Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση για 6η μέρα!

Καταγγελίες για απειλές εργολάβων σε εργαζόμενους

Περίπου 400 σπίτια στην Αττική έμειναν για έκτη νύχτα χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία του οποίου εργάζονταν στις περιοχές Αγιος Στέφανος, Δροσιά, Ανοιξη, Διόνυσος, Εκάλη και Κηφισιά. Να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση των ζημιών που είχαν απομείνει στο δίκτυο της χαμηλής τάσης απαιτούσε εργασίες σε καθεμιά παροχή χωριστά.

Το Σάββατο περίπου 1.000 σπίτια στην Αττική εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ρεύμα από τις βλάβες που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών συνεχίζονταν και το βράδυ, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν και τα υπόλοιπα νοικοκυριά που παρέμεναν χωρίς ρεύμα από τις αρχές της βδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στην Αττική ήταν 70.000.

Παράλληλα, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας καταγγέλλει πιέσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ και απειλές από εργολάβους σε βάρος εργαζομένων - καταμετρητών για να δουλέψουν στις αντίξοες συνθήκες της περασμένης βδομάδας.

Οπως επισημαίνει το Σωματείο, «πίσω από τα παχιά λόγια "ανθρωπισμού" των διοικούντων στην Ενέργεια, πίσω από τους εργολάβους - παράσιτα, που διαφημίζουν και την "προσπάθειά" τους από πάνω, βρίσκεται η "κανονικότητα" της ταξικής εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, εργολαβικούς και μη. Βρίσκεται αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει: Τα κέρδη.

Παρά τους δρόμους - παγοδρόμια της Αττικής (ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας), παρά τα πεσμένα δέντρα καταμεσής στα πεζοδρόμια, παρά την κομμένη ηλεκτροδότηση σε ολόκληρες περιοχές, στις 17/2, μια μέρα μετά τη σφοδρή χιονόπτωση στην Αττική, ο ΔΕΔΔΗΕ πίεζε ώστε να βγουν για εργασία οι εργαζόμενοι καταμετρητές μέσω εργολάβου. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου συνάδελφοι έβαλαν μπροστά την υγεία τους, αναδεικνύοντας τις αντίξοες συνθήκες που υπήρχαν στους παγωμένους δρόμους, και οι εργολάβοι - παίρνοντας το μπαλάκι από τον ΔΕΔΔΗΕ - τους εξανάγκασαν, μαζί με τις απαραίτητες απειλές, να βγουν κανονικά για δουλειά, αλλά συστήνοντας προσοχή! Διαδρομές οι οποίες δεν έγινε κατορθωτό να γίνουν μεταφέρθηκαν (με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ) για τις επόμενες μέρες, με το βάρος να πέφτει όλο στους εργαζόμενους και φυσικά στις τσέπες των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Εργολάβος "παρότρυνε" τους εργαζόμενους να μετρήσουν και τα ρολόγια της 16/2, γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενά του "έτσι κερδίζουμε όλοι".

Αυτή είναι η "αγωνία" των διοικούντων και των εργολάβων, που τόσο κόπτονται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Εν μέσω πανδημίας και έντονων καιρικών φαινομένων τσακίζουν τους ήδη εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους, μόνο και μόνο για τα κέρδη τους.

Συνάδελφοι/ισσες, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας παρενέβη για να αναδείξει πως την ευθύνη την έχουν η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και οι εργολάβοι τους. Οι εργαζόμενοι σε μη επείγουσες εργασίες να μην εκτίθενται σε τέτοια καιρικά φαινόμενα, παίρνοντας ολόκληρο το μεροκάματο από τους εργοδότες».

  • Την ίδια ώρα πάντως «έτρεχαν» οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Ετσι, την περασμένη Παρασκευή η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι συνολικά 11 επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, δίχως ωστόσο να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των επενδυτικών σχημάτων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ