Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 13 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Οργανώνονται και διεκδικούν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πυρόπληκτων κατοίκων της Ρόδου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία Κύπρου, όπως είχε αποφασίσει η συνέλευση των κατοίκων στο χωριό Ασκληπιείο με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι των χωριών της νότιας Ρόδου, κάτοικοι άλλων πυρόπληκτων χωριών και εθελοντές.

Την κινητοποίηση στήριξε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ενώ συμμετείχαν και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Εργαζομένων δήμου Ρόδου, Εργαζομένων Νοσοκομείου, η Επιτροπή Ειρήνης και η Ενωση Συλλόγων Γονέων. Με συνθήματα όπως: «Ο λαός της Ρόδου θα αγωνιστεί, όπου ήταν δάσος να αποκατασταθεί», «Στόχο για μπίζνες βάλανε τη φύση, του λαού η πάλη δεν θα τους αφήσει», «Να γίνουν τώρα έργα αντιπλημμυρικά, φτάνει πια το χρήμα στα αφεντικά», οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης.

«Σήμερα δίνουμε μια ακόμα αγωνιστική απάντηση σε συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης των εθελοντών της προηγούμενης Τρίτης. Χρειάζεται αυτός ο αγώνας να έχει διάρκεια και συνέχεια, τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Φρατζής από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου, και πρόσθεσε «τα δάση μας, τα χωριά μας, τους τουρίστες και το νησί τα έσωσε ο λαός της Ρόδου και αυτή η μεγάλη αλήθεια δεν πρέπει να κρυφτεί, αλλά να μας γίνει δίδαγμα και μάθημα για το τι μπορεί να πετύχει ο λαός μας όταν αποφασίζει να ενωθεί και να δράσει».

Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο όλοι οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι οι μικροί επαγγελματίες «να συμμετέχουν μαζικά στον οργανωμένο αγώνα και στη συλλογική διεκδίκηση για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια, για να προστατευθούν τα δάση του νησιού, για να μην επιτρέψουμε να φυτρώσουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στα καμένα. Μόνο ο λαός του νησιού που έσωσε τα χωριά και τα δάση του νησιού μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των καμένων εκτάσεων».

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν η Ντέπυ Μιχαηλίδη, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του δήμου, η Θεανώ Κουντούρη, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Χάρης Μπαρός, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου, ο Μάκης Ιγγλέσης, από το Σωματείο Συνταξιούχων, η Παναγιώτα Παπαχρυσάνθη, από την Ενωση Συλλόγων Γονέων, ο Στέφανος Ιατρίδης, από την Επιτροπή Ειρήνης.

Στον χαιρετισμό της η Θεανώ Κουντούρη υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως οι εργαζόμενοι του νησιού βρέθηκαν ανάμεσα στον καύσωνα και τα λειψά μέτρα προστασίας και στην καταστροφική πυρκαγιά. Οπως είπε, δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή ή το «ακαθάριστο χωράφι» για την καταστροφή που ζήσαμε, όπως προσπαθούν να μας πείσουνε διάφοροι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Είναι η ίδια η πολιτική τους, που επιλέγει κάθε φορά με τη λογική τι κοστίζει λιγότερο, που έχει οδηγήσει τα δάση να είναι ακαθάριστα (και λόγω έλλειψης προσωπικού), οι δασικοί δρόμοι ανύπαρκτοι, ο εξοπλισμός και τα μέσα της πυρόσβεσης να είναι ελάχιστα και απαρχαιωμένα. Βέβαια η λογική «κόστους - οφέλους» αφορά κυρίως τη ζωή, την προστασία του λαού μας και όχι τη μεγάλη εργοδοσία.

Τα αιτήματα που διεκδικούν

«Αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των πυρόπληκτων, δηλαδή όλων όσων κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους, τα αυτοκίνητα, οι καλλιέργειες και τα ζώα τους.

Να κηρυχθούν όλες οι εκτάσεις αναδασωτέες.

Μόνιμες μαζικές προσλήψεις τώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού, να εξασφαλισθούν άμεσα σύγχρονα μέσα και εξοπλισμός.

Μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τα ξενοδοχεία που έκλεισαν και για άλλα εφόσον δεν ανακάμψει η σεζόν. Τα 500 ευρώ της αναστολής αποτελούν κοροϊδία, απαιτούμε να αποζημιωθεί το σύνολο του μισθού βάσει Συλλογικής Σύμβασης. Αντίστοιχα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης να δοθούν σε επαγγελματίες και αγρότες για τη ζημιά λόγω μείωσης της τουριστικής κίνησης.

Συγκεντρώνουμε κείμενο υπογραφών όλων των πυρόπληκτων για να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από το κράτος.

Επίσης, θα καταθέσουμε τα αιτήματά μας προς ψήφιση σε Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο απαιτώντας να συνεδριάσουν αποκλειστικά με αυτό το θέμα».

Τέλος δηλώνουν ότι θα συντονίσουν τη δράση με κάθε σωματείο, σύλλογο, με κάθε μαζικό φορέα που θέλει να συμβάλει στον αγώνα για τη διεκδίκηση αυτών των δίκαιων και αναγκαίων αιτημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ