Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 13 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η αγανάκτηση να γίνει συλλογικός αγώνας

Οπως είναι γνωστό, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μαγνησία στις 26 και 27 Ιούλη, με τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, σε αποθήκη που ανήκε στην αεροπορική βάση της 111 Πτέρυγας Μάχης, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, ζώα, υποδομές.

Χαρακτηριστικά, καταστράφηκε το 80% του ζωικού κεφαλαίου, δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες, ζωοτροφές, αποθηκευμένο γάλα, ενώ καταγράφηκαν σημαντικές καταστροφές υποδομών και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες κτηνοτρόφοι να μην ξέρουν πώς θα τα βγάλουν πέρα.

Σε πολλούς από τους πληγέντες κυριαρχούν η οργή και η απόγνωση, καθώς εκφράζουν τον φόβο ότι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης που μοιράζει η κυβέρνηση θα μείνουν λόγια. Αλλωστε, 15 μέρες μετά, και αφού κόπασε ο πόλεμος των εντυπώσεων από τα κυβερνητικά επιτελεία, εμφανίζονται και οι πρώτες καθυστερήσεις στη λεγόμενη πρώτη βοήθεια.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Μαγνησίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποίησε σύσκεψη με αγρότες και κτηνοτρόφους από τις περιοχές Αγίου Γεωργίου, Βελεστίνου και Κοκκίνας το προηγούμενο Σάββατο στο ΚΑΠΗ Βελεστίνου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι καταστροφές που υπέστησαν από την πυρκαγιά κτηνοτροφικές μονάδες, χωράφια, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα κ.ά. Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που έχουν αφήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, και έχουν διαχωρίσει χωρίς επιστημονική κρίση την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να συγκροτήσουν συντονιστική επιτροπή για την οργάνωση του αγώνα. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν κυβέρνηση και τοπικές αρχές, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Μαγνησίας συνεχίζει να αναδεικνύει στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις όσες λύσεις δόθηκαν ήταν κάτω από την πίεση και τη συλλογική δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ