Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση την Τετάρτη έξω από την Περιφέρεια ενάντια στη νέα χωματερή

Στις 4 μ.μ., την ώρα που το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητά τη μελέτη για το νέο αίσχος στη χωματερή

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που θα γίνει την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, στις 4 το απόγευμα, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Συγγρού 15 - 17) ενάντια στο έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής.

Την Τετάρτη, πραγματοποιείται συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην οποία η διοίκηση Πατούλη φέρνει για έγκριση μελέτη που προβλέπει την κατασκευή ενός νέου 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή, χωρισμένου σε 3 κύτταρα, που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και θα κάνει πανωσηκώματα.

Ακόμα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής καλεί Σωματεία, Συλλόγους και φορείς σε διαδικτυακή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων τους την Πέμπτη 25 Φλεβάρη, στις 8.30 μ.μ., για τη συζήτηση και την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα (για συμμετοχή επικοινωνήστε στο email: synt.epitropidytikisattikis@gmail.com).

Ηδη, στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί: Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων του δήμου Πετρούπολης και το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Ηλιούπολης, το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή:


Eurokinissi

«Την ίδια στιγμή που στη Δυτική Αττική δεν παίρνεται κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς για την πανδημία, την ίδια στιγμή που Κέντρα Υγείας υποστελεχώνονται για να στελεχωθεί ο αναγκαίος εμβολιασμός, που το Θριάσιο Νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο "μίας νόσου", που οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής νιώθουν ανοχύρωτοι απέναντι σε φυσικά φαινόμενα αλλά και στον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές θέλουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έρχεται για έγκριση η μελέτη που προβλέπει νέο 3ο ΧΥΤΑ Φυλής, χωρισμένο σε 3 κύτταρα που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και πανωσηκώματα. Μάλιστα, για τις ανάγκες της νέας χωματερής θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο "σινικό τείχος" μήκους 1,5 χιλιομέτρου και ύψους 20 μέτρων, ώστε να συγκρατήσει ένα ακόμα βουνό από σκουπίδια. Επιπλέον προβλέπεται η χωροθέτηση του εργοστάσιου καύσης αποβλήτων, που, όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.

Υψώνουμε Τείχος απέναντι στο "Σινικό Τείχος" του σκουπιδαριού που θέλουν να φτιάξουν.

Ο λαός της Δυτικής Αττικής είναι αγανακτισμένος γιατί τόσα χρόνια ακούει κυβερνήσεις - περιφερειακές και δημοτικές αρχές να λένε ότι "ο ΧΥΤΑ κλείνει" και την ίδια στιγμή να συνεχίζει να λειτουργεί και να επεκτείνεται. Μάλιστα, η διοίκηση Πατούλη προκλητικά ονόμασε το 2020 ως "έτος ανακύκλωσης" και τώρα υλοποιεί τον απαράδεκτο σχεδιασμό που προβλέπει νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή και εγκατάσταση καύσης αποβλήτων στο Θριάσιο Πεδίο.

Αυτός ο σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα κεντρικής συμφωνίας Πατούλη - Δούρου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξεχνάμε ότι η διοίκηση Δούρου τον ψήφισε λίγες μέρες πριν παραδώσει στη διοίκηση Πατούλη.

Δεν ξεχνάμε ότι η διοίκηση Πατούλη τον έφερε για επικύρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πέρασε με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων Δούρου και Τζήμερου.

Δεν ξεχνάμε ότι όλα αυτά έγιναν με τη στήριξη ή την ένοχη σιωπή των δημοτικών αρχών της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα των δημοτικών αρχών Φυλής και Ασπροπύργου, που παίζουν "στα ζάρια" των αντισταθμιστικών την υγεία μας και τις ζωές μας».

Οι διεκδικήσεις

Η Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί:

-- Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.

-- Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.

-- Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

-- Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org