Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΝΙΓΗΚΕ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Βούλιαξαν στη λάσπη ανθρώπινες ζωές, σπίτια και υποδομές

Ακόμα 2 νεκροί στην Καρδίτσα | Καταστροφές περιουσιών, αβοήθητοι χιλιάδες εγκλωβισμένοι χωρίς ρεύμα, νερό και φάρμακα, και ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, συνθέτουν την τραγική κατάσταση που βιώνει ο λαός της περιοχής | Μοναδικό αποκούμπι και πάλι οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Σπίτια βυθίζονται στις λάσπες στην Καρδίτσα

Eurokinissi

Σπίτια βυθίζονται στις λάσπες στην Καρδίτσα
Η λέξη «πνιγήκαμε» ακούγεται πλέον σε όλη τη Θεσσαλία, επιβεβαιώνοντας ότι το κράτος, οι κυβερνήσεις, η Τοπική Διοίκηση έχουν αφήσει εδώ και χρόνια ανυπεράσπιστο τον λαό και ανοχύρωτες πόλεις και χωριά, εξαιτίας της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, επειδή προτεραιότητά τους είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία του λαού.

Αλλά και εκεί που γίνονται κάποιες υποτυπώδεις παρεμβάσεις «λάμπει» η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, εξαιτίας της αναρχίας στην οποία οδηγούν το καπιταλιστικό κέρδος, η ιδιοκτησία στη γη και η χρήση της με σκοπό το κέρδος, με τον τραγέλαφο των «μπαλωμάτων» που απλά σπρώχνουν το πρόβλημα σε διπλανές περιοχές, όπου τις περισσότερες φορές δημιουργούνται πολλαπλάσια προβλήματα. Το πρόβλημα αυτό έγινε αυτές τις μέρες αισθητό στον νομό Καρδίτσας.

Μαζί με τις μεγάλες ζημιές στις περιουσίες των ανθρώπων (σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, οικοσκευές), οι πληγέντες βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού στην προσπάθεια που κάνουν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, αφού διαπιστώνουν τις μεγάλες ελλείψεις και στη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληγέντες σε πολλές πόλεις και χωριά κατήγγειλαν πως πάλευαν μόνοι τους με τις λάσπες, τα συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας δεν επαρκούσαν, πολλές φορές δεν σήκωνε κανένας αρμόδιος το τηλέφωνο.


Eurokinissi

Η απουσία του κρατικού μηχανισμού φαίνεται και από το γεγονός ότι σε δεκάδες χωριά της Θεσσαλίας χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς ρεύμα, νερό, φάρμακα και φαγητό, κάνοντας δραματικές εκκλήσεις να έρθουν ελικόπτερα και βάρκες να τους απεγκλωβίσουν. Από την κατάσταση αυτή δεν έχουν ξεφύγει επίσης δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης του Βόλου, που για τρίτη συνεχόμενη μέρα παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

«Λίμνη» ο κάμπος της Καρδίτσας

Με την πόλη της Καρδίτσας να έχει πολλές συνοικίες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην ύπαιθρο, όπου σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου, όπως ο Παλαμάς, ο Βλοχός, το Κουτσόχερο, η Μεταμόρφωση, το Ριζοβούνι, παρέμεναν μέχρι χθες το βράδυ κάτω από το νερό και τις λάσπες, με τους κατοίκους να εκλιπαρούν για βοήθεια, ανεβασμένοι σε ταράτσες, εγκλωβισμένοι σε κτίρια των κοινοτήτων.

Ενδεικτικά ήταν τα λόγια ενός κατοίκου στη Μεταμόρφωση:«Περιμένουμε βοήθεια από χθες το βράδυ (σ.σ. δηλαδή από προχθές). Είμαστε νηστικοί, νερό δεν έχουμε. Αυτήν τη στιγμή είμαι πάνω σε ένα διώροφο κτίριο, είμαστε εγκλωβισμένοι περίπου 70 άτομα».

«Εχουμε μουλιάσει...», κατάφερε να ψελλίσει μια γυναίκα από το χωριό Αστρίτσα, κοντά στον Παλαμά Κατδίτσας, σε παρέμβασή της σε τηλεοπτικό σταθμό. Η ίδια, ο άντρας της και τα δύο παιδιά τους, 2 και 4 ετών, ανέβηκαν πάνω στον νεροχύτη για να σωθούν!

Εικόνες ντροπής εν έτει 2023: Ηλικιωμένοι μεταφέρονται πάνω στις δαγκάνες μηχανήματος για να σώσουν τη ζωή τους...
Εικόνες ντροπής εν έτει 2023: Ηλικιωμένοι μεταφέρονται πάνω στις δαγκάνες μηχανήματος για να σώσουν τη ζωή τους...
Πολλά σπίτια κατέρρευσαν λόγω του όγκου του νερού, ενώ δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις καθαρό τι έχει γίνει με τις οικογένειες που ήταν μέσα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες για τραυματίες αλλά και για νεκρούς. Ο μόνος τρόπος να διαφύγουν οι κάτοικοι ήταν οι βάρκες και τα φουσκωτά...

Το μεσημέρι ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις διάσωσης από αέρος, με όσους απεγκλωβίζονταν να μεταφέρονται στο γήπεδο της Καρδίτσας.

Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες πλημμύρισαν, το ίδιο και κτηνοτροφικές μονάδες.

Στα ορεινά το δίκτυο ύδρευσης είναι σχεδόν κατεστραμμένο, όπως και τα οδικά δίκτυα. Στον ορεινό δήμο Αργιθέας δεν υπάρχει ρεύμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανατολική Αργιθέα, τα ίδια και στη μισή ενότητα Αχελώου. Η Δυτική Αργιθέα είναι αποκομμένη προς το Μουζάκι, καθώς έπεσε η γέφυρα Αργύρη. Επίσης, κόπηκε ο δρόμος στο χωριό Αργιθέα.

6 άνθρωποι αγνοούνται από τις πλημμύρες στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Παραμένουν τα προβλήματα στη Μαγνησία

Στη Μαγνησία παρέμεναν και χθες τα οξυμένα προβλήματα. Χιλιάδες νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, τόσο στην πόλη του Βόλου όσο και στα χωριά, για τρίτη συνεχή μέρα.


Eurokinissi

Είναι ενδεικτικό ότι οι πηγές που υδροδοτούν το 60% του δήμου Βόλου και βρίσκονται σε Πήλιο, Πορταριά, Μακρινίτσα, Κατηχώρι και Αλλη Μεριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Επίσης έχουν καταστραφεί τα αντλιοστάσια. Πρόσβαση δεν υπάρχει, γιατί δρόμοι κόπηκαν σε μεγάλο μήκος.

Ο Δημήτρης Κουτσιφέλης, γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το νερό που θα δοθεί δεν είναι για πόση.«Θα είναι χλωριωμένο, αλλά το δίκτυο θα έχει φερτές ύλες. Κάθε μέρα θα ανακοινώνουμε ώρες υδροδότησης και περιοχές. Δεν ξέρω πότε θα αποκατασταθεί το δίκτυο. Ο αγωγός που φέρνει 800 κυβικά νερό στην πόλη δεν δίνει τίποτα. Ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει τη βλάβη. Πρέπει να φτάσουμε εκεί διασχίζοντας έναν κατεστραμμένο δρόμο 12 χλμ., είναι δύσκολο».

Την ίδια ώρα, χτες υπερχείλισε και πάλι ο χείμαρρος Κραυσίδωνας μέσα στην πόλη του Βόλου. Το ποτάμι ξεπέρασε τα όριά του από το ύψος της γέφυρας στη Γιάννη Δήμου και τα νερά πλημμύρισαν δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις από την περιοχή της Χιλιαδούς μέχρι τις εκβολές του. Στις παρόχθιες οδούς Ζάχου και Καραμπατζάκη παρασύρθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα. Επιπλέον κατέρρευσε η γέφυρα του Βρύχωνα στα Κάτω Λεχώνια Βόλου, αποκόπτοντας κάθε εναλλακτική διαδρομή προς τις περιοχές της νότιας Μαγνησίας.


Copyright 2023 The Associated

Παράλληλα, οι Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου και πάλι δεν στάθηκε δυνατόν να λειτουργήσουν, αφού οι δρόμοι είναι αδιάβατοι, δεκάδες λεωφορεία έχουν βουλιάξει στις λάσπες και παραμένουν αποκλεισμένα. Η πόλη εξακολουθεί να είναι χωρίς ταξί, υπεραστικές συγκοινωνίες και τρένα.

Επιπλέον, σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας, και μέσα στον Βόλο και στα περίχωρα, υπάρχουν δρόμοι που έχουν καταστραφεί σε σημείο που να έχουν αποκόψει την κυκλοφορία ακόμα και του Βόλου με το Πήλιο.

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί όλα τα θέρετρα της περιοχής, ενώ απόλυτη καταστροφή έχει σημειωθεί στη Μηλίνα, όπως και στο Χόρτο και τον Πλατανιά, όπου οι χείμαρροι παρέσυραν και διέλυσαν τα πάντα.

Στη Σκιάθο η κατάσταση είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολη, αφού το νησί είναι χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, ενώ κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες.

Ακόμα, πέρα από τους 2 νεκρούς της Μαγνησίας υπάρχουν και 4 αγνοούμενοι, μεταξύ τους και ένα ζευγάρι 35χρονων Αυστριακών που η τύχη τους αγνοείται, καθώς το σπίτι όπου παραθέριζαν στα Ποτιστικά Νοτίου Πηλίου παρασύρθηκε από τους χειμάρρους ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

Μεγάλη η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στη Λάρισα

Στον νομό Λάρισας τα σημαντικότερα προβλήματα εμφανίζονται στους δήμους Φαρσάλων, Κιλελέρ, Αγιάς, Τεμπών και στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου στον δήμο Λάρισας.


Copyright 2023 The Associated

Στον οικισμό Κάστρο, δίπλα από το Κουτσόχερο, νωρίς το πρωί δυνάμεις της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν 25 άτομα τα οποία πέρασαν τη νύχτα της Τετάρτης στην εκκλησία του χωριού! Επιπλέον, πλημμυροπαθείς από χωριά του δήμου Κιλελέρ φιλοξενούνται προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης.

Τραγική είναι η κατάσταση και στους γειτονικούς δήμους και χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές έχουν αφήσει τους κατοίκους των περιοχών αυτών στο έλεος των καιρικών φαινόμενων, να αντιμετωπίζουν εγκλωβισμένοι και απομονωμένοι την ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και ολοκληρωμένου σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες της προβλεπόμενης κακοκαιρίας.

Ενδεικτικά, στον δήμο Φαρσάλων και στα τριγύρω χωριά η εικόνα είναι απελπιστική, καθώς τόνοι νερού και λάσπης έχουν σκεπάσει τα πάντα και υπάρχουν σημαντικές φθορές στο οδικό δίκτυο του δήμου. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στον δήμο Τεμπών και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Γόννοι, όπου καταστράφηκε ο μισός δρόμος, με κίνδυνο να πλημμυρίσουν όλα τα γύρω σπίτια, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος Γόννων - Καλλιπεύκης, καθώς μεγάλο τμήμα του καταστράφηκε. Ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί οι αγροτικές εκτάσεις και οι καλλιέργειες σχεδόν σε όλους τους δήμους της ΠΕ Λάρισας.


Copyright 2023 The Associated

Ταυτόχρονα, τα νερά που κατέβαζε ο Πηνειός από όλες τις περιοχές που πλήττονται έκαναν τη στάθμη του να ανεβαίνει επικίνδυνα και να βρίσκεται στα όρια υπερχείλισης, στο ύψος της Γέφυρας του Παραποτάμου. Αντίστοιχα, στην εσωτερική κοίτη του ποταμού, που διασχίζει την πόλη της Λάρισας, η στάθμη του νερού είχε ανέβει, με αποτέλεσμα τα νερά να σκεπάζουν εντελώς τους διπλανούς πεζοδρόμους.

Μέσα στην πόλη της Λάρισας τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου, όπου πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι μάζευαν μόνοι τους τα νερά, με τη συνδρομή λιγοστών δημοτικών υπαλλήλων αλλά και των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που βρίσκονται σταθερά στη συνοικία.

Η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού φάνηκε και την Τετάρτη, όταν σε κλινική που βρίσκεται επί της οδού Βόλου και η οποία κινδύνευε να πλημμυρίσει, η αρχική εντολή ήταν να ανέβουν ασθενείς και εργαζόμενοι στον πρώτο όροφο. Τελικά, κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των εκλεγμένων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μεταφέρθηκαν σε άλλες κλινικές.

Επιπρόσθετα, χθες κατά διαστήματα παρέμεινε κλειστή η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην ΠΑΘΕ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Ακόμα, παρέμενε κομμένη η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Λάρισας.

Τραγική η κατάσταση στον νομό Τρικάλων

Τραγική ήταν χθες η κατάσταση σε όλο τον νομό Τρικάλων. Μέσα στην πόλη ο ποταμός Ληθαίος ξεχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν συνοικίες και δρόμοι. Πλημμυρισμένος ήταν και ο υποσταθμός υψηλής τάσης στην οδό Μακεδονίας, με αποτέλεσμα για ώρες η πόλη να παραμένει στο σκοτάδι.

Σε πολλά χωριά εγκλωβίστηκαν κάτοικοι, τους οποίους βοήθησαν να μεταφερθούν αγρότες που έσπευσαν με τα τρακτέρ να βοηθήσουν. Απελπιστική ήταν η κατάσταση που βίωσαν οι κάτοικοι της Λεπτοκαρυάς, καθώς το χωριό από χθες έχει πλημμυρίσει και σύμφωνα με καταγγελίες δεν υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού. Στα εργατικά σπίτια, όπου το νερό έφτασε μέχρι τη μέση και ταυτόχρονα οι αποχετεύσεις γύρισαν όλες στον οικισμό, νεκρά ζώα και ποντίκια κατέκλυσαν τα πάντα, με άμεσους κινδύνους για την υγεία των χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

Καθίζηση και υποχώρηση στη μέση υπέστη χθες και η γέφυρα της Διάβας στην περιοχή της Καλαμπάκας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ