Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την άμεση ανανέωση και μετατροπή σε αορίστου των συμβάσεων 36.500 εργαζομένων «κοινωφελούς εργασίας»

Παρέμβαση με επιστολή της στον επίτροπο Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, N. Σμιτ, και με γραπτή Ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των 36.500 εργαζομένων του προγράμματος του ΟΑΕΔ για την «κοινωφελή εργασία», με τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, και την κατάργηση των μέτρων της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που ανακυκλώνουν την ανεργία.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σημειώνουν:

«Αυτήν την περίοδο λήγει η σύμβαση 36.500 εργαζομένων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2020 του ΟΑΕΔ στους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠΠ) και σε άλλους φορείς, οι οποίοι εργαζόμενοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων.

Οι εργαζόμενοι μετά από 8 μήνες εργασίας στο πρόγραμμα πρόκειται να μείνουν άνεργοι, όπως και οι χιλιάδες εργαζόμενοι των αντίστοιχων προγραμμάτων των προηγούμενων ετών, την ώρα που η ανεργία, εν μέσω οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που την επιτάχυνε, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Εχοντας υπόψη τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στους ΟΤΑ, στις Περιφέρειες και στους φορείς, θέτουμε το αίτημα των 36.500 αυτών εργαζομένων για παράταση του Κοινωφελούς Προγράμματος μέχρι τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντος έτους, 2021, και τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν ανάγκη από προσωπικό με εργασιακή εμπειρία, δεν πρέπει να απογυμνωθούν εντείνοντας ακόμα περισσότερο τις μεγάλες ελλείψεις, καθώς έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα μέσα στο 2021, στο οποίο μάλιστα το προσωπικό αυτό δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής. Είναι ανάγκη να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές διατάξεις που ανακυκλώνουν την ανεργία και έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις με Οδηγίες της ΕΕ ώστε να αποφεύγονται οι 3 διαδοχικές συμβάσεις, που δίνουν δικαίωμα για μονιμοποίηση των υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας, που η μαζική πλειοψηφία των 36.500 εργαζομένων συνεχίζει να εργάζεται πλήρες ωράριο, παρά τις συνθήκες της πανδημίας, προσφέροντας αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους.

Καθώς το πρόγραμμα είναι στο πλαίσιο ταμείων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) ζητούμε άμεσα την παράταση της σύμβασης μέχρι το τέλος του 2021 και παράλληλα τη μετατροπή της σε αορίστου χρόνου, συμβάλλοντας στη βέλτιστη λειτουργία των φορέων και εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org