Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Οργή και απόγνωση σε κατοίκους και καλλιεργητές μετά τις καταστροφές

Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο δίπλα στους πληγέντες από την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων

Μεγάλες οι καταστροφές σε καλλιέργειες στην Εύβοια
Μεγάλες οι καταστροφές σε καλλιέργειες στην Εύβοια
Τρεις νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες και υποδομές, σε ολόκληρη τη βορειοκεντρική Εύβοια, άφησε πίσω της η χιονόπτωση που έπληξε την περιοχή, με τους κατοίκους, που βίωσαν τεράστια ταλαιπωρία, μένοντας ακόμη και 5 μέρες χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση, να βρίσκονται σε απόγνωση και να απαιτούν μέτρα στήριξης για την επιβίωση των οικογενειών τους και την προστασία της ζωής τους.

Κλιμάκια του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, και τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο τους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού.

Ισοπεδώθηκαν πευκοδάση και ελαιοπερίβολα

Εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων πευκοδάσους σε ολόκληρη τη βορειοκεντρική Εύβοια έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, οδηγώντας σε απόγνωση εκατοντάδες ρητινοκαλλιεργητές.

Συνάντηση με το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 21 Φλεβάρη, στο χωριό Στροφυλιά Μαντουδίου, ο Γ. Μαρίνος.

«Τα δάση που έδιναν μεροκάματο σε εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί και θα χρειαστεί αρκετές δεκαετίες για να αναγεννηθούν. Εχουμε καταστραφεί, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συλλέξουμε ξανά ρετσίνι από αυτά τα δάση», ανέφερε ο Βαγγέλης Γεωργατζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών. Για αδυναμία να προσεγγίσουν τα τμήματα του δάσους όπου υπάρχουν ακόμη υγιή δέντρα, εξαιτίας του ότι δασικοί δρόμοι και μονοπάτια έχουν κλείσει από τα πεσμένα δέντρα και κλαδιά, έκανε λόγο ο ρητινοκαλλιεργητής Μπάμπης Τσιβίκας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η Περιφέρεια και οι δήμοι της περιοχής να αναλάβουν τον καθαρισμό των δασικών δρόμων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πεσμένοι κορμοί και τα ξερά δέντρα θα πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ανεξέλεγκτες πυρκαγιές το καλοκαίρι.

Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
Αντίστοιχη κατάσταση περιέγραψε και ο ελαιοπαραγωγός Γιώργος Κεντρής, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή σε ελαιόδεντρα. Σημείωσε μάλιστα ότι η εικόνα αυτή αφορά την πλειοψηφία των καλλιεργειών ελιάς της περιοχής, προσθέτοντας ότι εκτός από την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν οι παραγωγοί για τα επόμενα έτη, θα πρέπει ταυτόχρονα να διαθέσουν αρκετά χρήματα για τη φροντίδα και την επάνοδο των δέντρων που υπέστησαν ζημιά.

Σε απόγνωση ελαιοπαραγωγοί, συκοπαραγωγοί και ρετσινάδες

Τεράστια καταστροφή έχουν υποστεί ελαιοκαλλιεργητές, συκοπαραγωγοί και συλλέκτες ρητίνης σε ολόκληρη τη βορειοκεντρική Εύβοια. Τεράστιες εκτάσεις και χιλιάδες δέντρα ελιάς, συκιάς και πεύκου έχουν σπάσει και ισοπεδωθεί, βγαίνοντας εκτός παραγωγής και αφήνοντας χωρίς φυτικό κεφάλαιο και εισόδημα για τα επόμενα χρόνια χιλιάδες οικογένειες. Την έκταση της καταστροφής για τους συκοπαραγωγούς διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ που το Σάββατο 20 Φλεβάρη είχε συνάντηση με μέλη του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Στολίδης, ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός δέντρων συκιάς, που σε ορισμένα περιβόλια αγγίζει ακόμη και το 80%, έχει καταστραφεί. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, Νίκος Κορομπίλης, τονίζει ότι οι συκοπαραγωγοί δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του προϊόντος εξάγεται και η περσινή παραγωγή βρίσκεται απούλητη στις αποθήκες είτε των εμπόρων είτε των παραγωγών.

Από τη συνάντηση του Γ. Μαρίνου με τον δήμαρχο Μαντουδίου
Από τη συνάντηση του Γ. Μαρίνου με τον δήμαρχο Μαντουδίου
Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπασδέκης σημείωσε πως το ΚΚΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος.

Οργή και απόγνωση

«Οι χιονοπτώσεις το χειμώνα είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή. Κάθε χρόνο βιώνουμε τα ίδια. Είτε πρόκειται για χιόνι είτε για βροχή και πλημμύρες είτε για πυρκαγιές, είμαστε απροστάτευτοι και ο καθένας μόνος του προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος στο χωριό Τσαπουρνιά της βόρειας Εύβοιας. Παράλληλα κάτοικοι τόνισαν ότι αρκετοί ηλικιωμένοι βρέθηκαν χωρίς θέρμανση και αντιμέτωποι με το ψύχος, χωρίς πρόσβαση σε νερό. Πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι η βοήθεια που πρόσφεραν οι νεότεροι σε ηλικία κάτοικοι, συγγενείς και γείτονες προς τους ηλικιωμένους έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.

«Είμαστε εγκαταλελειμμένοι. Τους προηγούμενους μήνες πλημμυρίσαμε δύο φορές και δεν πήραμε ούτε αποζημιώσεις. Τώρα μείναμε χωρίς ρεύμα από το χιόνι», ανέφερε κάτοικος στο παραλιακό χωριό Ψαροπούλι της βόρειας Εύβοιας.

Αντίστοιχη κατάσταση περιέγραψαν και οι κάτοικοι των χωριών στην περιοχή του Μαντουδίου, με τους οποίους συναντήθηκε ο Γιώργος Μαρίνος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του. «Αρκετοί έχουμε φροντίσει να προμηθευτούμε γεννήτριες, καθώς αντιμετωπίζουμε πολλές φορές το χρόνο διακοπή στην ηλεκτροδότηση, είτε από χιόνι είτε από πλημμύρες», ανέφερε κάτοικος στο χωριό Κήρινθος Μαντουδίου, τονίζοντας παράλληλα ότι παρά τα συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, ελάχιστα έχουν γίνει για τη βελτίωση των υποδομών, είτε πρόκειται για το οδικό δίκτυο είτε για το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

«Κάθε χρόνο σχεδόν μετράμε νεκρούς. Από χιόνια, πλημμύρες και πυρκαγιές. Εχουμε βαρεθεί να ακούμε για "ακραία" και "πρωτόγνωρα" φαινόμενα. Εχουμε χορτάσει λόγια και υποσχέσεις και από έργα τίποτα», ανέφερε επίσης κάτοικος του χωριού Κήρινθος.

Χωρίς χρήματα και προσωπικό οι δήμοι

Την αδυναμία της Τοπικής Διοίκησης να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και τις αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων σε προσωπικό, υπογράμμισαν οι δήμαρχοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχαν με τα κλιμάκια του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με τον Γ. Μαρίνο, ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι προσπάθειες του δήμου βασίστηκαν στο φιλότιμο των εργαζομένων και επισήμανε ότι παρά τις οχλήσεις και τα υπομνήματα προς το υπουργείο Εσωτερικών για την ανάγκη χρηματοδότησης έργων και παρεμβάσεων υποδομής, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση. Αντίστοιχη κατάσταση μετέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org