαν δυνάμεις του Λιμενικού. «Είδαμε έναν άντρα να τρέχει. Ο άνθρωπος μπαίνει στο καράβι, εκεί στην άκρη, οι άνθρωποι του πλοίου τον διώχνανε, "έξω έξω", με οργή, με πολύ άσχημο τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει το καράβι να φύγει και ο άνθρωπος να πέσει μέσα στη θάλασσα. Δεν ασχοληθήκανε καν, ήταν απλανές το βλέμμα τους. `Η μια πέτρα έπεφτε, ή άνθρωπος ήταν το ίδιο, δεν έδωσαν σημασία καθόλου», αναφέρει επιβάτιδα άλλου πλοίου που εκείνη τη στιγμή ήταν δίπλα στο σκηνικό του εγκλήματος. «Εμείς ψάχναμε τηλέφωνα, φωνάζαμε, να σώσουνε τον άνθρωπο, παίρναμε τηλεοράσεις, κανάλια, κάναμε ό,τι μπορούσαμε», ανέφερε, περιγράφοντας τις αντιδράσεις του κόσμου που τελικά, όπως αποδείχθηκε, εμπόδισε το κουκούλωμα. Στην ερώτηση αν υπήρχαν δυνάμεις του Λιμενικού στο σημείο, η ίδια απάντησε κατηγορηματικά «όχι, δεν υπήρχε τίποτα».

Για τα όσα τραγικά συνέβησαν μίλησαν και επιβάτες του «Blue Horizon». «Ηταν τρεις, οι δύο "ανακατευτήκανε", λέγανε "όξω! όξω", φώναζαν με όλη τη δύναμή τους, δεν φαντάζεστε τι γινόταν εκεί πέρα, λες και ήταν κανένα σκουπίδι», είπε ένας.

«Απλά γύρισε και μας κοίταξε ειρωνικά. Και έδινε εντολή να φύγει το καράβι». Οπως είπε άλλος επιβάτης, πήγαν στον καπετάνιο μετά από 10 - 15 λεπτά, «να πουν τι έγινε εδώ, γιατί προχωράει. Φτάνει 10 η ώρα, σταματάει. Μετά από λίγο, παίρνει εντολή να γυρίσει, ξανασταματάει».

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να απολογηθούν οι 4 συλληφθέντες στον ανακριτή.

Σήμερα, Παρασκευή, με την κηδεία του αδικοχαμένου 36χρονου γράφεται ο τραγικός «επίλογος» της δολοφονίας του.

Κινήσεις εκτόνωσης από την εταιρεία, απομακρύνσεις αξιωματικών

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε κινήσεις εκτόνωσης της κατακραυγής που έχει προκληθεί με τη δολοφονία του επιβάτη προχώρησε η διοίκηση της «Attica». Χτες παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σπ. Πασχάλης, μια κίνηση που έρχεται μετά την έκδοση non paper με ερωταπαντήσεις το βράδυ της Τετάρτης, στις οποίες η εταιρεία «έδειχνε» ως υπεύθυνους όλους τους άλλους εκτός από την ίδια.

Ο ίδιος ο καπετάνιος - σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας - έχει παραδεχτεί ότι ακούστηκε η κραυγή «Ανθρωπος στη θάλασσα» και παρότι είναι υποχρεωμένος από τους κανόνες του Ναυτικού Δικαίου, δεν έσβησε τις μηχανές και δεν έκανε καμία προσπάθεια διάσωσης!

Στο μεταξύ, την απομάκρυνση του κεντρικού λιμενάρχη Πειραιά και του διοικητή του Α΄ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου ζήτησε από τον αρχηγό του Λιμενικού, ως ...«απάντηση» στην απουσία στελεχών του Σώματος μπροστά από το «Blue Horizon» και τη δολοφονία του 36χρονου, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης. Μια απουσία που επαναλαμβάνεται βέβαια σχεδόν σε κάθε απόπλου πλοίου και ...όψιμα ανακαλύφθηκε από την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο υπουργός ζητά να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο 4 στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου, για τα οποία προκύπτουν ευθύνες, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που του παραδόθηκε χτες.

Προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, στο Λιμενικό Σώμα, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε την άμεση επιστροφή αποσπασμένων στελεχών του Σώματος από υπηρεσίες του υπουργείου στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, «προς ενίσχυση της επιτήρησης και αστυνόμευσης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ