Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των πληγέντων

«Οι τρεις νεκροί και η γενικότερη οδυνηρή κατάσταση που άφησε πίσω της η κακοκαιρία "Μήδεια", επιβάλλει να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων, την αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι συνένοχες και είναι απαράδεκτο περιοχές να μένουν για μέρες χωρίς νερό και ρεύμα».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μετά το τέλος της περιοδείας του και πρόσθεσε:

«Η τραγική υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι εργολαβίες ως κεντρικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση, είναι συνειδητά εγκλήματα κατά του λαού για τα οποία οι θιασώτες της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, της ΕΕ, φέρουν ακέραιη την ευθύνη, αφού την υλοποίησαν βήμα βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Οι περιοδείες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή του δήμου Ιστιαίας και του Μαντουδίου - Αγίας Αννας - Λίμνης, οι συναντήσεις με κατοίκους, ρητινοκαλλιεργητές, παραγωγούς οίκου, αγρότες και επαγγελματίες, με τους δημάρχους αποκάλυψαν μια εικόνα καταστροφής.

Οι ζημιές στα πεύκα, στις ελιές, στις συκιές είναι εκτεταμένες. Χρειάζεται να παρθούν μέτρα αποζημίωσης 100% και να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί και σίγουρα περισσότερο από τα δύο χρόνια. Επιτακτική είναι η ανάγκη να καθαριστούν όχι μόνο οι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, αλλά και τα μονοπάτια στο δάσος με κρατική ευθύνη, ώστε όχι μόνο να αποκτήσουν πρόσβαση οι ρητινοκαλλιεργητές στα πεύκα, αλλά και να προστατευτεί η προστασία του δάσους.

Η πείρα της προηγούμενης περιόδου, π.χ. από τις πλημμύρες, ο αποκλεισμός πολλών πληγεισών οικογενειών από τις αποζημιώσεις και η ανεπαρκέστατη οικονομική στήριξη προειδοποιεί και καθιστά αναγκαία την άμεση οργάνωση της πάλης, την ανάπτυξη μαζικού διεκδικητικού κινήματος.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή για:

  • Αμεση, έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις άμεσα και στο 100% για τις καλλιέργειες που έπαθαν μεγάλες ζημιές, κάλυψη 100% του χαμένου εισοδήματος από τις ζημιές της κακοκαιρίας "Μήδεια" για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται.
  • Καθαρισμός του δάσους, συμπεριλαμβανομένων μονοπατιών, με κρατική ευθύνη.
  • Να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους η οργάνωση της πολιτικής προστασίας με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.
  • Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό όλες οι κρατικές δομές πολιτικής προστασίας.
  • Μέτρα και υποδομές ώστε κανένα σπίτι να μη μένει χωρίς ρεύμα και νερό στις κακοκαιρίες.
  • Σύγχρονο οδικό δίκτυο, ταχύτατο και ασφαλές, με όλες τις απαραίτητες βοηθητικές υποδομές για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.
  • Πλήρη στελέχωση των δομών Υγείας, των Κέντρων Υγείας του νομού και του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ.
  • Πλήρη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών με προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα. Επαρκής αντιπυρική θωράκιση».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org